Hlavní obsah

Kakao prudce zdražuje. Výrobci pamlsků snižují obsah čokolády a zvýší ceny

Foto: Clark Ahlstrom, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cena kakaa poprvé v historii překonala cenu deseti tisíc dolarů za tunu, na vině je počasí v západní Africe.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nepříznivé počasí a nemoci vážně ovlivňují produkci kakaa v západní Africe, která je zodpovědná za přibližně 70 procent jeho světové úrody. V důsledku toho cena této komodity stále roste a nyní dosáhla historického maxima. Cena futures na květnové dodávky se vyšplhala na nevídaných 10 tisíc dolarů za tunu, uvádí agentura Bloomberg.

Situace v Ghaně a Pobřeží slonoviny, odkud většina kakaa pochází, je pro kakaovníky nepříznivá již delší dobu. Podle BBC za ni může kombinace vlivu klimatické změny a fenoménu El Niňo, kvůli kterým oblast čelí kombinaci silných dešťů, obřích veder a nemocí. Kakaovníky jsou navíc na změny počasí velice náchylné a rostou pouze v úzkém pásmu asi 20 stupňů zeměpisné šířky kolem rovníku.

Svět se tak již třetí rok po sobě potýká s nedostatkem dodávek kakaa. Odvětví navíc podle Bloombergu ohrožují také důsledky nízkých výnosů vyplácených pěstitelům kakaa a narůstají obavy, zda se podaří zajistit dostatek bobů.

Pro milovníky čokolády to nejsou dobré zprávy, cena kakaa tento rok vzrostla už dvojnásobně. Čokoládovny totiž musí náklady někam přenést, což se projeví buďto v cenách, menších výrobcích, nebo začnou prodávat čokoládu s nižším podílem kakaa.

„Již loni reagoval na růst cen kakaových bobů cukrovinkářský kolos Mars, jehož tyčinky jsou dobře známé také v Česku. Mars potajmu snížil gramáž své čokoládové tyčinky Galaxy, aniž by tedy ovšem snížil také její cenu,“ komentuje situaci hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Další výrobci podle něj budou brzy následovat, společnost Hershey podle něj už například snížila obsah čokolády a kakaového másla v tyčince KitKat.

Aktuální ceny v obchodech ale stále nejsou na vrcholu. Výrobci čokolády totiž obvykle nakupují čokoládové boby s několikaměsíčním předstihem, takže prudký nárůst cen se do cenovek ještě úplně nepropsal. Ceny tak pravděpodobně ještě porostou. Situace se podle Bloombergu navíc stále může zhoršit. Evropská unie totiž připravuje pravidla, jejichž cílem je zabránit prodeji výrobků, které ničí lesy. Zajištění dodávek by se tak pro evropské výrobce čokolády mohlo ještě více zkomplikovat.

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj ceny kakaa.

Pozornost se nyní soustředí na nadcházející sklizeň v západní Africe, která nastane v polovině roku a je tou menší ze dvou ročních sklizní. Největší pěstitel Pobřeží slonoviny už naznačil, že očekává, že letos sklidí méně, uvedla agentura Bloomberg.

„Situace dodávek v západní Africe zůstává před začátkem sklizně extrémně napjatá, což nadále tlačí vzhůru ceny kakaa, “ cituje Bloomberg The Hightower Report.

Další pěstitelé jako Brazílie a Ekvádor se snaží zvýšit produkci. Nově vysazené kakaovníky ale přinesou boby až za několik let. Globálním dodávkám se tedy jen tak neuleví. Podle předpovědi Mezinárodní organizace pro kakao (International Cocoa Organization) klesne v letošní sezoně poměr mezi zásobami a množstvím rozemletého kakaa na nejnižší úroveň za více než čtyřicet let.

Reklama

Související témata:

Doporučované