Hlavní obsah

Platební služby i veganské potraviny. Jaké firmy se letos chystají na burzu?

Foto: Shutterstock.com

Jaké zajímavé firmy by mohly letos vstoupit na burzu? (Ilustrační snímek).

Reklama

Loňský rok byl z hlediska nově příchozích firem na burzy velmi úspěšným a mezi burzovními nováčky se objevily opravdu schopné firmy. Letošek by měl pokračovat v podobném scénáři. Jaké zajímavé firmy by mohly na burzu vstoupit?

Článek

Rok 2021 byl pro burzovní nováčky rekordním. Nově příchozích firem bylo nejvíce za dvě dekády, a objem prodaných akcií v rámci primárního úpisu (IPO) byl dokonce nejvyšší v historii. Některé společnosti, které plánovaly vstoupit na burzu již v loňském roce, se ale nakonec původních plánů z různých důvodů zdržely.

V letošním roce se ale také nepochybně dočkáme řady vzrušujících a vysoce profilovaných primárních veřejných nabídek, které se objeví na trhu, jak pro magazín Business Leader uvedl Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve Freedom Finance Europe.

Po loňském rekordním roce podle Manturova nejsou náznaky, že by tempo nově příchozích firem na burzy mělo v roce letošním zpomalit. „Mnoho společností napříč odvětvími se bude dále snažit posílit svůj růst a expanzi tím, že osloví obchodní veřejnost,“ říká Manturov.

„Pro ty, kdo chtějí vydělávat na stále rostoucím IPO šílenství, je ale zásadní zanalyzovat základy společnosti a její fungování, než se rozhodnou investovat,“ upozorňuje Manturov na přehnaný „boom“ kolem primárních nabídek.

Britský magazín sestavil profily nejzajímavějších firem, které v letošním roce pravděpodobně vstoupí na burzu a které by investorům neměly uniknout.

Online platební služby

Společnost Stripe je digitální platební platforma pro online společnosti. Služba obchodníkům umožňuje přijímat kreditní karty, debetní karty a mobilní peněženky po celém světě a v současnosti se používá ve 120 různých zemích. Experti ze Silicon Valley zařadili tuto firmu mezi 12 nejvlivnějších startupů za poslední desetiletí.

Společnost byla na konci loňského roku oceněna na 95 miliard dolarů, brzy by však měla atakovat stomiliardovou hranici. „Pro ty, kteří chtějí investovat do nejzajímavějších IPO letošního roku, je Stripe tou společností, na kterou by se měli investoři zaměřit,“ tvrdí Manturov z Freedom Finance Europe.

Doručování potravin

Instacart je jednou z nejoblíbenějších online služeb na doručování potravin ve Spojených státech a velké oblibě se těší také v sousední Kanadě. Firma dokáže pokrýt služby přibližně pro 85 procent domácností v USA a asi pro 80 procent domácností v Kanadě.

Firma vybudovala komplexní logistický systém, který zahrnuje smlouvy s více než 400 maloobchodníky s více než 30 tisíci obchodů. Lépe na tom je pouze Amazon a Wallmart. Instacart nabízí své služby prostřednictvím webových stránek a mobilních aplikací.

Rozvážková firma byla oceněna na 39 miliard dolarů a při IPO může její hodnota vyšplhat až na 50 miliard dolarů. Mnozí analytici a investoři očekávají, že její uvedení na burzu proběhne během letošního roku, nicméně přesné datum zatím není známo. Společnost se aktuálně zaměřuje na zvýšení podílu na trhu.

Zpracování dat

Softwarová společnost Databricks, která se zabývá rovněž umělou inteligencí, se již aktivně připravuje na zahájení nabídky akcií, ke které by mělo letos dojít. Firma vyvinula software pro rychlé zpracování velkých objemů dat a jejich přípravu k analýze.

Databricks má klientskou základnu s více než pěti tisíci zákazníky, včetně významných klientů, jako jsou CVS Health, Comcast, Condé Nast a Nationwide. Společnost získala v loňském roce investici ve výši jedné miliardy dolarů na další rozvoj a v současné době má hodnotu přibližně 38 miliard dolarů.

Mezi investory Databricks patří například Fidelity Management and Research, Amazon či Microsoft. Podle analytiků by společnost mohla být při zahájení IPO oceněna až na 50 miliard dolarů. Investoři by tak měli tohoto obra řízeného umělou inteligencí mít na radaru.

Sociální platforma

Společnost Discord je bezplatná platforma pro textové, audio a video chatování. Uživatelům nabízí messenger s přístupem k hlasovým a videokonferencím. Platforma byla původně vyvinuta pro hráče, proto byl kladen důraz na nízkou spotřebu.

Jak se dalo očekávat, aplikace vyvinutá původně pro hráče se během vrcholu koronavirové pandemie stala extrémně populární a miliony uživatelů používaly tuto platformu, aby mohly komunikovat s přáteli nebo rodinou v době lockdownů.

V roce 2021 chtěl Microsoft společnost koupit za deset miliard dolarů, přičemž její hodnota byla v té době asi sedm miliard dolarů. Vedení Discordu však nabídku odmítlo. Oficiální datum pro IPO ještě nebylo oznámeno, ale mělo by se tak stát v dohledné době.

Veganské potraviny

Produkty z masa nahrazené rostlinnými náhražkami. To je ve zkratce profil společnosti Impossible Foods, která má za cíl poskytovat lidem chutné a nutričně bohaté výrobky bez negativního dopadu na zdraví nebo životní prostředí.

Společnost byla založena profesorem ze Stanfordu Patem Brownem a její produkty se prosadily jak doma v kuchyních Američanů, tak v restauracích. Firma rychle roste a momentálně má hodnotu téměř sedm miliard dolarů. V době IPO by však mohla hodnota vzrůst na deset miliard dolarů, na konkrétní termín ale investoři zatím čekají.

Reklama

Doporučované