Hlavní obsah

Dvě různá Česka. Firmy budou šetřit, zaměstnanci vyhlíží vyšší platy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Firmy chtějí udržet zaměstnance, přes peníze to ale nepůjde. Pomoci může pohoda na pracovišti, delší dovolená nebo flexibilní pracovní doba.

Článek

Růst mezd kvalifikovaných pracovníků zpomalí a může se zastavit úplně. Zatímco minulý rok vzrostly mzdy takzvaným bílým límečkům průměrně o 8 %, letos firmy plánují přidávat nejčastěji do 5 % současné mzdy. Pokud ale firma osloví napřímo někoho, kdo sám změnu nehledá, může být navýšení i 15%.

Loňské přidání není poznat, letos se nekoná

Vyplývá to z průzkumu společnosti HAYS, kterého se zúčastnilo přes tisíc respondentů z řad zaměstnanců a uchazečů a 548 zaměstnavatelů.

Je třeba ale připomenout, že ani loňské přilepšení zaměstnanci vlastně příliš nepocítili. Papírové zvyšování totiž přebila inflace, která byla podle odhadů 10,8 %.

„V roce 2024 se očekává pokles inflace a růst ekonomiky, což společnosti budou potřebovat využít, aby po náročných letech dohnaly ztráty,“ komentovala čísla ředitelka Hays pro ČR Agnieszka Pietrasik. „Za pomalejším plánovaným růstem mezd může být na jednu stranu také vyčkávací taktika, zda se tato očekávání potvrdí, případně i snaha některých společností o to, aby se vyhnuly případnému propouštění.“

Podniky jsou tak podle agentury obezřetnější již při výběrových řízeních. Ta jsou často delší, detailnější a mimo profesní schopnosti dávají důraz i na osobní kvality uchazečů. Ti se ale nemusí bát, že by práci nenašli – nabírat má letos v plánu 92 % zaměstnavatelů. Více než čtyři pětiny z nich hledají stálé zaměstnance, zhruba čtvrtina na takzvaný contracting neboli nezávislé dodavatele. Více než pětina pak potřebuje obsadit dočasné pozice.

„Vzhledem k tomu, že v popředí zájmu mnoha firem zůstává optimalizace nákladů, již nyní pozorujeme zvýšený zájem o dočasné pracovníky a kontraktory,“ popisuje situaci Pietrasik.

Motivací společností ale také zůstává svoje stávající zaměstnance udržet. To plánuje téměř polovina společností. A mají důvod. Více než třetina zaměstnanců totiž sice změnu aktivně neplánuje, ale je otevřená novým příležitostem. A pětina je rozhodnutá zaměstnavatele změnit.

Společnosti se proto snaží svým lidem vyjít vstříc. Nejčastěji jim dávají benefity, jako jsou dovolená navíc, flexibilní pracovní doba, možnost práce z domova, stravenky, nebo služební technika použitelná i pro soukromé účely.

Tím se poměrně dobře trefují do toho, co i zaměstnanci považují za nejlepší benefity. Pro ty je důležitá hlavně dovolená a flexibilní pracovní doba. Tyto výhody vítězí i nad služebním autem nebo zdravotním volnem.

Pokud ale budou chtít firmy své lidi opravdu udržet, měly by se zaměřit třeba i na dobrou pracovní atmosféru nebo to, jestli je práce zajímavá. Pokud totiž dáme stranou mzdu, jde o faktory, které zaměstnanci považují za nejdůležitější.

A právě na tyto oblasti se zaměstnavatelé pravděpodobně obrátí, protože růst mezd zpomalí. Zatímco v loňském roce téměř polovině kvalifikovaných pracovníků vzrostly do 10 a čtvrtině do 5 %, letos bude podle plánů firem růst pomalejší.

Dvěma pětinám lidí vzrostou do 5 %, ani ne třetina pak může čekat zvýšení do 10 %. Zde se ale plány zaměstnavatelů a naděje zaměstnanců rozcházejí. Například 4 % z nich si myslí, že se jim zvýší mzda o více než pětinu, další 4 % odhadují, že nárůst bude do čtvrtiny. U obou jde o čtyřnásobek odhadu zaměstnavatelů.

Na druhou stranu - někteří zaměstnanci počítají i se snížením. To jsou ale podle HAYS lidé, kteří zcela mění zaměstnání.

Průzkum také ukázal, jak se pohybují mzdy v jednotlivých oborech. Podle HAYS berou nejvíce obchodní manažeři, naopak nejméně mohou brát recepční. Data jsou z databáze společnosti a jde vždy o nabízenou výši mezd, požadavky uchazečů a finální nabídku při obsazení pozice.

Mezi jednotlivými obory je možné překlikávat ve vrchní části grafiky.

Reklama

Doporučované