Hlavní obsah

Spotřebu energií snížili na polovinu. Stejně zaplatí pětkrát víc

Lenka Žlebková, ředitelka Kongresového centra Praha v Ženském byznysu mluví o plánech za víc než miliardu a ztrátách v době covidu.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za loňský rok mělo Kongresové centrum Praha propad v tržbách o 45 %, což znamená ztrátu přesahující 200 milionů korun. „Kongresy nás zase začínají živit, pomalu se to rozbíhá,“ říká v Ženském byznysu ředitelka KCP Lenka Žlebková.

Článek

Jedna z největších výzev pro šéfku pražského Kongresového centra Praha (KCP) je, jak se vypořádat s drahými energiemi. Ke KCP totiž patří nejen hlavní budova Kongresového centra, ale i hotel Holiday Inn a budova Byznys Centra Vyšehrad. Hotel je obsazený zatím jen z poloviny, kongresový průmysl se podle Lenky Žlebkové vrátí do normálu nejdříve v druhé polovině příštího roku, ale spíše až v roce 2024. 

„O investicích do energií naštěstí nemusíme přemýšlet, my už je máme. Byla to zásadní položka během covidu, nejvíce jsme zainvestovali právě do energeticky úsporných technologií. A to už od roku 2016, celkem 135 milionů korun,“ říká v Ženském byznysu a doplňuje.

Vlastnická struktura a hospodaření

Vlastníci KCP:

Česká republika – Ministerstvo financí: 54,348 %.

Hlavní město Praha: 45, 652 %.

Tržby KCP:

Rok 2020: 253 079 000 Kč

Rok 2019: 529 082 000 Kč

„Původně jsme počítali s návratností 10, pak 8 let. Nakonec se nám investice úspornějších energií vrátily do 6 let,“ říká v době rekordního zdražování šéfka Kongresového centra Praha. To patří městu a státu.

Kongresové centrum Praha

  • Nachází se na hraně Nuselského údolí a Pankrácké pláně mezi Nuselským mostem a Pankráckým náměstím u stanice metra C Vyšehrad.
  • Jedná se o největší kongresové centrum v Česku. K budově přiléhá také hotel Holiday Inn, Business Centrum Vyšehrad. Hlavním majitelem je v současnosti Česká republika s podílem 55 %, Praha má 45% podíl.
  • K dispozici je až 70 různě velkých sálů s kapacitou pro celkem 9300 osob; největší z nich, Kongresový sál, pojme 2764 lidí. Akustika Kongresového sálu patří podle odborníků k nejlepším na světě. Konají se zde koncerty, plesy, zasedání a další kulturní události.

Díky investicím se jim podařilo uspořit až polovinu spotřeby. I tak jsou náklady pětinásobné, než měli dáno smlouvami. „Takže nás nečekají úplně světlé zítřky,“ říká Lenka Žlebková s tím, že měsíčně platí za energie 5 milionů korun. Na střechu Kongresového centra proto ještě přidají fotovoltaiku.

Investice nejméně za miliardu

Chystá se výstavba nové kongresové haly a sanace garáží, které po 40 letech potřebují nutně úpravy. „V letošním roce by měli akcionáři definitivně rozhodnout, zda se do té investice půjde či ne, protože o nějaké peníze jsme v covidu přišli a navíc ceny materiálů jdou enormně nahoru. Ale od jara příštího roku se tam určitě začne stavebně něco dít,“ je přesvědčena šéfka centra.

+1

V plánu je i revitalizace severní terasy při výstupu z metra. „S výstavní halou jsme určitě přes jednu miliardu korun, u té druhé investice kolem 300 milionů,“ vyčísluje pro Ženský byznys a dodává: „My to budeme znovu tendrovat, takže jsme v očekávání, o kolik to bude dražší. Původní cena byla ještě nižší, ta miliarda je z loňského léta, kdy jsme tu stavbu soutěžili a už tehdy tam byl nárůst asi o 25%. Takže uvidíme, máme vnitřně nějaký limit, jestli stavět, ale od určité sumy už to nebude dávat smysl.“

Špatně už bylo

Kongresové centrum Praha propustilo během covidu třetinu z téměř 250 zaměstnanců. Hlavní byznys se propadl o 90 procent, namísto pořádání kongresů slouží v poslední době spíš jako strategické místo státu a města. Jako očkovací, respektive uprchlické centrum.

„Měsíční náklady na provoz očkovacího centra byl kolem milionu a půl, my jsme účtovali pouze energie, u toho uprchlického centra to bude o něco víc, zatím to nevíme,“ říká v pořadu Ženský byznys šéfka centra Lenka Žlebková.

V tuto chvíli akcionáři nediskutují variantu prodat centrum soukromému vlastníkovi.
Lenka Žlebková, ředitelka KCP

Byznys se ale pomalu vrací k normálu. V dubnu hostili mezinárodní kongres s účastí více než dvou tisíc lidí, v druhé polovině roku se budou zásadně podílet na akcích souvisejících s předsednictvím Česka v Radě EU. Už podruhé. Poprvé to bylo v roce 2009.

„Největší část jednání se bude konat právě u nás, připravujeme se na to už půl roku. Jsme v intenzivní komunikaci s Úřadem vlády. Příprava je velmi náročná od mobiliáře až po kyberbezpečnost,“ uvádí šéfka KCP.

Lenka Žlebková

Pohybuje se v oblasti mezinárodních kongresů od roku 2008, kdy byla zvolena členkou představenstva a později v roce 2010 jmenována ředitelkou Prague Convention Bureau. Za jejího působení v této organizaci se podařilo posunout Prahu na kongresovém žebříčku světových destinací dle ICCA databáze z 19. na 10. místo a získat kandidaturu Prahy na prestižní kongres Mezinárodní kongresové asociace ICCA, který se v roce 2017 konal právě v KCP a zařadil se mezi TOP 3 nejlépe hodnocené kongresy v 57leté historii této organizace.

V roce 2016 nastoupila na pozici obchodní a marketingové ředitelky KCP, zároveň působí jako místopředsedkyně představenstva Prague Convention Bureau.

Má tři syny.

Díky tomu by se mohli vrátit na výsledky hospodaření z roku 2019, kdy kongresový průmysl generoval v Praze zhruba 27 miliard korun, což je jedno procento HDP hlavního města.

Miliardové dluhy, které se s centrem táhly po roce 2000, se podařilo vyřešit před 7 lety. Byly i tendence vlastníků, což je stát a město, Kongresové centrum prodat. „V tuto chvíli akcionáři nediskutují variantu prodat centrum soukromému vlastníkovi,“ říká Lenka Žlebková.

Celý rozhovor s ředitelkou KCP si pusťte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované