Hlavní obsah

Firmy odkládají vstup na světové burzy, bojí se nejisté budoucnosti

Foto: Shutterstock.com

Firmy mění plány a odkládají vstup na burzu. Ilustrační foto.

Reklama

Rostoucí inflace, válka na Ukrajině a s tím spojené napětí ve světě rychle změnily optimistické plány firem se vstupem na světové burzy. Čekají, až se uklidní situace a zlepší se podmínky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hodnota primárních veřejných nabídek akcií (IPO) ve Spojených státech a Evropě od začátku letošního roku prudce klesla. Hlavními důvody jsou probíhající válka na Ukrajině, rostoucí inflace, zvyšování úrokových sazeb a celkově zvýšené geopolitické napětí. Tyto okolnosti donutily podniky odložit plánované vstupy na burzy, což se projevuje v samotných číslech.

Podle údajů analytické společnosti Dealogic získalo v prvních pěti měsících letošního roku 157 společností při primárním úpisu akcií celkem 17,9 miliardy dolarů (přibližně 422 miliard Kč). Přitom ještě ve stejném období loňského roku získalo 628 společností od investorů částku 192 miliard dolarů (více než 4,5 bilionu Kč).

V celosvětovém měřítku se pak hodnota primárních nabídek ve stejném období snížila o 71 procent na 81 miliard dolarů. Firem, které vstoupily na burzy, bylo celkem 596. To je výrazný propad proti loňským 1 237.

Údaje Dealogic také naznačují, že propad primárních emisí v prvním čtvrtletí roku v důsledku ruské invaze na Ukrajinu se ani v dalších měsících nezmírnil. Očekává se, že objem emisí prudce klesne i za celé druhé čtvrtletí. Ještě v loňském roce se přitom odehrával opačný příběh.

První tři čtvrtletí roku 2021 byla totiž vůbec nejaktivnějším obdobím pro kótování akcií v historii. Společnosti se doslova hnaly na burzy poté, co předtím své plány odkládaly kvůli koronavirové pandemii. Jenže zvýšená rozkolísanost trhů, ruská agrese na Ukrajině a hrozba globální recese způsobily, že chuť firem upsat své akcie na burzy se letos výrazně snižuje.

„Spousta lidí a firem se na vstup na burzu chystala, ale pak je zasáhla souhra několika faktorů najednou,“ řekl pro list Financial Times Martin Glass, partner právní společnosti Jenner & Block, která firmám poskytuje poradenství pro primární nabídky akcií. „Jakmile se situace stabilizuje, můžeme počítat s obnovením aktivity, i když loňské úrovně nedosáhneme. Lidé každopádně neopouštějí loď, jen si dávají pauzu,“ říká.

Kolaps SPAC

Glass rovněž upozornil, že americký trh ovlivnil téměř kolaps nabídek takzvaných SPAC společností. Tyto firmy jsou založeny výhradně s úmyslem provést IPO, získat kapitál a provést fúzi s jinou existující společností.

V minulých dvou letech dosáhly obchody tohoto typu rekordních hodnot, ale v posledních šesti měsících se jejich počet zpomalil v důsledku předchozích neuspokojivých výsledků, větší kontroly ze strany regulačních orgánů a klesajícího zájmu bank o jejich upisování.

Navzdory všeobecně zhoršujícím se podmínkám ale růst cen energií naopak zatraktivnil nabídky ropných a plynárenských firem. Připravuje se také několik významných nabídek, které by mohly být dokončeny do konce letošního roku. Právníci však předpokládají, že mnoho plánů na primární nabídky se posune do roku příštího, až se podmínky na trhu uklidní a zlepší.

Ještě letos například britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline pravděpodobně uvede na burzu svůj podnik Haleon, což by měl být největší vstup na burzu v Londýně za posledních deset let.

V březnu pak podala americká pojišťovna AIG žádost o dlouho očekávanou nabídku své divize životního pojištění a správy aktiv, která by mohla být oceněna na více než 20 miliard dolarů. Koncern Volkswagen se svými většinovými vlastníky zase připravuje vstup na burzu automobilky Porsche. Odhaduje se, že případná nabídka by mohla celou divizi ohodnotit na 45 až 90 miliard eur (přibližně 1,1 až 2,2 bilionu Kč).

Z deseti největších primárních nabídek v letošním roce se pouze dvě uskutečnily ve Spojených státech a v Evropě. V lednu získala soukromá investiční firma TPG na trhu Nasdaq jednu miliardu dolarů, norská ropná a plynárenská společnost Var Energi pak na burze v Oslu získala 880 milionů dolarů.

Jak je na tom pražská burza

Nával letos není zatím ani na domácí burze v Praze. „Co se týká trhu IPO, je to v současné době nejspíše na všech trzích ve světě podobné. Větší úpisy se pozastavují, firmy vyčkávají. Jít na trh nyní s velkou emisí, která by měla oslovovat globální portfolio manažery, je obtížné, a proto také trh s těmito velkými emisemi ve světě významně klesl,“ komentuje situaci pro SZ Byznys Marie Mühlhoferová za pražskou burzu. Informace o doposud veřejně neoznámených emisích však burza dle jejích slov nemůže komentovat.

Tento a minulý týden proběhla dvě úspěšná IPO na pražském trhu START, tedy na trhu pro malé a střední firmy.

Tou první je společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem práškové metalurgie. Ta své akcie upsala 15. června. Nejenže se jedná o první zahraniční firmu na tomto trhu, ale zároveň jde o doposud největší emisi. Celkem bylo od investorů získáno 727 334 400 Kč. Obchodování s akciemi bude zahájeno 1. července za upisovací cenu 248 Kč.

Tento týden v úterý úspěšně zakončila veřejnou nabídku akcií firma M&T 1997, která vyrábí dveřní kliky a kování. Ivo Ulich, majoritní akcionář firmy a bývalý profesionální fotbalista, úspěšně prodal své akcie v celkovém počtu 1 440 kusů za cenu 30 000 Kč. Ulich obdržel od investorů částku ve výši 43 200 000 Kč. Obchodování s novou emisí bude zahájeno 27. června.

Od 22. června do 12. července pak probíhá úpis akcií gastronomické společnosti Coloseum. Zájemci o účast na primárním úpisu mohou zadávat své pokyny na nákup akcií v cenovém rozpětí 246 až 304 Kč přes členy Burzy cenných papírů Praha.

Reklama

Doporučované