Hlavní obsah

V Brně staví kanceláře za 1,5 miliardy. Jedny z nejmodernějších u nás

Jakub Kodr z CTP slibuje Brnu hi-tech moderní kancelářskou budovu o rozloze 25 tisíc metrů čtverečních. Investice přesáhne miliardu a půl.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle největšího evropského vlastníka a správce průmyslových nemovitostí jsou budovy stále z 98 procent obsazené. Zájem o sklady a výrobní haly stoupá i přes obavy z dalšího vývoje kvůli vysoké inflaci a energetické krizi.

Článek

Skupina CTP vlastní v Česku 40 procent všech skladovacích prostor. Na počtu skladů a výrobních hal, které si od nich pronajímají, zatím prý není znát, že by firmy začaly šetřit. Spíš si pečlivěji hlídají náklady na energie.

„Trend, který vidíme poslední dva tři roky, je extrémní, je to hlavně nedostatkem skladovacích prostor a nových pozemků, kde by se dalo stavět. Nevnímáme, že by se tempo růstu zpomalovalo, spíš se mění charakter poptávky,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Jakub Kodr, obchodní ředitel CTP. Největšího evropského vlastníka, developera a správce logistických a průmyslových nemovitostí, který měl za celou skupinu poslední obrat 490 milionů eur, tedy asi 12 miliard korun.

„Firmy chtějí do kvalitnějších prostor, kde budou mít pod kontrolou, kolik platí za elektřinu, vodu, plyn, žádají kvalitní izolace a kvalitní osvětlení, na střeše fotovoltaické panely a další prvky, které směřují k úspornější spotřebě. Už tedy neřeší jen nájem nebo servisní poplatky, ale i energie,“ popisuje realitu druhé poloviny roku 2022 a pozoruje ještě jednu změnu na trhu.

O CTP

  • Je největším evropským vlastníkem, developerem a správcem logistických a průmyslových nemovitostí s 9,5 milionu m2 pronajímatelných prostor v celkem 10 zemích.
  • Do konce roku 2022 rozšíří své portfolio na 10 milionů m2, tedy o rok dříve, než jak byl stanoven cíl při jeho vstupu na burzu Euronext Amsterdam na konci března 2021.
  • Je jediným developerem v regionu, který má celé své portfolio certifikované dle standardů udržitelnosti BREEAM.
  • V roce 2021 získala certifikát uhlíkově negativní společnost.

„Co vnímáme jako trend, tak stále víc firem požaduje menší prostory. Firmy, které třeba začínají a chtějí jen sklad o rozloze 1000 nebo 2000 metrů čtverečních. Řekněme, že těchto žádostí o menší prostory narostlo o deset patnáct procent,“ dodává.

Rozhodně podle něj rostou výrobní firmy na úkor skladů a logistických center. Sklady se sice pořád staví, ale tohle je do budoucna podle šéfa rozvoje jedničky na trhu segment, který se může lehce měnit. Extrémní potřeba skladů se zmenší.

Vnímáte návrat firem z teritorií, jako je Čína? Nebo těch, které nahrazují teritoriem Česka výrobu na Ukrajině?

Rozhodně, máme spoustu projektů, kdy firmy nemusí nutně odcházet z Asie, ale navyšují kapacitu a přesouvají sem další pro ně klíčové produkty na kontinent Evropy a vybírají si střední Evropu. Vrací se společnosti z různých koutů světa, chtějí být uprostřed Evropy. Jde sem více výrobních společností a více těch s přidanou hodnotou.

Vidíme řadu ukrajinských firem, řadu z Asie, ale i spousta společností z Ameriky si navykla na kvalitní pracovní prostředí a dostupnou pracovní sílu. Tento rok postavíme nějakých 1,4 milionu metrů čtverečních v 10 zemích Evropy. 80 procent z toho jsou naši stávající klienti.

Kanceláře nejsou „mrtvé“

Jaké jsou vaše nejnovější projekty?

Zatím máme v Česku 60 průmyslově-technologických parků plus nějaké kancelářské projekty a chystáme se v příštím roce postavit dalších 360 tisíc metrů čtverečních nových skladových a výrobních prostor, přičemž šedesát sedmdesát procent už máme předem pronajatých.

Navíc jsme minulý čtvrtek zahájili další stavbu relativně většího charakteru v Brně, jde o velkou kancelářskou budovu, 25 tisíc metrů čtverečních budovu s nejmodernějšími technologickými a ekologickými řešeními. Vznikne v brněnském multifunkčním areálu Ponávka. Návrh budovy připravil architektonický ateliér Studio acht.

+1

Je tedy po kancelářích po covidu hlad? Má to smysl je stavět?

Myslím, že ano, ze začátku jsme se toho obávali, když přišel covid, nějaké projekty jsme i pozastavili.

Kancelářský objekt Brno-Ponávka

  • Budova za 1,5 miliardy korun uzavře 1. etapu rozvoje brněnského areálu Ponávka. V areálu současně vzniká městský park za 30 milionů korun, který je spoluprací developera a města Brna, a také třetí část cyklostezky propojující areály Ponávka a Vlněna.
  • Budova je posledním článkem přeměny bývalé lokality z 19. století. Dokončení je plánováno na přelom roku 2023 a 2024.
  • Završí revitalizaci areálu Ponávka, kde vznikl unikátní komplex rezidenčních, komerčních a industriálních budov. Projekt nabídne na 13 patrech 25 tisíc m2 ploch kancelářských prostor, které ve spodních patrech doplní obchody, showroomy a restaurace.

Zdroj: CTP

Nicméně se nám vyplatilo, že v posledních letech trh stavěl trochu spekulativně, a když se opět nastartoval, máme obrovskou poptávku klientů po kancelářských prostorách. Samozřejmě, že se mění využití kanceláří, jsou home office, uspořádání i využití se mění, ale vidíme, že je poptávka po kancelářích na dobrých místech. Alfou omegou jsou služby a komunitní život okolo.

Nějaké další významné projekty?

Před týdnem jsme předali jednu z nejvýznamnějších budov pro tento rok, 60 tisíc metrů čtverečních v CTParku Bor. Pro společnost, která pracuje pro e-commerce, internetový obchod pro domácí mazlíčky. Takže obrovitánský sklad nejmodernějšího charakteru plný psího jídla a potřeb pro kočky. Krásně to ukazuje, jak oblast e-commerce rostla. Firma, která není zas tak dlouho na trhu, ale dokáže si v Česku pronajmout 60 tisíc metrů čtverečních skladu.

Nejvýznamnější projekty CTP

  • CTPark Prague North
  • CTPark Ostrava
  • CTPark Brno
  • CTPark Brno-Líšeň
  • Co-workingový prostor Clubco Brno

Proč je tak výhodné pronajímat sklad namísto třeba obchodního centra?

Je tam teď nejvyšší výnos, například oproti obchodním centrům. To funguje dejme tomu od devíti do devíti, ale sklad funguje 24 hodin denně. Ve skladu se nezavírá ani na Vánoce, běží nonstop. Výtěžnost té nemovitosti je tedy obrovská. Když se stane, že u Prahy nějaký nájemce opustí sklad, je téměř 100procentní šance, že v řádu týdnů nebo měsíců najdete nového nájemce na dlouhou dobu.

Reklama

Doporučované