Hlavní obsah

Už brzy jedna umělá inteligence firmu prodá a druhá ji koupí, říká expert

„Umělou inteligenci zapojujeme do našich aktivit na straně transakčních poradců a investičních bankéřů,“ říká Jan Frey Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po loňském propadu začíná trh fúzí a akvizic pomalu ožívat. K mání budou nové nabídky, firmy chtějí nakupovat. Podle odborníka dominuje oblast IT, telekomunikací, ale i obnovitelných zdrojů či strojírenství.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Kofola a její nákup Pivovarů, boj o Packetu, který vyhrálo konsorcium firem CVC, Emma Capital a R2G nebo třeba prodej společnosti Meopta Optika. Trh fúzí a akvizic v loňském roce sice přinesl pár exkluzivních kousků, celkově ale výrazně propadl. Například podle společnosti RSM se v Česku uskutečnilo pouze 80 transakcí v hodnotě desítek milionů, což je nejméně za posledních pět let a meziroční sešup o čtyřicet procent. Společnost Deloitte zase upozorňuje na téměř čtvrtinový propad v celé Evropě.

Podle Jana Freye, experta na fúze a akvizice ze společnosti Rowan Legal, se sice mohou metriky a propočty jednotlivých organizací lišit, na velkém poklesu se ale shodují všichni na trhu. „Vezmeme-li v úvahu, že od roku 2012 přímka realizovaných fúzí a akvizic rostla, k poklesu jednoho dne dojít muselo,“ říká Frey s tím, že pokles je důsledkem covidové a postcovidové doby.

Drahé peníze, levné firmy

Zjednodušeně řečeno – peníze jsou dražší a investoři závislí na externím financování opatrnější. A zároveň některým firmám padá hodnota na cenu, za kterou nikdo prodávat nechce. „Do ekonomiky se napumpovalo poměrně hodně peněz, což se projevilo v podobě inflace. Ta vedla k další řetězové reakci, jako je zvýšení úrokových sazeb, a tedy zdražení investic pro investory, kteří používají pro takové nákupy externí financování. Nepříznivé valuace některých společností pak vedly k neochotě jejich majitelů, aby k fúzím a akvizicím docházelo,“ říká Frey a dodává, že vliv měla i válka na Ukrajině. Její blízkost totiž stále „diskvalifikuje“ Česko v očích amerických investorů.

Propad se přitom netýká jen Česka. „I zahraniční poradci si stěžují, že trh fúzí a akvizic mírně ochladl,“ říká Frey. Jedinou výjimkou je podle něj Polsko. „Polsko je velice silný hráč. Je to veliký trh a byznysově stabilní prostředí, kde lze najít více investičních příležitostí “ vysvětluje Frey. Právě do Polska loni mířilo i mnoho českých investorů, kteří v tuzemsku nenašli vhodné cíle. „Když je v Česku nějaký zajímavý prodej a firma k mání, sesype se na ni spousta investorů, kteří o ni soutěží. V Polsku si investor portfolio rozloží a vstupuje do více tendrů.“

Trh oživuje, poptávka roste

Letošní rok by podle Freye měl přinést zlepšení. „Ekonomická situace bude nahrávat tomu, aby trh fúzí a akvizic opět rozkvetl. Inflace klesá, klesají úrokové sazby. Fakticky už nebude ani takový problém s valuací,“ dodává. Už během prvních měsíců letošního roku se podle něj zvyšuje poptávka a na trh vstupují i nové nabídky. Dominuje oblast IT, telekomunikací, ale i obnovitelných zdrojů či strojírenství.

Jedna AI firmu prodá, druhá ji koupí a je hotovo

K velké změně nově dochází při samotné přípravě transakcí. Stále více se totiž prosazuje umělá inteligence.

„Umělou inteligenci zapojujeme do našich aktivit na straně transakčních poradců a investičních bankéřů. Srovnal bych to se situací, kdy se v historii objevil e-mail. Předtím se mezinárodní transakce sepisovaly přes kopírák, posílaly poštou a čekalo se šest týdnů, než přijde odpověď. Tak jako tehdy vše zrychlil e-mail, dnes dělá něco podobného umělá inteligence,“ dodává Frey.

Zatím sice AI nedokáže zohlednit všechny parametry, které v dané firmě jsou, upozornit na možná rizika a podle toho připravit smlouvu, za pár let už ale může být situace jiná.

„Dokážu si představit, že AI na straně prodávajícího napíše smlouvu o prodeji společnosti a na straně kupujícího si ji AI přečte. Vzájemně spolu vykomunikují prodej a maximálně bude docházet ke kontrole, zda tato smlouva odpovídá standardům,“ dodává Frey.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované