Hlavní obsah

Akcie ČEZ pokračují v sestupu, za týden spadla hodnota firmy o 100 miliard

Foto: Seznam Zprávy

Akcie ČEZ v pátek znovu ztrácí.

Reklama

Akcie energetické společnosti ČEZ se zahájením pátečního obchodování navazují na čtvrteční výprodej. V úvodu oslabovaly o více než tři procenta, později část ztrát odmazaly, aby pak ztrácely více než pět procent.

Článek

Nejobchodovanější titul pražské burzy v pátek pokračuje ve výprodeji. Dalším poklesem o jednotky procent akcie reagují na vládní návrh zákona, který otevírá cestu k rozdělení této klíčové polostátní firmy na plně státní a soukromou část. Stát přitom vlastní zhruba 70 procent podniku. Návrh nyní míří do Sněmovny.

Kolem 11:20 klesaly akcie o více než pět procent na 985 korun. Jen za poslední týden se tržní hodnota společnosti snížila zhruba o 100 miliard korun.

Vláda ve středu schválila návrh zákona, který snižuje potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev. Místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů by nově mělo pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě za současného navýšení usnášeníschopnosti, která má přesahovat dvě třetiny základního kapitálu.

„Vládní návrh zákona vlastně nemá konkrétní směřování. Je to obecná úprava, která se týká všech společností daného typu. A je to obecná úprava, která vlastně srovnává tu situaci u nás se situací ve zbytku Evropy,“ uvedl dnes premiér Petr Fiala, který tak odmítl, že by změna zákona mířila konkrétně na ČEZ.

Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že vláda počítá s restrukturalizací firmy, přičemž jednou z možností je její rozdělení. Cílem má být to, aby stát získal kontrolu nad energetickou infrastrukturou.

Reklama

Doporučované