Hlavní obsah

Léky, zbraně a letos umělá inteligence. Které akcie vylétnou v příštím roce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Po vzestupu zájmu o farmacii v letech 2020 a 2021 a s následným nástupem zbrojařů a umělé inteligence přichází otázka, které odvětví se dostane na výsluní v roce 2024.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V letech 2020 až 2021 zažívalo vzestup odvětví farmacie a výroby zdravotnických pomůcek. Koronavirová pandemie zdůraznila důležitost zdravotnického průmyslu a vedla k obrovskému zájmu investorů, kteří se na tomto trendu chtěli svézt. Farmaceutické společnosti totiž hrály klíčovou roli ve výzkumu a vývoji léčiv a vakcín. Například akcie významné farmaceutické společnosti Pfizer se během pandemie více než zdvojnásobily, byť většinu tučných zisků už k dnešnímu dni odmazaly.

V únoru roku 2022 začala ruská invaze na Ukrajinu a do popředí se pro změnu začaly dostávat akciové tituly ze zbrojního průmyslu. Ten zažíval masivní nárůst investic a zájmu, protože regionální konflikty a geopolitické napětí posilovaly poptávku po vojenském vybavení. Akcie firem v tomto sektoru zažívaly prudké nárůsty o desítky procent.

Vzhledem k tomu, že rok 2024 už klepe na dveře, nastává otázka, která odvětví se na výsluní dostanou tentokrát a na která mohou investoři vsadit s vidinou zisků. Bude to poslední dobou neustále skloňovaná umělá inteligence v čele se společností Nvidia, která si podmanila letošní rok, nebo úplně něco jiného? SZ Byznys pátral po odpovědích u odborníků.

Investoři se v příštím roce budou muset vypořádat s prezidentskými volbami ve Spojených státech a také s pokračujícími vojenskými konflikty v Izraeli a na Ukrajině, přičemž všechny tyto události mohou mít vliv na to, jak se bude dařit nejen americkým akciím.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akcie Nvidia, světového lídra v oblasti umělé inteligence a grafických procesorů, během letošního roku vzrostly o více než 240 procent. Tento růst byl podpořen silnou poptávkou po jejích produktech, které jsou klíčové pro vývoj a provozování pokročilých AI aplikací.

Umělá inteligence či reality

„Kdybych si musel vybrat, tak se domnívám, že mánie kolem umělé inteligence je teprve v začátcích,“ říká Dominik Stroukal, ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády. Velké technologické firmy, jako Google a Microsoft, mají podle něj šanci v oblasti umělé inteligence (AI) dosáhnout ještě velkých úspěchů.

„Zároveň bychom ale neměli zapomínat, že za posledních 15 let nebylo větší riziko pro velkou korekci, takže nejlepší strategií může být momentálně nedělat nic. Tudíž stejně jako vždycky sedíme nad kávovou sedlinou a dobře víme, že nic nevíme,“ konstatuje ekonom.

Podle Michala Semotana, portfolio manažera J&T Investiční společnosti, bude pokračovat částečný růst na vybraných technologických titulech navázaných právě na oblast umělé inteligence, neboť s postupnou aplikací do praxe porostou výrazně některým firmám tržby z tohoto oboru.

„Abych byl konkrétní, tak já osobně se to v portfoliích snažím ‚odehrát‘ přes Microsoft, Snowflake a Crowdstrike,“ říká Semotan, který v J&T řídí dva akciové fondy. Zmíněné společnosti věnují a rozvíjejí technologie a produkty využívající umělou inteligenci pro různé aspekty informačních technologií, analýzy dat a kybernetické bezpečnosti.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Vývoj akcií Microsoft (modrý), Snowflake (oranžový) a Crowdstrike (zelený) od letošního roku. Kdo na tyto společnosti letos vsadil, rozhodně neprohloupil.

S očekávaným poklesem úrokových sazeb centrálních bank by se podle Semotana pak mělo dařit firmám zainvestovaným do realit, a to především do sektoru rezidenčních nemovitostí – a to jak v Evropě, tak na americkém kontinentu.

„Pokles sazeb nahrává i výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů, kteří stavbu solárních a větrných parků financují z cizích zdrojů a díky vysokým úrokovým sazbám letos značně klesali. Věříme i těžařům technických kovů, především mědi a lithia. Ti jsou nyní pod prodejním tlakem, ale adopce elektromobility a uskladnění energie poženou poptávku v následujících letech výrazně výše,“ věří Semotan z J&T.

Oděvnictví i ropný sektor

Snižování úroků bude hrát do karet spotřebitelskému sektoru, a to zejména ve střední Evropě, odhaduje portfolio manažer Martin Pavlík z Conseq Investment Management. Podle něj je pokles sazeb jedním z faktorů, který by mohl vést k nárůstu tržeb v cyklickém spotřebním sektoru a ke zhodnocení cen akcií.

„Společnosti v tomto regionu by mohly těžit také z vyšších úspor domácností, ale i obratu ekonomické aktivity,“ myslí si Pavlík. Pozitivní vyhlídky pak vidí konkrétně u polských společností, jako je například LPP, kam spadají oděvní značky Reserved či House. Slušně by si ale podle Pavlíka mohly vést také firmy Pepco nebo obuvnická CCC.

„S očekávaným poklesem úrokových sazeb by se mělo dařit segmentu malých a středně velkých společností, které během covidu a nedávné ‚komoditní‘ krize výrazně zefektivnily nákladovou stranu byznysu. Tyto společnosti by mohly dosáhnout silných ziskových provozních marží, pokud dojde k oživení spotřebitelské poptávky,“ odhaduje Pavlík.

Dále upozorňuje na možné investiční příležitosti v komoditním a ropném sektoru. S klesajícími cenami průmyslových komodit, energií a ropy od svého vrcholu v roce 2022 vidí příležitost pro investory, zejména pokud dojde ke zlepšení ekonomické aktivity, snížení inflačních tlaků a poklesu úrokových sazeb.

„I při současně nízkých cenách komodit se dané společnosti obchodují na atraktivních hodnotových ukazatelích, ať se již jedná například o americký Chevron s očekávaným dividendovým výnosem 4,4 procenta, nebo rakouskou OMV s výnosem blízko deseti procent,“ dodává Pavlík.

Portfolio manažer fondu Erste Top Stocks Ján Hájek si netroufá konkrétně odhadovat, která odvětví mohou v příštím roce či dvou být v hledáčku investorů.

„Kdybych si měl tipnout, co by mohlo fungovat, tak si myslím, že dominance největších společností v dalších dvou letech nebude pokračovat. Lépe se bude dařit středně velkým nebo menším společnostem, které se momentálně obchodují s výrazně nižším oceněním ve srovnání s velkými společnostmi,“ uzavírá Hájek.

Reklama

Doporučované