Hlavní obsah

Projekt od Jiřičné byl neprůchozí, museli jsme začít znovu, říká developer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Agenda SZ Byznys s Lukášem Musilem z představenstva RSJ Investments.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina RSJ má novou podobu realitního projektu na Praze 1 u Vltavy. Původní vize architektky Evy Jiřičné kvůli odporu části veřejnosti neprošla. Kromě toho chystá RSJ další investice, hotelový resort v Africe naopak prodává.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Developerský projekt na nároží ulic Revoluční a Lannova získal za posledních 15 let již třetí podobu. Tu druhou navrhla slavná česká architektka Eva Jiřičná. Kvůli odporu části veřejnosti i některých institucí ale nakonec z jejího návrhu sešlo. Vlastníkem a developerem projektu je investiční skupina RSJ.

Původní projekt Evy Jiřičné byl založený na souznění s protějším funkcionalistickým Palácem Merkur prvorepublikového architekta Jaroslava Fragnera.

„Snažili jsme se projekt paní architektky Jiřičné prosadit, ale nešlo to. Tak jsme si řekli, že než dělat malé kompromisy měnící celý koncept projektu uděláme to celé znovu a půjdeme cestou architektonické soutěže,“ řekl v Agendě SZ Byznys Lukáš Musil z představenstva RSJ Investments.

„Je to malinký projekt, ale zároveň je to exponované místo u Vltavy, je to viditelná část Prahy 1 a obecně stavět v Praze 1 je velmi obtížné,“ vysvětlil manažer z RSJ historické potíže projektu.

Dlouhými schvalovacími peripetiemi prošly i jiné developerské projekty v centru metropole. Týká se to například aktuálního bytového projektu skupiny Creditas v ulici U Milosrdných. Nekonečné diskuze se vedou také o plánované výstavbě nového objektu na náměstí Miloše Formana před hotelem InterContinental.

Ale zpět na adresu Revoluční 30. Vítězem nové architektonické soutěže je česko-francouzský architektonický tandem Peer collective a Studio Muoto. Tento projekt se od předchozího projektu Jiřičné výrazně liší.

Foto: RSJ

Součástí nové podoby projektu v Revoluční 30 je i veřejná pasáž.

„Nový projekt tím, jak se měnilo naše zadání na základě kritických připomínek zvenčí, pracuje výrazně s veřejným prostorem, konkrétně s pasáží a přilehlým barokním domečkem,“ poznamenal Musil z RSJ.

Podle byznysmena zatím nelze říci, kdy začne samotná stavba. „To bych chtěl vědět sám. Jsme úplně na začátku. Nyní si půjdeme pro příslušná povolení,“ dodal.

Stejně tak je zatím otazník nad celkovou investicí. „V soutěži jsme měli původně napsáno deset milionů eur, ale myslíme si, že vzhledem k vývoji na trhu bude řádově vyšší,“ poznamenal Musil.

Skupina RSJ funguje v případě projektu v Revoluční 30 jako developer. Realitní byznys holdingu je ale pestřejší.

RSJ působí například jako investor v projektech jiných developerů. Mezi ně patří kupříkladu stavitelé bytů JRD a YIT nebo developer průmyslových hal Panattoni. Právě výstavbu bytů a hal označil Musil za nejzajímavější část realitního trhu pro byznys.

„Hledáme příležitosti nejen v Česku a na Slovensku, ale vstupujeme i do dalších zemí,“ poznamenal Musil.

Foto: RSJ

Člen představenstva RSJ Investments Lukáš Musil.

Kromě toho nakupuje RSJ na trhu rovněž takzvané trofejní nemovitosti. Tedy budovy, které jsou unikátní a běžně nejsou k mání.

Typickým příkladem je dům U Červené lišky v Praze na Staroměstském náměstí. V památkově chráněném objektu na sklonku minulého roku skončila rekonstrukce. Nově tam sídlí například restaurace 420 šéfkuchaře Radka Kašpárka.

K další trofejní nemovitosti v portfoliu RSJ patří centrála antivirové společnosti Avast v Praze 4. Kancelářskou budovu nazvanou Enterprise spoluvlastní RSJ právě se zakladateli Avastu Eduardem Kučerou a Pavlem Baudišem.

Skupina RSJ

  • Skupinu řídí a spoluvlastní miliardář Libor Winkler.
  • Holding investuje do nemovitostí, technologií, IT, biotechnologií i do půdy.
  • Spřízněnou firmou s RSJ Investments, která však funguje jako samostatná entita, je akciová společnost RSJ, která přes své jiné firmy obchoduje na světových burzách.

„Hledáme další podobné trofeje. V jejich případě se díváme na jinou návratnost a celkově na takovou investici máme jiný pohled,“ řekl Musil z RSJ.

V jednom případě se ale RSJ přece jen rozhodla jednu ze svých nemovitostí prodat, a sice hotelový resort na Zanzibaru, dostavěný během covidové pandemie.

Foto: RSJ

Hotelový resort skupiny RSJ na Zanzibaru je na prodej.

„Je to naše jediná investice v hotelnictví a jediná investice v Africe. Z dlouhodobého pohledu pro nás takovou nemovitost nemá smysl držet,“ řekl Musil.

O prodeji hovoří majitelé již od roku 2021. Zatím se ale žádná transakce neuskutečnila.

„Když jsme projekt začali prodávat, tak jsme neměli žádná čísla. Byl to zcela nový projekt. Nyní už jsme dál, dostáváme nabídky, ale stále nejsou dostatečně dobré k tomu, abychom se rozhodli to prodat. Nejsme pod žádným tlakem, ale v dlouhodobém horizontu bychom to prodat chtěli. Je to jenom otázka ceny,“ vysvětlil Musil.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované