Hlavní obsah

Kanec z e-shopu a vlastní paštika. Z Lesů ČR bude potravinářská firma

Agenda SZ Byznys s Daliborem Šafaříkem, generálním ředitelem Lesů ČR. Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Zpracovat ročně 70 tun zvěřiny, maso nachystat do chlazených a mražených balíčků, ale i uzenářských výrobků, jako jsou třeba paštiky. Ze společnosti Lesy České republiky se stává potravinářská firma.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lesy České republiky chtějí prodávat více zvěřiny. V Klínech v Krušných horách už firma má svůj první masný závod na zvěřinu, který ročně zvládne zpracovat 70 tun masa. Na ostrý provoz najíždí tento měsíc. Druhý podnik, který by měl být dokončený ještě letos, pak právě vzniká při lesním závodu Židlochovice.

„V Židlochovicích bude i vzhledem k tradici tvořit významný podíl bažantí zvěř. Chceme touto formou zákazníkům nabídnout nové výrobky a nové produkty. Snažíme se ten trh trochu rozšířit a zpestřit a nabídnout zákazníkům něco nového,“ říká v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík s tím, že v případě závodu v Krušných horách je už naplánovaný je i online prodej.

„Není to čistý e-shop, ale kombinace elektronických objednávek a zavážení případně vyzvednutí v místě. Další plány na takovéto zpracovny a prodejny nebudu vylučovat, záleží na poptávce v regionu, ale i na tom, zda nalezneme vhodné projekty, kde takové provozovny můžeme vybudovat,“ dodává Šafařík a říká, že vybudovat závod je náročné i z hlediska povolovacích procesů.

Zisk přes čtyři miliardy korun

Společnost Lesy ČR si v roce 2022 sáhla na rekordní výsledky a zisk přes pět miliard korun. Vloni už čísla poklesla, i tak je ale šéf firmy spokojený. „Rok 2022 byl skutečně extrémní a rekordy se ne vždy opakují. Rok 2023 ale dopadl nad očekávání dobře. Byť nemáme ještě uzavřené hospodářské výsledky, mohu avizovat, že hrubý zisk před zdaněním výrazně přesáhne čtyři miliardy korun.“ Šafařík ale ještě dodává, že nepočítá s tím, že by výsledky roku 2022 bylo v nejbližších letech možné překonat.

„Důvodem jsou především nižší těžby. Jsme po kůrovcové kalamitě a ta intenzita těžeb rozhodně nebude taková jako v kalamitě.“

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

V roce 2023 byla celková těžba nižší, než činil plán. „Ještě začátkem loňského roku jsme počítali s tím, že celková těžba bude 8,5 milionu kubíků a kůrovcová, tedy neplánovaná těžba, dosáhne 2,8 milionu kubíků. Skutečnost byla výrazně nižší. Celkové těžby jsou vykázány v hodnotě 7,7 milionu kubíků a kůrovcová těžba 1,6 milionu kubíků. Na další období, které je i obdobím nové strategie podniku, tedy 2025–2029, je celkový roční plán přibližně na úrovni 8,1 milionu kubíků,“ dodává Šafařík. Poptávka je podle něj zatím vyšší.

Další kauzy nedodávek nehrozí

„My se tomu snažíme jít trošičku naproti, pochopitelně nemůžeme těžit drasticky, nicméně máme tady porosty takzvaného středního věku v rozmezí zhruba 40–70 let, které byly dlouhodobě nedotěžovány. Takže tady tyto porosty chceme intenzivněji rozpracovat a dřevní hmota, která bude z nich vytěžena, tak bude dána k dispozici dřevozpracujícím podnikům,“ říká Šafařík.

Pořad Reportéři ČT nedávno upozornil na spor, který Lesy ČR řeší se slovenskou firmou Drevoindustria Smolenice, která za nesplnění kontraktu na dodávky dřeva žádá penále až 300 milionů. „Soud dosud nerozhodl. Je to jeden z významných soudních sporů, který Lesy ČR vedou, a důkazní materiály, které máme k dispozici, nedávají takto jednoznačné závěry a argumenty ve prospěch žalující strany. Ona také nesplnila řadu závazků ze smlouvy,“ říká Šafařík s tím, že spor může trvat i několik let.

„Ty současné i nově uzavírané smlouvy jsou teď uzavírány na základě velmi pečlivých rozborů. Troufnu si tvrdit, že takováto kauza už hrozit nemůže. Uzavíráme smlouvy tříleté i roční a jsou uzavírány na podstatně menší objemy dodávek.“

Zisk z loňského roku má směřovat částečně do fondu zakladatele – tedy státu – a částečně zůstane v podniku na další rozvoj. Letos by mělo nejvíc peněz, celkem 1,2 miliardy korun, směřovat do infrastruktury, tedy lesní sítě a podobně. Lesy také počítají s významnou rekonstrukcí vodních staveb. Na 180 projektů revitalizací vodních toků, ale i menších a středně velikých vodních nádrží má letos putovat 390 milionů.

Naopak stavba nového sídla společnosti v Hradci Králové s plánovaným rozpočtem 1,5 miliardy se zatím odkládá. „V příštím roce se rozhodně nezačne stavět. Důvod je ten, že v mezidobí, kdy vznikl ten architektonický návrh, a současností nastala celá řada změn požadavků na stavby tohoto typu. Musíme přistoupit k vytvoření téměř nové projektové dokumentace,“ říká Šafařík. Zatím podle svých slov nevěří, že výstavba začne dříve než v roce 2026.

Ženy jsou někdy lepší myslivci než muži

Šafařík se také nechal slyšet, že jeho cílem je do myslivosti, ale i státního podniku přilákat více mladých. To se daří, navíc myslivost láká stále více žen. „Jejich počet stále roste a v některých případech dokonce ve svých dovednostech předčí muže,“ dodává Šafařík.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované