Hlavní obsah

Žebříček: Nejdražší vajíčka na světě vychází na stovky milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Žebříček sedmi nejdražších vajec na světě. Vychází na stovky milionů.Video: Jan Marek

 

Reklama

O Velikonočním pondělí se do ulic tradičně vyráží s pomlázkou a kromě pamlsků si koledníci s říkankou chodí také hlavně pro zdobená vejce. SZ Byznys tak nyní přináší žebříček, která vajíčka jsou ta opravdu nejdražší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Známý ruský zlatník z Petrohradu, podle kterého nesou i jméno, jich vyrobil 50 kusů. Dnes už se ví ale pouze o 43 z nich, zbylá se od jejich výroby v letech 1885 až 1916 ztratila. Řeč je o těch pokud ne nejslavnějších, tak určitě nejcennějších vejcích vůbec – Fabergého císařských vejcích, která Peter Carl Fabergé z drahých kamenů, kovů a luxusních doplňků vyrobil pro ruskou carskou rodinu.

Dárky pro ženu a maminku

Kolekci začala tamní slavná firma šperkařů vyrábět za vlády Alexandra III. s pomocí jeho strýce velkoknížete Vladimíra Alexandroviče jako prostředníka. První vejce přes něj ruský car objednal právě roku 1885 jako dárek pro svou manželku carevnu Marii Fjodorovnu ke 20. výročí jejich zásnub. Původně ve zlatém vejci měl být diamantový prsten, nakonec ale skrývalo rubínový náhrdelník. A po úspěchu daru z něj panovník udělal tradici – každé Velikonoce dal své ženě další takový klenot.

Carův syn Mikuláš II. v otcově zvyku pokračoval – obdarovával svou matku, ale přidal i vlastní ženu Alexandru Fjodorovnu. A každé další Fabergého císařské vejce bylo jiné. Tempo dvou kusů za rok bylo přerušeno jenom za rusko-japonské války v letech 1904 až 1905, z níž nejsou záznamy o žádných vyrobených exemplářích.

A ceny? Ještě v roce 1983 se třeba Rose Trellis Egg čili Vejce s popínavou růží, jež mladší ruský následník trůnu dal manželce v roce 1907, prodalo za 500 tisíc dolarů, což je nejnižší datovaná cena. Postupně šlo až o desítky milionů dolarů. Redakce SZ Byznys níže přináší žebříček sedmi nejdražších, která lze zhlédnout i v úvodním videu tohoto článku.

7. The Fifteenth Anniversary Egg

Fabergého císařské vejce k 15. výročí daroval Mikuláš II. své ženě v roce 1911. Je z bílého, zeleného a zlatého smaltu a osázené křišťály i diamanty. Uvnitř překvapivě není žádné překvapení. Na skořápce jsou ale vyvedené fotky carské rodiny a pro ni důležitých míst. Odhadovaná cena je 12 až 15 milionů dolarů.

Foto: Derren Hodson

The Fifteenth Anniversary Egg.

6. The Lilies of the Valley Egg

Jeden ze dvou Fabergého kousků v secesním stylu. Konvalinkové vejce věnoval opět mladší ruský následník manželce Alexandře Fjodorovně, a to roku 1898. Je dekorované perlami a oděné v růžovém emailu. A od jeho podstavných nožiček se po něm popínají květiny zdobené diamanty, rubíny a opět perlami. Po otočení jedné z perel se z něj vysunou tři portréty Mikuláše II. a jeho dvou nejstarších dcer, které lemují růžové diamanty. Odhadovaná cena je 13 milionů dolarů.

Foto: Pedro Szekely

The Lilies of the Valley Egg.

5. The Bay Tree Egg

Vavřínové Fabergého carské vejce z nefritu a drahého smaltu překvapivě ukrývá píseň, kterou aktivuje miniaturní páka maskovaná jako ovoce. Tentokrát jde o kus, který Mikuláš II. věnoval své matce v roce 1911. Původně stálo 12 800 rublů, teď je to odhadem 15 milionů dolarů.

Foto: Wikimedia Commons

The Bay Tree Egg.

4. The Winter Egg

I tento kousek věnoval mladší ruský následník jako dar Marii Fjodorovně, a to v roce 1913. Zimní vejce je navržené, aby vypadalo tak, že se na skořápce ze skla formují krystaly. Ve skutečnosti je vyrobené z platiny, ortoklasu a křemene a zapustili do něj 1660 diamantů. Uvnitř je košíček z platiny a zlata osázený 1378 diamanty, ve kterém jsou sasanky hajní vyrobené z bílého křemene a vzácného zeleného démantoidu. V roce 2002 se prodalo v aukci za 9,6 milionu dolarů, teď se odhaduje na 15,6 milionu.

Foto: Christie's

The Winter Egg.

3. The Imperial Coronation Egg

Toto carské korunovační vejce měli vyrobit Michail Perchin a Henrik Wigström pod Fabergého dohledem v roce 1897 jako připomínku korunovace carevny Alexandry Fjodorovny. Inspirovali se zlatou róbou, kterou na sobě měla, a je tak ze zlatého a žlutého emailu a osázené brilianty, obepnuté členitou mřížkou. Uvnitř potom skrývá korunovační kočár s miniaturou koruny a šesti orly. Tato replika má otevírací dřeva, pohyblivá kola, a dokonce i výklopné schůdky. Původně byl v kousku ale také ukrytý náhrdelník s drahokamy. Hodnota vejce je okolo 18 milionů dolarů.

Foto: Wikimedia Commons

The Imperial Coronation Egg.

2. The Rothschild Clock Egg

I Rothschildovo hodinové vejce vyrobil Michail Perchin a tentokrát i hodinář Nikolaj Rode, znovu ovšem podle designu a pod dohledem Petera Carla Fabergého, a to v roce 1902. A další raritou je, že jako jedno z mála jeho vajec nebylo vyrobeno pro ruskou carskou rodinu.

Šlo o dárek Béatrice de Rothschild ze slavné rodiny bohatých židovských finančníků pro jejího snoubence Édouarda Alphonse Jamese de Rothschilda k zásnubám. Je ze stříbra a zlata a pokryté diamanty a perlami a každou hodinu z něj vystoupí diamanty osázený kohout, který se klaní a kokrhá čas. V roce 2007 v aukci zlomilo několik rekordů, když se prodalo za 8,9 milionu liber jako ten nejdražší hodinový stroj, předmět z Ruska a Fabergého vejce. Dnes už se odhaduje na více než 16, ale pravděpodobně až i 25 milionů dolarů.

Foto: Wikimedia Commons

The Rothschild Clock Egg.

1. The Third Imperial Egg

Pravděpodobně nejdražší Fabergého císařské vejce, pokud sběratelé neobjeví další. Toto našel v roce 2011 obchodník s cetkami, který zprvu neměl ponětí, jaký poklad se u něj doma nachází, a tak se několik let povalovalo na jeho lednici, než mu došlo, že by mohlo jít o chybějící exemplář z celé vzácné kolekce.

V roce 1887 jej vyrobil August Holmström ze slavné ruské šperkařské dílny. Byl to dárek od Alexandra II. jeho manželce Marii Fjodorovně. Navrhli jej ve stylu krále Ludvíka XVI. Jde o zlatou schránku z 18karátového zlata osázenou safíry i diamanty, uvnitř které jsou ukryté luxusní hodinky od švýcarské značky Vacheron Constantin ze 14karátového zlata s diamantovými ručičkami. Je pokryté několika škrábanci z toho, jak potenciální kupci dříve ověřovali zlato, což ale kousku dodává na historii. Odhad jeho hodnoty se pohybuje okolo 33 milionů dolarů, tedy v přepočtu tři čtvrtě miliardy korun.

Foto: Fabergé Museum

The Third Imperial Egg.

Kde Fabergého vejce jsou?

Většina proslulých klenotů se nachází v Rusku. Deset jich je v Kremelské zbrojnici v Moskvě a devět ve Fabergého muzeu v Petrohradě. Pět jich pak je třeba v Museum of Fine Arts v americké Virginii, což je největší sbírka v USA. Po třech jich pak je v Metropolitním muzeu v New Yorku a v Royal Collection Trust v Londýně. Po jednom například i ve Fabergého muzeu v německém městě Baden-Baden a Landesmuseum v Lichtenštejnsku. The Winter Egg je údajně v majetku katarského emíra, stejně jako dalších několik kusů.

Reklama

Doporučované