Hlavní obsah

Tuzemské hotely mají více hostů. Jezdí ale Češi, kteří tolik neutrácejí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

České hotely už sice vítají více hostů než před pandemií, velkou část z nich však tvoří tuzemští turisté. Ti zahraniční, kteří více utrácejí, stále schází. V porovnání s rokem 2019 jich letos v srpnu přijelo o 11 procent méně.

Článek

Pomyslné „srdce Evropy“ stále navštěvuje menší počet cizinců než před pandemií.

Tuzemské hotely v letošním srpnu sice přivítaly opět o něco více lidí, navštívilo je přes 1,6 milionu turistů, což je oproti stejnému období v loňském roce devítiprocentní nárůst, ale ve srovnání s obsazeností hotelů před pandemií nemoci covid-19 český turismus z velké části táhnou tuzemští návštěvníci. Uvedla to agentura CzechTourism.

Ačkoli ve srovnání s rokem 2019 české hotely zaznamenaly o dvě procenta hostů víc, po pandemii se výrazně proměnil poměr mezi lokálními a zahraničními turisty. Pokud se porovná poslední srpen před pandemií, tedy srpen 2019, se srpnem letošního roku, ukazuje se, že tuzemských turistů do českých hotelů přijelo o 23 procent více. Těch zahraničních o 11 procent ubylo.

Nejvíce v srpnu do českých hotelů přijelo turistů z Německa. Desítky tisíc turistů přijely do hotelů například také z Itálie, USA, Velké Británie nebo Španělska.

Cizinci utratí denně trojnásobek

Přilákat více zahraničních turistů by ovšem pro Česko bylo výhodné. Podle ředitelky odboru produkt managementu CzechTourism Veroniky Janečkové v Česku totiž mnohem více utrácejí. Profitují z toho nejen hotely, ale také muzea, galerie nebo jiné turistické cíle. A také restaurace.

„Tuzemská gastronomie má obrovský potenciál nalákat do Česka turisty z celého světa. Je součástí kulturního turismu, který patří mezi jeden z nejrychleji rostoucích segmentů cestovního ruchu a podle Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) celosvětově tvoří 40 procent turismu,“ říká Janečková.

„Za jídlo v restauracích přitom lidé při cestování zpravidla utrácejí nejvíc peněz hned po ubytování, gastro turismus tak velmi významně ovlivňuje příjmy státního rozpočtu,“ dodává.

Že turisté ze zahraničí utrácejí výrazně víc peněz než Češi, dokazují i čísla. Průměrná denní útrata českého turisty byla v letošním druhém čtvrtletí 812 korun, u cizinců je tato částka více než trojnásobná, v průměru 2523 korun.

Jak domácí, tak zahraniční turisté každopádně v průměru denně utratí více peněz než před pandemií, kdy ve stejném období v roce 2019 tuzemští vydali 715 Kč za den a zahraniční 2515 Kč za den.

Reklama

Doporučované