Hlavní obsah

Paniku vystřídá šok, odhadují stratégové letošní vývoj akciových trhů

Foto: Shutterstock.com

Vyhlídky pro akcie a dluhopisy nejsou příliš pozitivní. (Ilustrační obrázek).

Reklama

Akciové trhy nemají dobré vyhlídky, alespoň si to myslí někteří akcioví stratégové, ale i slavný investor Jim Rogers. Trhy by se na přelomu roku mohly obchodovat v klesajícím trendu, který už dlouho nepamatují.

Článek

Toxická kombinace rostoucích úrokových sazeb a nižších zisků firem nevěstí letos pro americké akcie a dluhopisy nic dobrého, odhadují stratégové Bank of America. Uznávaný americký investor Jim Rogers pak předpovídá, že se na trzích koncem letošního nebo začátkem příštího roku dočkáme odstartování dlouhodobého klesajícího trendu. Odhady se sice týkají amerických trhů, ty však jdou ruku v ruce s těmi světovými.

„Sazby nahoru a zisky dolů, to je špatná kombinace pro akcie a dluhopisy,“ uvedli stratégové významné americké banky Bank of America v čele s Michaelem Hartnettem. V letošním roce počítají s negativním vývojem pro obě třídy aktiv, přičemž v první polovině roku bude „šok ze sazeb“ následován „panikou z recese,“ která se přenese do druhého pololetí.

Velké zadlužení, inflace a postupné zvyšování úrokových sazeb. To jsou hlavní faktory, které podle uznávaného amerického investora Jima Rogerse spustí klesající trend na akciových trzích.

Vyhlídky na jestřábí politiku ze strany americké centrální banky (Fed) letos zatím negativně dopadají na akciové trhy. Například MSCI World Index, který sleduje výkon více než 1 500 velkých a středních firem napříč 23 zeměmi rozvinutých trhů, za letošek ztrácí přes 17 procent.

Technologický index Nasdaq, který je od začátku roku akciovými analytiky často skloňován v souvislosti s výrazným propadem, vstoupil minulý týden dokonce do technické korekce, která je definována poklesem do 20 procent. Nejvíce zasaženy byly totiž růstové akciové tituly, jakými jsou právě technologické akcie, které jsou oceněny podle očekávání budoucího růstu.

V závěru minulého týdne však akciové indexy ve Spojených státech konečně našly recept na růst, alespoň dočasně. Dařilo se právě technologickým společnostem v čele s firmou Apple, která měla v uplynulém čtvrtletí rekordní tržby a prodej jejích iPhonů byl také rekordní. Akcie Applu si v pátek připsaly sedm procent.

Trhy jsou rozkolísané

Aktuální nálada na finančních trzích však zůstává i nadále poněkud nervózní, což se podle analytiků projevuje jejich rozkolísaností. Náladu investorů ovlivňují smíšené výsledky firem na burze společně s geopolitickým napětím a agresivnějším postojem amerického Fedu.

„Je tu velká nejistota, která přispěla k výkyvům,“ uvedl analytik firmy Baird Ross Mayfield. „Základy firem a ekonomiky jsou stále poměrně silné. Ale koluje tu spousta otázek, jako jsou zisky, inflace, Fed a geopolitické napětí,“ dodal.

Obavy ze zvyšování úrokových sazeb způsobují navýšení výpůjčních nákladů na úvěrových trzích téměř u každé třídy aktiv, přičemž většina akciových indexů minulý týden směřovala k nejhorším ztrátám na začátku roku za několik posledních desetiletí.

„Pokud jde o akcie, tak hlavní ukazatele zisků, jako je například výrobní aktivita v New Yorku, začínají klesat, což je špatné znamení pro vysoce korelované akcie,“ říká Hartnett z Bank of America. Dodal také, že očekává významný dopad zvýšení sazeb na bývalé „vítěze“ trhu, jako jsou akcie polovodičových společností nebo stavitelů domů.

Navzdory globálnímu výprodeji na akciových trzích přiteklo do akcií během prvních 13 obchodních dnů letošního roku 52 miliard dolarů, jak ukázala data společnosti EPFR Global Fund, kterou citovala Bank of America.

To je těsně pod 53 miliardami dolarů, které do akcií proudilo ve stejném období v roce 2021. Naproti tomu dluhopisové fondy zasáhl odliv kapitálu.

Klesající trend je na spadnutí

Jim Rogers, který spoluzakládal investiční konglomeráty Quantum Fund a Soros Fund Management, pro finanční deník Financial Chronicle uvedl, že akciové trhy vstoupí koncem letošního nebo začátkem příštího roku do klesajícího trendu.

Díky souhře těchto okolností může nastat klesající trend, jaký za svou kariéru nepamatuji.
Jim Rogers, investor

„Máme nejdelší rostoucí trend od roku 2009, čeká nás brzy významná korekce. Myslím, že příští klesající trend bude delší než kdy jindy, a to především kvůli velkému zadlužení států a vysoké inflaci,“ uvedl známý investor.

Kromě výše zmíněných faktorů Rogers upozorňuje na sílící geopolitické tlaky. „Díky souhře těchto okolností může nastat klesající trend, jaký za svou kariéru nepamatuji,“ odhaduje investor.

V případě otřesu na akciových trzích by pak vsadil na zlato či stříbro. „Čekám však na další korekci, než se ceny vyhoupnou zpět vzhůru,“ uzavírá Rogers.

Reklama

Související témata:

Doporučované