Hlavní obsah

Češi učí Evropu chodit na on-line terapii. Nápad z covidu už je ve 12 zemích

Hostem Agendy SZ Byznys byl Lukáš Krčil, spoluzakladatel on-line psychoterapie Hedepy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Psychoterapeutická on-line platforma Hedepy získala od investorů dalších 2,15 milionu eur. Peníze použije na rozvoj na zahraničních trzích a nově přidává i psychiatrickou léčbu.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Před třemi lety jsem byl ředitelem jedné marketingové agentury a kvůli covidu jsem musel propustit strašně moc lidí. Pro mě osobně to byl náročný moment v životě,“ vzpomíná Lukáš Krčil na okamžik, kdy vznikalo Hedepy. „Má tehdejší zkušenost s psychoterapeutem nebyla dobrá, tak jsme si řekli, že bychom tohle chtěli změnit a vybudovat způsob, jak se lidé spojí s terapeuty na dálku.“

To, co popisuje, kopíruje trend, který potvrzují i statistiky. Těžká doba covidových lockdownů řadu lidí poznamenala a prudce vzrostl počet těch, kteří mají nejrůznější psychické potíže.

Najít terapeuta či psychiatra s volnými kapacitami – a to zvlášť pro děti – je ale velice obtížné. Volné místo na trhu tak obsazují on-line služby. Opírají se přitom o odborné studie, podle nichž lze většinu terapií efektivně absolvovat na dálku. Během covidu se lidé se svými psychoterapeuty navíc vídali on-line běžně.

„Nemáme problém s nedostatkem terapeutů, to je velká výhoda,“ říká Krčil, který fungování Hedepy řídí. „Žijí v různých částech republiky a lidé si je vybírají podle profesních medailonů a případně sympatií, nikoli podle toho, jestli to k nim mají blízko, nebo daleko.“ Jako výhodu vidí kromě dostupnosti i anonymitu, kterou sezení on-line nabízejí. „Myslíme si, že lidé jsou více otevření, tolik se nestydí.“

Součástí je i teen terapie pro děti od 13 let. Momentálně lidi prý nejvíce trápí stres, strach z války, strach o finanční stabilitu a vztahové problémy.

Hedepy

  • On-line psychoterapeutická platforma, která vznikla v roce 2020. Založili ji Lukáš a Žaneta Krčilovi, Roman Zámečník a Martin Zdražil.
  • V současnosti působí na 12 evropských trzích, má 40 zaměstnanců a spolupracuje se 450 terapeuty.
  • Na jaře 2023 oznámili, že nabídku rozšiřují také o psychiatrickou péči, a to i díky milionům od investorů.
  • On-line terapii nabízí také platformy Tymosia.cz, Terap.io či Nepanikar.eu.

Kromě Česka platforma působí v 11 dalších zemích Evropy. Nejnověji ve Finsku, Estonsku, Slovinsku a Litvě, a to během letošního dubna. „Dnes dokážeme zasáhnout region, v němž žije 125 milionů lidí,“ říká Krčil v Agendě SZ Byznys. A podařilo se jim přesvědčit několik významných investorů.

Poslední velkou investici ve výši 2,15 milionu eur získali od Nation 1, Purple Ventures, RSJ a angel investora Leoše Navrátila. Peníze půjdou na působení na nově otevřených evropských trzích a rozvoj psychiatrických konzultací.

Celý rozhovor s Lukášem Krčilem si můžete pustit v úvodním videu nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované