Hlavní obsah

Koupit, či prodat? Akcie ČEZ mají potenciál, politici jim škodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Energetický gigant ČEZ dlouhodobě působí jako stabilní prvek v investičních portfoliích. Poslední dva roky však přinesly do hry tolik nejistoty a změn, že se nyní klade otázka, zda jsou akcie ČEZ stále tak atraktivní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Energetická společnost ČEZ je nejhodnotnějším titulem pražské burzy s dlouhodobě atraktivní dividendou. Umístila se také na prvním místě žebříčku s těmi nejhodnotnějšími českými firmami Česká elita. V posledních dvou letech se však kolem tohoto strategického podniku odehrálo mnoho událostí, které způsobily zvýšenou nejistotu i rozkol mezi analytiky.

Budoucí směr vývoje akcií společnosti ČEZ podle odborníků závisí na několika klíčových faktorech. Prvním z nich je sestupná trajektorie ceny elektřiny, což naznačuje, že ČEZ bude v budoucnu generovat nižší tržby za svou elektrickou energii ve srovnání s obdobím, kdy byly ceny elektřiny na vrcholu.

Současně s tím ovšem nebude odvádět peníze z nadměrných příjmů, což plynulo z platnosti cenových stropů. Výhodou pro ČEZ je také schopnost výroby významného množství elektřiny za pomoci efektivních a nákladově výhodných zdrojů, zejména jaderných elektráren. Tím pádem se patrně nedočká extrémního poklesu svých zisků.

Dalším klíčovým faktorem, který může ovlivnit rozhodnutí o nákupu akcií ČEZ, je plánovaná výstavba nových jaderných bloků. ČEZ momentálně posuzuje tři nabídky od potenciálních dodavatelů jaderných bloků – severoamerické společnosti Westinghouse, korejské KHNP a francouzské EDF.

ČEZ nyní pečlivě posuzuje předložené nabídky a výsledky této analýzy plánuje zpracovat do hodnoticí zprávy. Tu následně předá vládě k posouzení a schválení, což by mělo být do konce letošního června.

Do hodnoty akcií ČEZ může značně promluvit také otázka vlastnictví společnosti. Stále není definitivně rozhodnuto, zda by stát mohl převzít kontrolu nad celou společností. V případě takového scénáře je velmi nejasné, za jakou cenu by stát akcie získal. Pravděpodobně by to však bylo za cenově výhodnější podmínky než aktuální tržní hodnota.

Dobrá příležitost?

Někteří z analytiků vidí v nejhodnotnějším titulu pražské burzy i přes všechny neznámé nadále dobrou investiční příležitost s vysokým dividendovým výnosem a potenciálem dalšího růstu, zatímco jiní akcie ČEZ považují za „předražené“ a v současné době i riskantní.

Do první skupiny patří například analytici České spořitelny, kteří nedávno zvýšili 12měsíční cílovou cenu ČEZ na 1062 korun a zlepšili investiční doporučení z „držet“ na „akumulovat“. „ČEZ je solidní dividendový titul, který podle našich odhadů může příští dva roky vyplatit okolo sedmi procent hrubé dividendy,“ uvedl pro SZ Byznys akciový analytik České spořitelny Petr Bártek.

Poslední měsíce diskutované zestátnění části firmy vnímá spíše jako možnost, kdy by stát měl logicky zaplatit prémii za plnou kontrolu. „Na druhou stranu ceny energetických komodit poměrně rychle klesají zpět k předkrizovým hodnotám a elektřinu do budoucna budou držet výše hlavně ceny povolenek CO2. Z tohoto pohledu je ČEZ oceněn výše než srovnatelné evropské energetiky,“ tvrdí.

Analytik Patria Finance Cuong Manh Le považuje akcie ČEZ ve srovnání s ostatními evropskými energetickými společnostmi spíše za podhodnocené.

„Potenciál výraznějšího kapitálového zhodnocení akcií na krátkodobém horizontu se odvíjí od kroků české vlády v podobě případného zrušení daně z nadměrných zisků, ale také transparentní komunikace a navazujících realizovaných kroků ohledně budoucí podoby společnosti,“ říká pro SZ Byznys.

Na druhé straně jsou tací, kteří považují akcie ČEZ za „předražené“, a to i po započtení možného zrušení daně z mimořádných zisků. Patří mezi ně analytici bankovního domu UBS, kteří akcie ČEZ začali pokrývat přibližně před měsícem. Jsou přesvědčeni, že titul se obchoduje za příliš vysokou cenu a doporučují prodávat.

V tomto kontextu stanovili 12měsíčíní cílovou cenu na úroveň 800 korun, což oproti současné ceně kolem 900 korun za akcii předznamenává pokles asi o 11 procent.

Spoleh na dividendu

Analytici, které oslovil SZ Byznys, se každopádně shodují na tom, že ČEZ si status spolehlivého a tradičního dividendového titulu zachová i nadále. Aktuální dění v souvislosti s možnou restrukturalizací však podle nich přináší dodatečná rizika.

Analytik Tomáš Cverna z brokerské společnosti XTB připomíná, že vyšší realizační ceny elektřiny, ale i vidina spekulantů na výkup akcií od minoritních akcionářů státem s prémií, se zasadily o to, že akcie ČEZ zejména v uplynulých dvou letech dosahovaly vysokých úrovní.

„Ocenění akcií ČEZ již ale klesá v souvislosti s uvolněním napětí na energetických trzích a také částečným ukončením spekulací na výkup akcií státem poté, co se nyní ve Sněmovně projednává takzvaný LEX ČEZ II,“ říká pro SZ Byznys.

Cverna upozorňuje, že nečitelnost situace, ve které se nyní ČEZ nachází z hlediska plánů restrukturalizace, představuje pro investory riziko. „Investoři s krátkým investičním horizontem by se proto těmto akciím měli raději vyhnout,“ radí.

Analytici se shodují, že způsob komunikace koaliční vlády ohledně jejích plánů pro restrukturalizaci energetiky byl v minulém roce nešťastný a bezesporu ovlivňoval vývoj obchodování s titulem ČEZ. Ani to však akciím nezabránilo v loňském roce posílit o bezmála 25 procent a se zohledněním vyplacené mimořádně vysoké dividendy 145 korun na akcii dokonce o 44 procent.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akciím nejhodnotnějšího podniku pražské burzy se zhruba půlbiliónovou tržní kapitalizací se dlouhodobě daří. Za posledních pět let posílily o 69 procent. Tradičně navíc nabízí štědrou dividendu.

Podle makléře Vladimíra Vávry z Wood & Company je třeba také zdůraznit, že hospodaření ČEZ v letech 2023 až 2025 bylo a bude silně negativně ovlivněno uvalenou daní z mimořádných zisků.

„Pokud by vláda přistoupila ke zrušení této daně již v účetním období 2025, tedy o rok dříve, ČEZ by mohl ze svého zisku investorům vyplatit dividendu 90 korun na akcii oproti nyní očekávaným zhruba 50 korunám, což by představovalo dividendový výnos ve výši 9,5 procenta,“ odhaduje.

Vávra dodává, že státní zásahy do energetického trhu přestávají dávat smysl, a vláda tudíž začala od záměru ovládnutí tuzemské výroby elektřiny ustupovat. „Domníváme se, že se jedná o logické vyústění a že podobná vládní intervence již v současnosti není nutná. Zároveň případné ovládnutí významné části ČEZ státem by bylo pomyslným hřebíkem do rakve českého kapitálového trhu,“ upozornil.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

V podobném tónu se v pondělí pro agenturu Bloomberg vyjádřil také generální ředitel burzy Petr Koblic, podle nějž stát po odeznění energetické krize nemá důvod stahovat ČEZ nebo jeho část z burzy. Vládu naopak vyzval, aby přestala usilovat o vlastnictví dalších elektráren. Apeloval na ni dále, aby prodala část svého 70procentního podílu v ČEZ, a pomohla tak omezit rozpočtový deficit a oživit obchodování na burze.

„Nejhorším scénářem, kterému nyní trh čelí, je nějaké rozdělení, kdy by jedna část společnosti ČEZ zůstala na burze, případně s mnohem vyšším objemem volně obchodovaných akcií, zatímco druhá část by byla z burzy vyřazena,“ řekl.

Reklama

Doporučované