Hlavní obsah

Handsfree boty a budík odhánějící kolegy. 10 věcí, které zlepšily rok 2021

Deset věcí, které letos vylepšily svět. Jednou z nich je skládací invalidní vozík.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Časopis Time vybral stovku věcí, které se nám v letošním roce pokusily zlepšit život. Tady je deset z nich.

Článek

Jasně že opravdové vynálezy a medicínské objevy, které nám pomohly překonat složitý rok 2021, jsou jinde. Vakcíny proti covidu-19, testy na koronavirus, online medicína. Ale pak je tu spousta dalších užitečných věcí, které letos spatřily světlo světa.

Časopis Time každý rok vybírá 100 nejlepších výrobků, které udělaly svět o něco lepší. O něco uživatelsky příjemnější. Tady je jejich kompletní seznam. My jsme z nich vybrali deset produktů, které zaujaly nás.

1) Odežene ukecané kolegy i myšlenky na prokrastinaci

Už už dotahujete větu nebo myšlenku, když vtom vás někdo vyruší a nápad je fuč. V open space kancelářích užvanění kolegové, na home office děti – a ruku na srdce, často si produktivitu narušíte sami. Vždyť překliknout od rozdělané práce na sociální sítě je tak snadné.

Proto letos spatřil světlo světa TimeChi. Vypadá jako budík s displejem, ale umí víc než jen stopovat, jak dlouho se nerušeně věnujete práci. Blokuje zvuky notifikací, telefonní hovory i weby, kam se chodí jen prokrastinovat. A červený displej varuje kolegy: teď neruš a přijď později.

Foto: www.timeChi.com, Seznam Zprávy

TimeChi. Pomůže prokrastinátorům?

2) Geniální těstovina

Ani špagety, ani fusilli, ani penne. Pro Dana Pashmana nebyl žádný tvar těstovin dost dobrý. Milovník jídla a vlivný food influencer, autor podcastu The Sporkful, hodnotil pastu ve třech kritériích: jak na těstovině drží omáčka, jak dobře sedí na vidličce a jak snadno se do ní kouše.

Jenže ta, která zabodovala v jedné disciplíně, v jiné pohořela. Tak Pashman vyvinul vlastní těstovinu: cascatelli (italsky vodopád, pozn. red.). Mají tvar rozpůlené trubky s vroubkovaným okrajem, což drží omáčku, jsou zahnuté, aby se do nich dobře kousalo, a krátké, čímž dobře drží na vidličce. Cascatelli vyrábí firma Sfoglini jako čtyřbalení za 450 korun. Od března se jich prodalo přes 136 000 kilogramů.

Foto: https://www.sfoglini.com/, Seznam Zprávy

Cascatelli. Revoluce v těstovinách?

3) Handsfree boty

Zavázat si boty je pro většinu lidí úplná samozřejmost. Pro pár z nich je to ale problém. Firma Nike ho vyřešila svojí novinkou: teniskami GO FlyEase, které si obujete bez pomoci rukou.

Uprostřed je něco jako pant, díky kterému se bota dokáže doširoka otevřít, zatímco napínací střed stélky, vyrobený z chirurgické hadice, ji zase vrátí zpátky. Stačí šlápnout dovnitř a zacvaknout botu do zamčené polohy. Botu pomáhala vyvinout Sarah Reinertsenová, paralympijská atletka a členka inovačního týmu firmy Nike. Handsfree boty se prodávají od 2 700 korun.

Foto: https://www.nike.com/cz/flyease/go-flyease, Seznam Zprávy

Na obouvání už ruce nebudou potřeba. Handsfree tenisky od Nike.

4) Nejchytřejší brýle

Příští rok to asi ještě nebude, ale za pár let si místo otevření notebooku jen nasadíte chytré brýle pro rozšířenou realitu z díly Lenovo. ThinkReality A3 Smart Glasses se propojí s počítačem nebo smartphonem a promítnou vám až pět rozdílných obrazovek naráz. Na jedné excelová tabulka, na druhé graf, na třetí dokumenty ve Wordu.

Nikam nemusíte překlikávat, všechno vidíte přímo před sebou. V brýlích jsou zabudované i reproduktory a mikrofon. Mají dvě vady na kráse – cenu 33 700 korun a to, že jdou spárovat zatím jen s telefonem Moto G100.

Podívejte se, jak přes brýle s rozšířenou realitou vidíte.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

5) Už žádné prázdné klapání pusou

Můžete být Valérie Zawadská nebo Bohdan Tůma. Ale ani sebelepší dabér nedokáže namluvit film tak, aby přesně seděl s tím, jak herec v originále hýbá pusou. Vypořádala se s tím společnost Flawless AI, založená bývalým režisérem Scottem Mannem.

Její software nazvaný TrueSync dokáže pozměnit záznam pohybů úst herce, aby seděl na potřebný jazyk. Francouzštinu, češtinu, cokoli. A herci už nikdy nebudou naprázdno klapat pusami. Teď jen, co na to tvůrci?

6) Invalidní vozík od designéra Ferrari

Někdejší designér Ferrari Andrea Mocellin ví, jak dát věci do pohybu. A pěkně rychle. Teď své know-how použil k bohulibému účelu. Postavil pro vozíčkáře kolečkové křeslo ideální na cesty.

Jde jednoduše a bez cizí pomoci složit a je tak skladné, že se vejde třeba pod nohy v autě. Jeho kola se navíc nikdy nepropíchnou. Jmenuje se Revolve Air a lze ho pořídit v přepočtu za 55 400 korun. Až do poloviny příštího roku je vyprodané, aktuálně na nové skládací vozíky čeká 12 000 klientů.

Podívejte se, jak snadno lze takový vozík složit. A jak je skladný.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

7) Ze smetiště do dětských pokojíků

Půlka PET lahví, které svět vypije, skončí na skládce. Brzy by část z nich mohla skončit u vás doma, na koberci v obýváku. Skupina Lego tři roky testovala na 250 druhů recyklovaných „petek“ a konečně našla tu pravou. Takovou, která skoro identicky připomíná materiál, z něhož se vyrábějí lego kostky.

Dánský hračkářský gigant slibuje nejpozději do dvou let namíchat kostičky z použitých lahví mezi ty klasické. A do roku 2030 by z udržitelného materiálu měly být všechny prodávané sety. To už planeta pocítí, vždyť každoročně Lego spotřebuje 100 000 metráků tvrdých plastů.

8) Méně je více. Lahev šamponu nacpali do malé tubičky

Většina šamponů, kondicionérů a sprchových gelů obsahuje více než 70 procent vody. Ale není to zbytečné, když se ve vodě myjeme? Firma Everist vymyslela vlasovou kosmetiku totálně bez vody.

Jde o třikrát koncentrované emulze, které se namísto do lahví vejdou do 100mililitrové hliníkové tuby. A světe, div se – když z šamponů zmizela voda, zmizely i bakterie, a tedy i potřeba přidávat do něj konzervanty. Šampon a kondicionér Everist stojí každý 540 korun.

Foto: https://helloeverist.com, Seznam Zprávy

Sušší šampon neexistuje. Výrobky od Everist.

9) Klaun je out. Nemocné děti rozveselí robot

Když jeden osmiletý pacient se zápalem plic dva dny nejedl, přinesly mu sestry v arménské nemocnici na pokoj nového kamaráda, robota Robina. Umělá inteligence od Expper Technologies v líbivém pixarovském designu si s chlapečkem zahrála hry, popovídala o zvířátkách. A po 20 minutách se Robin rozloučil s tím, že když se chlapec nají, budou v zábavě pokračovat.

Zafungovalo to. Teď už dělá Robin společnost osamělým pacientům ve 12 nemocnicích po celém světě. Mírní dětský strach z bílých plášťů a dokáže srozumitelně vysvětlit, jaký zákrok třeba dítě čeká. Do roka poznají Robina v dalších 100 zdravotnických zařízeních ve Spojených státech.

Foto: https://robinrobot.com, Seznam Zprávy

Robot Robin je doma v každé nemocnici.

10) Když policajt a doktor nestačí

Když se někdo zraní, volají Američané 911. Ale kam volat, když jde o problém, kdy nepomůže doktor, hasič ani policista? Aplikace Subdial nabídne to pravé číslo. Griselda Viteriová dala dohromady bezplatnou aplikaci Subdial, která uživatelům nabídne první pomoc s problémy souvisejícími s duševním zdravím, domácím násilím nebo třeba když přijdou o střechu nad hlavou.

Podle toho, kde se uživatel nachází, nabídne appka konkrétní místa, kde mu pomohou, a jejich telefonní čísla. Databáze aplikace má více než 1 000 zdrojů, všechny prověřené a ověřené týmem Subdial.

Reklama

Související témata:

Doporučované