Hlavní obsah

Stát bude sledovat ceny nájmů. První detaily cenové mapy jsou na světě

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Úředníci by brzo měli mít přehled, kolik vlastně stojí nájemné po celém Česku. Cenová mapa pomůže při určování nájmů u výstavby dostupného bydlení a možná i při stanovování příspěvků na bydlení.

Článek

Ministerstvo financí představilo první detaily chystaného projektu cenové mapy nájemného. Do budoucna by měl tento přehled reálných cen nájmů v Česku určovat cenovou hladinu například pro dávky na bydlení, ale také spoludefinovat sociální a dostupné bydlení.

Podle poradkyně ministra financí a spoluautorky Cenových map Martiny Sieber, která o detailech mluvila během debaty pořádané Asociací nájemního bydlení, je projekt aktuálně ve fázi testování.

Data cenové mapy se podle jejích slov chystá Ministerstvo financí aktualizovat vždy dvakrát za rok a měla by být postavena na datech realitních portálů, která zobrazují nabídkové ceny nájmů.

„Nájemné bude cenová mapa dělit do tří velikostních kategorií, podle běžných dispozic bytů – 1kk, 2kk a 3kk,“ uvedla Sieber.

Cenové mapy budou klíčovým nástrojem hlavně pro Ministerstvo pro místní rozvoj, které by je mělo začít využívat už od příštího roku.

„Pomohou například nastavit limity nájmů u výstavby dostupného bydlení, na kterém by se podle MMR měly podílet hlavně obce a také soukromý sektor,“ uvedl Petr Waleczko, tiskový mluvčí MMR.

Návrh zákona o podpoře v bydlení počítá se vznikem kontaktních míst, která cenové mapy využijí například pro kontrolu, jestli v bytech s garancí nájemného nejsou platby předražené.

„Jedná se také o tom, zda cenové mapy nevyužít pro stanovení normativů při výpočtu příspěvků na bydlení,“ dodává mluvčí rezortu.

Podle informací Ministerstva pro místní rozvoj, které na vzniku cenových map spolupracuje, by kromě obvyklého tržního nájemného v dané lokalitě postupně mělo být k dispozici například i srovnání cenové hladiny u nové výstavby. „Také se jedná o vzniku cenových map nájemného v obecních bytech,“ uzavírá mluvčí Petr Waleczko.

Reklama

Doporučované