Hlavní obsah

Aut v Evropě přibývá. Češi mají více „osobáků“ na obyvatele než v Německu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Evropě přibývá osobních automobilů. Auto má víc jak každý druhý obyvatel starého kontinentu. V Česku přitom počty vozů rostou nadprůměrně rychle.

Článek

Češi patří mezi nadšené motoristy Evropy. V roce 2022 měl podle statistik Eurostatu osobní automobil více než každý druhý Čech. To nás řadí na osmé místo z 35 zemí. Možná trochu překvapivě je v Česku více aut vzhledem k populaci než třeba v sousedním Německu.

Nejvíce osobních aut v poměru k populaci je v Lichtenštejnsku, konkrétně necelé čtyři pětiny. Zároveň se ale v malé zemi situace moc nemění. Naopak například v Gruzii či Moldavsku se toto číslo za poslední dekádu více než zdvojnásobilo. U nás za deset let přibylo aut na obyvatele o 33 %. Naopak jedinou zemí, která hlásí pokles, je Litva. Konkrétně jde o jedno auto na tisíc obyvatel za deset let méně.

V Česku auta přibývají v poslední době poměrně rychle. Za deset let přibylo 150 vozů na tisíc Čechů, což je více než dvojnásobek unijního průměru růstu. Rekordmanem je již zmíněná Gruzie (211), druhé je Rumunsko (193).

Reklama

Doporučované