Hlavní obsah

Kdo sázel na propad akcií, pohořel nejvíc od pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přestože na začátku loňského roku analytici předpovídali pokles akcií a ekonomickou recesi, realita se vyvíjela opačně. Rok 2023 byl pro takzvané „shortaře“ náročný, zaznamenali papírové ztráty ve výši 195 miliard dolarů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na začátku loňského roku nebylo na Wall Street o negativní prognózy nouze. Velká část analytiků a investorů věštila pokles akciových trhů a ekonomickou recesi. Pro prodejce akcií na krátko, známé jako „shortaře“, tedy pro ty, kteří sází na pokles hodnoty akcií, to vypadalo slibně.

Akciové trhy jsou však známé svou nevypočitatelností, a nakonec se vše vyvíjelo přesně opačně. Akcie začaly stoupat, ekonomika prokázala kromobyčejnou odolnost a analytici museli své temné předpovědi rychle projasnit.

Co je prodej akcií na krátko

  • Prodej akcií na krátko je obchodní strategie, která spočívá v tom, že investor prodává akcie, které si vypůjčil od brokera, v naději, že je později odkoupí za nižší cenu a vrátí je zpět.
  • Takto může profitovat z poklesu ceny akcií. Investor, který prodává akcie na krátko, se nazývá „shortař“. Shortaři spekulují na to, že cena akcií určité společnosti nebo trhu klesne z důvodu špatných zpráv, konkurence, regulace nebo jiných faktorů.
  • Shortaři však nesou i vysoké riziko, protože cena akcií může růst neomezeně a způsobit jim velké ztráty.

Rok 2023 tak byl pro investory sázející na pokles akciových titulů mimořádně obtížný, což vedlo v souhrnu k papírovým ztrátám ve výši téměř 195 miliard dolarů, v přepočtu tedy přes 4,4 bilionu korun.

To představuje nejbolestivější ztráty od koronavirové pandemie, jak ukázaly údaje výzkumné společnosti S3 Partners, na něž odkazují zahraniční agentury.

To ukrojilo zhruba dvě třetiny zisků z roku 2022, kdy podle S3 Partners shortaři naopak inkasovali souhrnné zisky 300 miliard dolarů. V roce 2021 skupina sázejících na pokles trhů kumulativně ztratila přibližně 142 miliard dolarů a o rok dříve pak 242 miliard dolarů.

Nejtvrdší loňskou zkouškou byly pro shortaře akcie v technologickém sektoru, které rostly o desítky, někdy dokonce o stovky procent. Naopak sázky na pokles hodnoty akcií regionálních bank v USA a výrobců vakcín patřily mezi méně riskantní varianty pro prodejce akcií na krátko –⁠ a tak se zde někteří aspoň částečně zahojili.

Podle údajů S3 Partners se sázky na pád středně velké banky First Republic Bank staly tou nejvýnosnější za loňský rok, která investorům souhrnně vynesla zisk ve výši 1,6 miliardy dolarů, tedy přes 36 miliard korun. Druhou příčku pak obsadil výrobce vakcín Moderna, jehož akcie loni spadly o 45 procent. Investoři, kteří na pokles Moderny úspěšně vsadili, získali celkem 1,1 miliardy dolarů.

Zveřejněné údaje poukazují na zásadní faktory, které v loňském roce spustily výprodej v některých odvětvích. Patří mezi ně jarní regionální bankovní krize ve Spojených státech, ale také úpadek výrobců vakcín proti covidu v důsledku snížené poptávky po očkování.

Kolik vynesly nejúspěšnější sázky na pokles

AkcieZisk (v miliardách USD)
First Republic Bank1,60
Moderna1,20
SVB Financial Group1,10
Pfizer0,99
Plug Power0,87
Enphase0,84
SolarEdge Technologies0,80
Medical Properties0,77
Exxon Mobil0,72
Johnson & Johnson0,67

Zdroj: Bloomberg, Business Insider

Sázky proti technologiím se nevyplatily

Nejvíce kumulativních ztrát pak shortaři podle očekávání zaznamenali u chybných sázek na pokles největších technologických titulů, jejichž akcie se vezly na boomu umělé inteligence a které po neúspěšném roce 2022 prudce rostly.

Nejvíce utrpení loni způsobila prodejcům krátkých pozic automobilka Tesla, jejíž akcie se loni zhruba zdvojnásobily. V loňském roce se nevyplatilo sázet ani proti dalším technologickým titánům. Ti, kteří šli například proti akciím polovodičové Nvidie, loni odepsali přes 11 miliard dolarů.

Loňské nejbolestivější obchody „shortařů“

AkcieZtráta (v miliardách USD)
Tesla-12,2
Nvidia-11,2
Apple-7,3
Meta Platforms-6,6
Microsoft-5,6
Amazon-4,9
Coinbase-4,1
Broadcom-3,3
Advanced Micro Devices-3,2
Palo Alto Networks-3,0

Zdroj: Bloomberg, Business Insider

Část trhu sázela i na pokles kryptoměnové burzy Coinbase. Ani zde se sázky nevyplatily, neboť růst ceny bitcoinu kryptoburzu posílil. Výsledkem je celková ztráta převyšující čtyři miliardy dolarů.

„Celkem 73 centů z každého dolaru, který investoři vsadili na pokles hodnoty akcií, skončilo s negativním výsledkem,“ komentoval údaje Ihor Dusaniwsky z analytického útvaru S3 Partners.

Vysvětluje to tím, že si tito investoři vybírali akcie, které byly v minulém roce nejúspěšnější a předpokládali, že cenné papíry část předchozích zisků odevzdají a hodnota titulů klesne. K tomuto scénáři však nedošlo a výsledek již známe.

Jedním z předních shortařů v tuzemsku je Aleš Vávra, který působí jako portfolio manažer ve správci aktiv Metatron Capital. Od roku 2013 šéfuje fondu Metatron Short Equity Fund, který se zaměřuje na sázky na pokles akcií a který spravuje majetek ve výši 9,2 milionu eur, tedy více než 228 milionů korun. Od založení klientům zhodnotil prostředky o 45 procent.

I pro Vávrův fond nebyl loňský rok příliš úspěšným. Majetek fondu klesl o 6,62 procenta, což byl obrat oproti předchozím třem rokům v řadě, kdy fond dosahoval pozitivních výnosů. Podle Vávrových slov byly nejhorší měsíce červen a červenec, kdy hodnota majetku poklesla o čtvrtinu.

„Takto masivní propad byl vyvolán především mými sázkami na pokles akcií Coinbase a Microstrategy. Pozici u Coinbase jsem ještě navýšil poté, co ji americká Komise pro cenné papíry zažalovala, že podniká bez licence na kapitálových trzích. Akcie Coinbase, které mimochodem nebyly schopny minulý rok vygenerovat provozní zisk, po této zprávě k mému překvapení vzrostly ze zhruba 50 dolarů až ke 120 dolarům,“ vysvětluje Vávra pro SZ Byznys.

V minulém roce se Vávra dočkal alespoň dílčích úspěchů, když úspěšně spekuloval na pokles akcií německého dodavatele zařízení pro solární energii SMA Solar.

„Asi největší radost mám z úspěšné sázky na pokles akcií EBIX (nabízí e-commerce řešení a produkty pro pojišťovny, finanční a zdravotnické odvětví, pozn. red.). Tento příběh jsem sledoval od roku 2019, firma nakonec skončila v insolvenčním řízení,“ uzavírá Vávra.

Reklama

Doporučované