Hlavní obsah

Největší soukromá rezidence na světě bude v aukci za rekordní cenu

Podívejte se na největší dům na světě. V pátek míří do dražby za rekordní sumu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Je dvakrát větší než Bílý dům a rostlo celé desetiletí. Developer chtěl sídlo v Los Angeles udat za 11 miliard korun. Pro nezájem ho nyní dává do aukce o čtyři miliardy levněji, což je ale pořád rekord.

Článek

Rozpíná se na skoro čtyřech akrech kopce v luxusní čtvrti Bel Air se 360stupňovým výhledem na Los Angeles, Tichý oceán i blízké ikonické hory San Gabriel Mountains. Samotný dům s názvem The One má bezmála 10 tisíc metrů čtverečních, a je tak údajně největší soukromou rezidencí na světě. Sídlo amerického prezidenta má pro srovnání lehce přes pět tisíc metrů čtverečních.

Noční klub, bowling i luxusní kino

Losangeleský gigant má i vlastní bowlingovou dráhu, noční klub či kino Dolby Digital se 40 polohovatelnými sedačkami. Nechybí ani hned několik střešních bazénů, které doplňuje i vnitřní koupání včetně lázní a dvou saun. Ke sportu poslouží třeba posilovna, tenisový kurt nebo vlastní venkovní běžecká dráha asi o 120 metrech délky, píše magazín Hollywood Reporter.

+10

Pokud by ale byl majitel spíše sběratel aut než sportovec, k dispozici je i velká garáž o více než 30 místech a dvou otočných výstavních plošinách. Milovníci vína si zase přijdou na své ve sklípku o 10 tisících lahvích. K tomu je v sídle i 10 barů a několik kuchyní. Kvůli jeho rozlehlosti má také šest vlastních výtahů. K ubytování totiž nabízí 21 ložnic, včetně sedmi pro personál a tří formou penzionu pro návštěvy. Aby žádný z hostů neměl nouzi o hygienu, je dům vybavený rovněž 49 luxusními koupelnami. K odpočinku pak má třeba dvoupatrovou knihovnu, pro práci zase několik kanceláří.

Sny, co se nevyplatily. Cena, která neuspěla

Všechen přepych ale přichází s cenou. Pro developera a současně majitele Nilea Niamiho to za 10 let stavby rezidence bylo přes 165 milionů dolarů na dluzích u věřitelů. Dům totiž musel kvůli ještě větším, ale nerealizovatelným plánům několikrát předělávat.

Tak vysoké částky však nebyl Niami schopný splácet, a proto bývalý filmový producent a vývojář neúspěšných mobilních aplikací pro muže vyhlásil v říjnu bankrot. Rezidenci chtěl původně prodat za 500 milionů dolarů, tedy skoro 11 miliard korun. Zájemce ale během covidové krize při tak vysoké kupní ceně nesehnal, a tak v pátek za pomoci předních realitních agentů zapisuje sídlo do dražby Concierge Auctions s cenou 295 milionů dolarů, což je v přepočtu o 4,4 miliardy korun méně.

Přihazovat bude možné u amerického aukčního domu od 7. do 10. února. Pokud se dům prodá i za sníženou částku, která podle časopisu Architectural Digest v porovnání s původní cenou vypadá jako „vysmlouvaná“, šlo by prý stále o nejdražší prodaný dům v USA a zároveň i největší kdy provedený nákup online.

Reklama

Doporučované