Hlavní obsah

Investovat do bytů jde i bez milionů. Češi to umí a zkusí dobýt Evropu

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec, Seznam Zprávy

Nemovitosti jako bezpečná investice. Český startup plánuje získat mikroinvestory i v zahraničí. Ilustrační foto.

Reklama

Český startup zaměřený na mikroinvestice do nemovitostí Investown získal třetího investora. Dalším partnerem se stal Chytrý Honza, online platforma pro finanční poradce, a to s kapitálem ve výši 30 milionů korun.

Článek

Nemovitosti coby investice Čechy táhnou. A stejně lákavé jsou i pro ty, kteří nemají dost prostředků na koupi celého bytu nebo domu. Právě na mikroinvestory se zaměřuje startup Investown, jenž spustil služby během covidu na konci dubna 2021.

Po roce působení má zhruba 40 tisíc uživatelů. Stal se první investicí fondu Seed Starter České spořitelny a získal i podporu fondu Lighthouse Ventures.

Teď platforma zaměřená na investiční úvěry do nemovitostí získala třetího významného investora. Prostředky ve výši 30 milionů korun od společnosti Chytrý Honza využije například pro další rozvoj mobilní aplikace a posílení týmu.

„Rozhodli jsme se nejen pro skvělé výsledky a robustní model Investownu, ale také vzhledem ke směřování trhu. Jde o jeden z nejrychleji rostoucích fintechů, který je vybudován na pevných základech,“ komentuje investici Jiří Havrlant, šéf finančně-poradenské platformy Chytrý Honza.

Projekt, jenž si zakládá na tom, že stačí mít k investici i pár stokorun, přesvědčil investory, že jejich platforma má dost sil i k evropské expanzi.

„Drobní investoři, kterých nyní máme více než 40 tisíc, u nás již investovali přes 400 milionů do 200 rezidenčních nemovitostí. Do konce roku chceme mít uživatelů přes 80 tisíc,“ popisuje Alan Pock, šéf Investownu.

Nejčastěji se zaměřují na byty a bytové domy. Nejvíce nemovitostí nabízejí v Karlovarském kraji, v severních Čechách a na Ostravsku. „Právě ty nabízejí nejlepší výnosy a uživatelé do nich rádi investují,“ dodává Pock.

Spolupráce se Seed Starterem České spořitelny, jenž ve startupu dál drží 26procentní podíl, navíc usnadní plánovanou expanzi do zahraničí.

„V současnosti pracujeme na splnění všech regulatorních podmínek. Naše první kroky budou s největší pravděpodobností směřovat do zemí, kde působí Erste, mateřská společnost České spořitelny,“ říká šéf Investownu. Zahraniční nemovitosti chtějí do nabídky zařadit ještě letos.

Reklama

Doporučované