Hlavní obsah

Firmy na pražské burze vyplatily na dividendách přes 122 miliard

Foto: Burza cenných papírů Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Podniky obchodované na pražské burze za loňský rok vyplatily na dividendách přes 122 miliard korun. Globálně pak firmy akcionářům poslaly 1,66 bilionu dolarů, s technologickými giganty Microsoft a Apple v čele.

Článek

Pražská burza se může dlouhodobě chlubit atraktivními dividendami. Dividendový výnos celého trhu činil v loňském roce 8,31 procent. Podle údajů emitentů, které redakci SZ Byznys Burza cenných papírů Praha poskytla, dosáhla celková částka vyplacených dividend za loňský rok 122,25 miliard korun.

Největší podíl na této sumě měly pochopitelně české společnosti, které vyplatily dividendy v hodnotě 98,91 miliard korun, včetně emitentů na trhu Start pro menší a střední podniky.

Zahraniční společnosti, mezi něž patří Erste Group a Vienna Insurance Group, vyplatily akcionářům dohromady 23,35 miliard korun.

Vůbec největší balík investorům vrátil energetický podnik ČEZ, a to 78 miliard, z čehož 24 miliard zamířilo mezi minoritáře. Následovaly bankovní instituce v čele s rakouskou Erste, pod níž spadá Česká spořitelna. Skupina vyplatila akcionářům objem ve výši 19,4 miliardy korun.

Komerční banka pak vyplatila dividendu ve výši 11,48 miliard korun, Moneta Money Bank investorům poslala přes čtyři miliardy a tabáková Philip Morris ČR 3,6 miliard korun. Přes miliardovou hranici se na výplatách dostala také zbrojní společnost Colt CZ.

Kolik firmy vyplatily na dividendách

EmitentTrhObjem
ČEZPrime78 mld. Kč
Erste GroupPrime19,40 mld. Kč
Komerční bankaPrime11,48 mld. Kč
MonetaPrime4,09 mld. Kč
Vienna Insurance GroupPrime3,95 mld. Kč
Philip Morris ČRStandard3,6 mld. Kč
Colt CZPrime1,03 mld. Kč
KofolaPrime300,94 mln. Kč
SAB FinanceStandard216,65 mln. Kč
EnergoaquaStandard70,27 mln. Kč
TomaStandard48,27 mln. Kč
E4UStandard34,08 mln. Kč
M&T 1997Start16 mln. Kč
FIXED.zoneStart6,66 mln. Kč
Prabos plusStart3,3 mln. Kč
Celkem122,25 mld. Kč

Zdroj: Pražská burza

Z trhu Start nejvíce akcionářům vyplatila společnost M&T 1997, která vyrábí designové kliky. Objem výplaty činil 16 milionů korun.

„Pražská burza patří z pohledu dividendového výnosu mezi špičky v rámci zemí OECD. Tato pozice nám patří stabilně a uplynulý rok ji opět potvrdil,“ uvedl k údajům mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Důležitost dividend pro akcie na pražské burze dokládá vývoj indexu PX (modrá křivka), který měří vývoj cen akcií. Za posledních dvanáct měsíců jeho hodnota vzrostla o deset procent. Pokud se však přičte dividendový výnos, který zohledňuje index PX-TR, je za stejné období výnos dvojnásobný.

Ve světě vyplatil nejvíce Microsoft

Po celém světě pak firmy za loňský rok akcionářům na dividendách vyplatily rekordních 1,66 bilionu dolarů, tedy přes 38 bilionů korun. To představuje meziroční nárůst o pět procent, jak vyplývá se studie investiční společnosti Janus Henderson. Celkem 86 procent firem v celosvětovém měřítku navýšilo loni dividendy.

Poprvé od začátku studie se na první místo žebříčku z hlediska zisku rozděleného akcionářům dostaly dvě technologické společnosti, a to Microsoft, který objem vyplacených dividend zvýšil o více než deset procent, a Apple. Dividendové výnosy sice nedosahují ani jednoho procenta. Firmy jsou ovšem tak velké (tři biliony dolarů, respektive 2,6 bilionu), že i přes nízký dividendový výnos vyplatily nejvíce. Až do roku 2014 se do první desítky nedostala žádná technologická společnost.

Z hlediska sektorů pak nejvíce vyplácely banky, a to 220 miliard dolarů. To je o 13 procent více než v roce 2022. Tento trend je spojen s růstem zisků vlivem zvyšování úrokových sazeb.

Silně zastoupen je v celosvětovém sektoru tradičně i komoditní sektor, kde ale několik společností dividendu výrazně snížilo. Brazilská společnost Petrobas byla například v roce 2022 druhým největším plátcem, loni se ale nedostala ani do první dvacítky. Těžební společnost BHP, která byla v letech 2021 a 2022 první, klesla na šesté místo. ExxonMobil a PetroChina jsou v první pětce, zatímco Chevron je na 11. příčce.

Ben Lofthouse, který ve společnosti Janus Henderson zastává pozici vedoucího oddělení Global Equity Income, poznamenal, že ačkoli se skepse ohledně globální ekonomiky v loňském roce ukázala jako neopodstatněná, budoucnost zůstává nejistá.

„Očekává se, že zpožděný efekt vyšších úrokových sazeb bude nadále ovlivňovat ekonomiku, s předpokládaným pomalejším globálním ekonomickým růstem a vyššími náklady na financování pro společnosti. Přesto jsme ohledně dividend pro letošní rok optimističtí. Nárůst dividend v USA v posledním kvartálu značí dobré vyhlídky pro celý rok, také výhled pro Evropu vypadá dobře,“ komentoval závěry studie.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Reklama

Doporučované