Hlavní obsah

Mise Rumunsko. Firma s největší českou bankou v zádech zkouší nový trh

Agenda SZ Byznys s Jiřím Skopovým, šéfem Seed Starteru České Spořitelny. V Česku už podpořil osm startupů a je před podpisem devátého.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seed Starter, inkubační program České Spořitelny, míří do Rumunska. Jen v Česku už podpořil osm startupů, ze kterých profitují klienti banky, a je před podpisem devátého.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Osm zainvestovaných startupů a devátý na cestě. Za tři roky své existence zhodnotil Seed Starter vložené prostředky České spořitelny o 119 procent. Aktuálně činí hodnota jeho tržního portfolia 405 milionů korun.

„Zatím jsme investovali celkem 180 milionů korun. Jsme specifický investor. Primárně se považujeme za zdroj inovací a potenciálně zajímavých služeb, které banka může využít buď pro své klienty, nebo pro vlastní potřebu,“ říká v pořadu Agenda SZ Byznys šéf Seed Starteru Jiří Skopový.

Do portfolia inkubátoru patří například platforma na mikroinvestice do nemovitostí Investown, aplikace PalmApp, která zaměstnancům umožňuje přístup k odpracované mzdě ještě před výplatním termínem, nebo Blockmate – most mezi kryptoměnami a tradičními penězi.

„Věříme tomu, že téma kryptoměn bylo a bude. Zároveň věříme, že tato oblast bude dále více a více regulovaná v pozitivním slova smyslu, tedy více bezpečná, a stane se stabilnějším aktivem, které může být součástí finančních nebo investičních portfolií,“ vysvětluje Skopový.

Nově se Seed Starter dívá také na umělou inteligenci. „Ohromným tématem je AI, takže to je oblast, kde snad brzo něco oznámíme. Bude to český startup,“ říká Skopový.

300 projektů ročně

Ročně Seed Starter posuzuje zhruba 300 projektů. Z Česka se rozšířil na Slovensko a nově míří také do Rumunska.

„Zájem měly i další banky ve skupině Erste. V listopadu budeme oznamovat spuštění Seed Starteru v Rumunsku, které vidíme jako velmi zajímavý trh. Zároveň je to i možnost, jak se můžeme odlišit od tradičních investorů. Startupům můžeme nabídnout nejenom naše know-how, ale můžeme je dostat také do zahraničí. Do zemí, které pro ně mohou být zajímavé.“

Podle Skopového to české startupy nemají jednoduché. „Myslím si, že dnes mnoho zakladatelů své startupy zakládá v jiných zemích. Za prvé jsou tam větší trhy, za druhé je i jiná podpora státu při zakládání firmy, způsob, jakým se jinde řeší daně, a vůbec, jak ke startupům firmy přistupují. I v tomto je globální konkurence a je potřeba si to uvědomit,“ dodává Skopový.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované