Hlavní obsah

Čím vzdělanější, tím spokojenější. Češi jsou mezi optimisty Evropy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Evropě se žije dobře. Myslí si to většina obyvatel starého kontinentu, hlavně ti vzdělanější. A spokojení jsou i Češi.

Článek

Ačkoliv se někdy může zdát, že si Češi hodně stěžují, data Eurostatu ukazují, že jsme ve srovnání s ostatními státy Unie nadprůměrně spokojení.

Celkovou spokojenost se životem hodnotíme na škále od 0 (nejhorší) do 10 (nejlepší) hodnotou 7,4. To je více, než dávají například Němci, Francouzi, Španělé nebo Italové. Nejspokojenější jsou Rakušané se 7,9 body, naopak Bulhaři se sotva dostali do pozitivního hodnocení a s 5,6 jsou jediný stát, který nedosáhl ani na šesti bodů.

Data pak ukazují zajímavý fenomén, kdy spolu s vyšším vzděláním roste také spokojenost se životem. Vzhledem k tomu, že jde o subjektivní ukazatel ovlivněný mnoha faktory, jako je věk, úroveň vzdělání, rodinná a finanční situace, rozmanitost zkušeností, voleb, priorit a hodnot jednotlivce, dává podle autorů studie pozitivní dopad vzdělání smysl.

V grafice je možné překlikávat mezi jednotlivými kategoriemi .

Celková spokojenost v Evropě přitom dlouhodobě roste, mezi roky 2013 a 2022 hlásí většina států zlepšení. Nejvýraznější je na Kypru, kde si polepšili o jeden celý bod. Naopak Němci jsou 0,8 bodu méně spokojení.

Reklama

Doporučované