Hlavní obsah

Není zboží, za rekordní zisk jsme proto naplnili sklady, říká šéf Fenix Group

Fenix Group vyrábí a dodává téměř všechny druhy topných systémů.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fenix Group hlásí rekordní rok. Zisk vyrostl na téměř 200 milionů korun, tržby atakují 2 miliardy. Kvůli nedostatku materiálů a obavě z budoucnosti ale firma veškerý zisk „vrazila“ do skladových zásob. A ty má teď rekordní.

Článek

Výrobce a dodavatel topných systémů Fenix Group Cyrila Svozila hlásí nejlepší rok v historii. Tržby za rok 2021 vyrostly o 20 procent na na 1,93 miliardy korun a zisk narostl o 11 procent na 196 milionů.

„Ten rok byl nad očekávání dobrý, až se toho trošku bojíme, takový meziroční nárůst se nám snad 25 let nestal, potěšující je, že jsme rostli nejenom v tržbách, ale i zisku, což jsme nečekali,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys zakladatel firmy Cyril Svozil s tím, že za vysokými čísly nejspíš stojí na jedné straně odložená poptávka z roku 2020, kdy byly kvůli covidu často zavřeny i celé obory, na druhé straně se ale obává, že je to možná „předložená“ poptávka z roku 2022.

I tak má ale firma letos za cíl překonat v tržbách hranici dvou miliard korun.

Omikron? 6 nemocných, ale 45 v karanténě

Fenix Group exportuje na 70 trhů a v devíti zemích i přímo působí. Přístup k pandemii jako takové a k nákaze covid-19 se podle Svozila v jednotlivých zemích příliš neliší. Současná varianta omikron ale firmě dělá největší problémy právě v Česku.

„V naší hlavní fabrice v Jeseníku máme asi 6 lidí nemocných. Všichni mají naštěstí lehký průběh. Bohužel ale máme 45 dalších lidí na karanténách, což je naprosto děsivé. To jsou zdraví lidé, kterým nic není a pět dní budou chybět a čekat, až jim skončí karanténa,“ říká Svozil s tím, že chybějící zaměstnanci ohrožují výrobu. „Nás neohrožuje covid, ale ohrožují nás tato byrokratická opatření, která v současné době považuji za nesmyslná“ dodává Svozil.

Pro jeho firmu nebyl loňský rok rekordní pouze v tržbách a zisku. Ale i v počtu „chybějících“ zaměstnanců „V té podzimní vlně jsme měli zhruba 20procentní nemocnost. Nebyl to přitom covid. Byly to i běžné nemoci, které s covidem nesouvisely,“ říká Svozil.

Pandemie podle Cyrila Svozila změnila svět k horšímu. „Smývají se rozdíly mezi demokratickými a totalitními režimy. Ty metody, které se používají, jsou podobné a to je to, co mě děsí. Očekával jsem, že demokratické země budou držet určité tradice,“ dodává.

Rekordní zisk máme v zásobách na skladu

V pandemii se také výrazně proměnily dodavatelsko-odběratelské vztahy. „Covid byl akcelerátorem problémů, ale nemyslím si, že byl jedinou příčinou: Ty příčiny jsou už starší a je to zejména obrovská přeregulovanost ekonomik a fakt, že dochází obrovskému odlivu výrobních aktivit z Evropy a obrovské koncentraci. Tam, kde jsme měli ještě před deseti lety 15 dodavatelů v Evropě, nám dnes zůstal jeden v Evropě a tři mimo Evropu,“ říká Svozil s tím, že právě tato koncentrace vede k totálnímu rozpadu vztahů. „Už pak nešlo jen o ceny, ale o to, že ať zaplatíte cokoliv, zboží nedostanete,“ dodává Svozil.

Právě kvůli nedostatku zboží firma extrémně navýšila skladové zásoby. Využila i prostory, které v minulosti dlouhodobě pronajímala. „Celý loňský zisk máme v našich zásobách. Ty skladovací kapacity jsou o více než sto procent větší. To jsou pro nás ale mrtvé peníze, které musíme držet,“ dodává Svozil.

Energetická samostatnost je cíl

Aktuálně firma dokončuje nový výrobní závod na Slovensku, chystá zásadní investice do robotizace a automatizace a také nový centrální, plně automatizovaný sklad.

Kvůli vysokým nákladům na energie bude také investovat do větší energetické samostatnosti. „Chceme udělat nové energetické centrum. Stavíme velkou fotovoltaickou elektrárnu, vodní elektrárnu, která s ní bude spolupracovat a velké bateriové úložiště. Chceme si vytvořit centrum, které nám bude pokrývat zhruba polovinu naší spotřeby,“ dodává Svozil s tím, že energetické centrum vyjde na 45 milionů korun.

Reklama

Doporučované