Hlavní obsah

Zemědělci protestovali, s traktory vyjeli na hranice

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Protestující zemědělci

Reklama

Zemědělci po celé zemi demonstrují, nelíbí se jim byrokracie, nastavení dotací i boj proti změnám klimatu. SZ Byznys pro vás sleduje protesty na hraničním přechodu v Hodoníně.

Článek

Protestní jízdy nespokojených zemědělců se rozjely hned ráno na řadě míst. Reportér SZ Byznys sleduje demonstraci v Hodoníně. Už během cesty na místo potkal tři traktory John Deere s transparenty „Hrozí potravinová krize“, které stály u sjezdu na Hrušky, kde v roce 2021 řádilo tornádo.

Po deváté hodině se na hranicích u Hodonína sjelo deset traktorů, ale další na místo teprve mířily. Celkem zde organizátoři očekávají až 300 strojů.

„My jsme slíbili, že nebudeme blokovat hranice, ale slovenští kolegové to na půl hodiny zablokují,“ říká Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR, která patří mezi organizátory demonstrace. Kromě ní se do příprav zapojily Zemědělský svaz, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost mladých agrárníků. Dohromady zastupují zemědělce, kteří hospodaří na většině orné půdy v Česku.

Prezident Agrární komory vyzval úředníky v Bruselu, ať se proberou. „Evropa slíbila koridory solidarity, kterými půjde obilí do Afriky a jihovýchodní Asie. Místo toho teď Evropa sama nedokáže exportovat. Pojďme v tom udělat pořádek.“

„Zakazují nám orat,“ řekl šéf komory v narážce na cíle Green Dealu a povinnost vyčlenit desetinu půdy mezi neprodukční plochy. Z této půdy přitom zemědělci platí vyšší pacht, ale nemohou tam nic vypěstovat.

„Neprotestujeme za Kreml ani proti Evropské unii, ale proti nesprávným požadavkům EU,“ řekl předseda slovenské Polnohospodarske komory Andrej Gajdoš. Podobně jako Češi a Maďaři mají Slováci problém s byrokracií s ekologickými požadavky. „Farmář musí být úředník, geodet, musí fotit na poli, musí být i právníkem,“ vyzval ke snížení požadavků.

Zemědělci dali najevo, že jsou ochotni dál protestovat, pokud je úředníci nevyslyší. V Hodoníně znějí hesla jako „no imports“, „chceme rovné podmínky“, „na českých polích český sedlák“.

Protesty se konají na mnoha místech Česka – na hranicích i ve vnitrozemí.

„Jsem v koloně traktorů, která se táhne od Kutné Hory až do Kolína. Je jich víc než v pondělí v Praze,“ hlásil kolem 9:00 sedlák od Kutné Hory František Pospíšil. Většinou jsou to členové velkých sdružení, ale podle svých slov potkal už asi další čtyři samostatné drobné farmáře.

Zemědělcům vadí hlavně přeregulovanost a byrokracie. Někteří zemědělci v koloně nepouštějí osobní automobily. „Řeší se, že by se protestovalo za týden znovu a ještě víc. Že bychom to tady zaparkovali na silnicích,“ dodal pro SZ Byznys Pospíšil, který hospodaří na 150 hektarech a chová krávy na maso.

Traktory ve středočeském Kolíně.Video: František Pospíšil, Dvůr Mezholezy

K protestu se nehlásí Asociace soukromého zemědělství, která zastupuje spíše menší zemědělce. Přesto jsou rodinné farmy zastoupeny i v Agrární komoře, takže se na demonstracích objevil i tento zemědělský segment.

„Jde to z kopce. Mám tři děti, ale žádné z nich to nechce dělat, když to vidí. Za loňský rok jsem ve ztrátě,“ říká soukromník Josef Zimák, který hospodaří na 500 hektarech. Zlikvidoval už deset hektarů sadů a chystá se zrušit i vinohrad. Také propustil jednoho ze tří traktoristů.

Spolu s kamarádem Petrem Chaloupkou (700 hektarů) označili za jeden z největších problémů byrokracii, ale i levné dovozy ze třetích zemí, které se podle nich nekontrolují a obsahují někdy v EU zakázané látky. „Ráno postříkám pšenici, odpoledne už musím vše nahlásit a do měsíce ještě do centrální evidence,“ řekl Chaloupka.

+10

Hlavní protest byl plánovaný od 10:00 do 12:00. Podle Agrární komory ČR by mělo na akci vyrazit přes 2000 zemědělských strojů.

Neprotestují ale jen Češi. Nespokojeni se situací v oboru jsou i jejich kolegové v zahraničí. Hranice tak obsadí také zemědělci na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Litvě, Lotyšsku, Bulharsku, Chorvatsku či Slovinsku.

Česko se zapojuje se zpožděním a – jak dopředu slibují organizátoři – spíš symbolickou akcí. Ve Španělsku či v Polsku se protestuje už několik týdnů. Farmáři se letos bouřili také v Německu, Francii a dalších zemích.

Už v pondělí vyrazilo na hlavní pražské silnice několik set traktorů, které přijely v rámci protestní akce svolané Odborovým svazem pracovníků zemědělství a výživy a Asociací svobodných odborů. I oni chtěli upozornit na problémy, kterým čelí české zemědělství včetně systému dotací v EU a vyzvali vládu, aby přehodnotila svůj postoj k Zelené dohodě. Od této akce se ale organizátoři dnešních protestu, tedy Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství, distancovaly.

Reklama

Doporučované