Hlavní obsah

Kysilka: Dotace jsme rozdali byznysovým miliardářům a na úplné nesmysly

Hostem Agendy SZ Byznys byl Pavel Kysilka, ekonom a bývalý výkonný guvernér České národní banky. Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Současná vláda měla mít hned po svém nástupu připravený balík reforem. „Co proboha dělala tato garnitura, když byla v opozici?“ říká ekonom a bývalý šéf ČNB Pavel Kysilka, který byl hostem Agendy SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Česku ujíždí vlak už delší dobu,“ řekl v úvodu Agendy SZ Byznys ekonom Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB). Poukázal tím na nedotažené reformy z devadesátých let, zejména důchodové, zdravotní nebo školské. Podle Kysilky je přitom potřeba udělat reformy naráz a snadno.

„Není to žádné velké mentální cvičení. Udělala to spousta zemí a my to v podstatě můžeme okopírovat,“ říká. Podle ekonoma se jedná o většinu západoevropských zemí. „Není to o psaní nových zákonů, ale spíše o odstraňování byrokracie, která za tím stojí.“

„Nemalujme si ale zase všechno černě. Jsme země, která předhonila v ekonomické úrovni Řecko, Portugalsko či Španělsko. Ještě před covidem jsme šlapali na paty Francii. Jsou ale země jako ty pobaltské nebo Polsko, které neusnuly na vavřínech,“ upozorňuje dále Kysilka.

Ekonom v rozhovoru dále říká, že Česko věnovalo velké množství dotací neefektivně. „Neuvěřitelné kvantum dotací, včetně těch evropských, jsme věnovali na úplné nesmysly. Je vidět, jak si vláda, státní správa i samospráva neuvědomují české priority. Stavíme rozhledny v údolí, zábavní parky a miliardářům rozdáváme dotace na různé stavby,“ zdůrazňuje bývalý člen bankovní rady ČNB.

Kysilka v pořadu SZ Byznys hovořil rovněž o tuzemské inflaci, která Čechům znehodnotila výdělky a úspory o desítky procent.

„Prvotním důvodem pro inflaci byla energetická krize vyvolaná i tím, že už mnoho let Evropa škrtí klasické energetické zdroje. Klíčem k této inflaci je podhodnocení a skutečné uškrcení klasických energetických zdrojů tím, že se proti nim hodně brojilo, mluvilo, regulovalo. Samozřejmě se neinvestovalo do přepravních kapacit,“ říká mimo jiné ekonom.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované