Hlavní obsah

Autům v EU dominoval benzin. Popularita hybridů ale roste

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Počet registrací nových osobních vozů v Evropské unii vloni meziročně vyrostl o téměř 14 %. Trhu dál kraluje benzin, i když je znát rostoucí zájem o elektromobily.

Článek

V Evropské unii bylo v loňském roce registrováno 10,5 milionu nových vozů. S výjimkou Maďarska, které eviduje pokles o 3,4 %, rostly všechny automobilové trhy EU. Vysoký zájem hlásí analytici hlavně z Itálie (+18,9 %), Španělska (+16,7 %) a Francie (+16,1 %), zatímco Německo vykazovalo pomalejší růst (7,3 %), k čemuž přispěly zejména horší výsledky v prosinci.

Benzinové automobily se na celkových registrací podílely z 35,3 %, na druhém místě se umístily klasické hybridní elektromobily dobíjené za jízdy s 25,8 %. Elektromobily se v roce 2023 staly třetí nejoblíbenější volbou pro zákazníky, až za nimi skončily vozy s naftovými motory.

Počet nově registrovaných elektromobilů v roce 2023 přesáhl 1,5 milionu kusů, meziročně vzrostl o 37 %. David Leah, analytik týmu Powertrain společnosti GlobalData, tento trend před časem zasadil do kontextu na webu Power-technology: „Nestane se to přes noc a stále existuje řada rizik, která by mohla tento přechod zpomalit. Přesto se vzhledem k vnějším a průmyslovým trendům zdá být přechod k vozidlům s nulovými emisemi nevyhnutelný.“

Zajímavé jsou změny na poli hybridních vozů. Zatímco zájem o klasické hybridy (HEV) s menší baterií, které se dobíjejí především za jízdy, vloni meziročně vzrostl o necelou třetinu na 2,7 milionu vozů, zájem o plug-in hybridy s větší baterií, které se dobíjejí hlavně ze sítě, klesl o 7 % na 813 000.

Neplatí ovšem, že by se řidiči ve velkém odkláněli od spalovacích motorů. Důkazem je 3,7 milionu registrovaných vozů na benzin, což je o 10,6 % více než v roce 2022. Naproti tomu trh s dieselovými automobily v EU meziročně klesl o téměř 6 procent na 1,4 milionu kusů.

Reklama

Doporučované