Hlavní obsah

Slováci předběhli Čechy. Postavili nejlepší špitál ve střední Evropě

Nemocnice je koncipovaná tak, aby bylo v každém pokoji či sále denní světlo.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prošli jsme si nejmodernější nemocnici ve střední Evropě. Téměř třetinu plochy zabírají technologie a vyšla na 6 miliard korun.

Článek

Robotický dávkovač léků, potrubní pošta s rychlostí 5 metrů za vteřinu, jednolůžkové pokoje hotelového typu s přistýlkou pro příbuzné. A v každém z nich, na sále či na chodbě denní světlo. Na Slovensku vyrostla nejmodernější nemocnice ve střední a východní Evropě. Vyšla na 255 milionů eur – tedy více než 6 miliard korun – a stojí za ní československá skupina Penta Investments.

„Nemocnice je po kolaudaci a otevřít by se měla postupně. V březnu začneme s ambulantní částí a diagnostikou, postupně se budou přidávat další oddělení,“ řekl pro SZ Byznys ředitel Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka s tím, že plně funkční bude nemocnice do konce listopadu 2023.

55 tisíc metrů a samé technologie

„Celková plocha nemocnice je 55 tisíc metrů čtverečních. Má šest podlaží – jedno podzemní a pět nadzemních. Z toho jedno podlaží je čistě technologické,“ dodává medicínský ředitel nemocnice Robert Hill s tím, že další technologie – ukryté nad stropem – zabírají témě třetinu z každého podlaží.

Technologie obecně tu hrají prim. Každý pacient při příchodu dostane identifikační náramek s kódem, léky připraví a nadávkuje robot. Díky neustálému skenování všech kódů se eliminuje jakákoliv chyba. Jen při podávání léků je totiž i ve vyspělé Evropě průměrná nemocniční chybovost až deset procent.

Největším pomocníkem sester bude mobilní stanoviště. „Díky němu má sestra neustále přístup do pacientovy elektronické dokumentace. Zároveň je stanoviště vybaveno i monitorem vitálních funkcí,“ říká ředitelka ošetřovacího personálu Alena Kendrick.

Pokud tedy sestra například změří pacientovi tlak či teplotu, všechny hodnoty se okamžitě automaticky přenášejí do dokumentace. „Velkou výhodou jsou pak elektronické předpisy léků, které automaticky putují do centrální lékárny, kde jsou roboticky zpracované. Každý ze sáčků s připravenými léky má přesnou identifikaci pacienta, přes čtečku kódů systém vše spáruje,“ dodává Kendrick s tím, že elektronizace a robotizace uvolní sestrám ruce, aby měly čas na komunikaci s pacientem.

„Právě ta bývá často zanedbávaná, ale je velmi důležitá,“ dodává Kendrick.

Jako na hotelu. I s příbuznými na přistýlce

Celková kapacita nemocnice je 405 lůžek. „Z toho je 60 lůžek určených pro intenzivní péči, na dalších čtyřiadvaceti můžou být pacienti napojeni na umělou plicní ventilaci,“ dodává Hill s tím, že celá nemocnice je postavena na principu jednolůžkových pokojů. První důvod je epidemiologický, druhý provozní – zvýší se tím efektivita, protože na jedné chodbě tak mohou být muži i ženy hned z několika oddělení.

Ročně by tu mělo proběhnout až 350 tisíc ambulantních zákroků a 35 tisíc hospitalizací.

Uvnitř nemocnice je 15 operačních sálů, z toho jeden robotický, 8 porodních pokojů s vysokou mírou soukromí, ale také třeba moderní příjem pacientů, který maximálně zkracuje cestu pacientů na operační sály. K tomu robotický radiochirugický přístroj CyberKnife, který bude pomáhat při léčbě onkologických pacientů, nebo třeba lineární urychlovač Elekta Harmony – Nemocnice Bory byla čtvrtá na světě, která si tuto novinku objednala.

Jednání s pojišťovnou stále nejsou uzavřena

Péče v nemocnici má být plně hrazená z veřejného pojištění. Zatím ale nemá smlouvu s největší slovenskou pojišťovnou. Vedení společnosti Penta však věří, že dojde k dohodě, a nebude tak nutné spolupracovat pouze s privátními pojišťovnami či se orientovat na samoplátce. Už teď se totiž do nemocnice předregistrovalo 80 tisíc pacientů.

„Jednání o uzavření smlouvy s Nemocnicí Bory stále probíhají za standardních podmínek, jako s každým jiným poskytovatelem. O výsledcích hlasování budeme veřejnost informovat po jeho ukončení,“ řekla mluvčí VšZP Eva Peterová pro Zdravotnícký denník.

25 let návratnost

Návratnost investice při zahájení výstavby nemocnice byla plánovaná na 25 let . „To platilo před krizí a předtím, než se změnily ceny energií a přišla inflace. Momentálně nám tento stav nastavuje jiné zrcadlo,“ dodává Lopatka.

Reklama

Doporučované