Hlavní obsah

Akciové sázky, které rozjel Reddit, už netáhnou, investoři se vrací k tradici

Foto: Shutterstock.com

„Meme stocks“ již nejsou takovým hitem jako dříve. (Ilustrační snímek).

Reklama

Spekulativní obchody s akciemi, které si před rokem oblíbili někteří drobní investoři a pro které se vžil pojem „meme stocks“, už z valné části opadly. Tito drobní investoři se naopak vracejí ke spolehlivým titulům.

Článek

Pokud člověk alespoň z části v loňském roce sledoval dění na akciovém trhu, nemohly mu uniknout krátkodobé vysoce spekulativní obchody s akciemi, které prováděli drobní a zároveň často nezkušení investoři. Jejich cílem bylo porazit „zlé hochy“ z Wall Street.

Zdá se ovšem, že popularita těchto vysoce rizikových obchodů z velké části opadla a investoři se vrací zpět ke stabilním fondům, ale i k akciím označovaným jako blue chips, tedy k tomu nejkvalitnějšímu, co na trhu je. Upozornil na to ekonomický list The Wall Street Journal, který to dokládá na sérii grafů.

Jak to celé začalo

Drobní investoři se na sociální síti Reddit v roce 2020 začali organizovat ve skupině nazvané WallStreetBets. Tvrdili, že jejich cílem je přivodit ztráty velkým investičním fondům. Zaměřovali se totiž na akcie, u nichž velké fondy spekulují na pokles cen.

Jestliže ale cena takových akcií začne citelně růst, jsou fondy nuceny otevřenou transakci rychle ukončit tím, že na trhu dané akcie nakoupí, čímž ještě víc přispějí k cenovému růstu.

Příkladem uvedených „meme stocks“ byly zejména akcie společnosti GameStop. To je americký prodejce videoher a spotřební elektroniky, kterému se dlouhodobě nedařilo a jehož akcie vytrvale klesaly. Firma GameStop se tak stala velmi snadnou obětí „velkých hráčů“ z Wall Street.

Když se koncem roku 2020 dostaly akcie zhruba na čtyři dolary za kus, začala se o ně komunita drobných investorů zajímat. Po jejich koordinovaných nákupech akcie firmy vzrostly vysoko nad 400 dolarů, než jejich cena začala opět klesat.

Velké fondy nákupní tlak drobných investorů neustály a začaly počítat miliardové ztráty, když své pozice nakonec byly nuceny uzavřít. Například hedgeový fond Melvin Capital v dramatickém loňském lednu ztratil více než 50 procent.

Příklady „meme stocks“ a jejich loňský výkon

GameStop +960 %

AMC Entertainment +1 675 %

Cassava Sciences +720 %

Hut 8 Mining +343 %

Upstart +413 %

Lucid Group +416 %

Meta Materials +229 %

Asana +258 %

Big 5 Sporting Goods +153 %

Zdroj: Yahoo Finance, údaje k 27. 11. 2021

Jak mechanismus fungoval

Princip „meme stocks“ je vlastně jednoduchý. Stádo drobných investorů, kteří se účastní diskuzního fóra, hledá podhodnocené akcie společnosti a ty začíná pomalu nakupovat. Tento proces vzbudí zájem u médií a postupně se dostává do podvědomí dalších investorů.

Během druhé fáze tedy začínají „meme stocks“ nakupovat i další účastníci, čímž postupně ženou cenu vzhůru. O akcie společnosti se postupně zajímají další a další investoři, což začíná připomínat nabalující se sněhovou kouli. Mezi investory začne převládat euforie a k nákupům se připojují další investoři, kteří mají strach, že jim uniká skvělá příležitost.

Ti, co před skokovým růstem akcií sázeli na jejich pokles, tedy především velké fondy a investiční společnosti, jsou nuceni své pozice uzavřít, protože cena stále stoupá a jejich pozice se tak dostávají do hlubších ztrát. Ovšem uzavírání krátkých pozic (sázek na pokles akcií) tlačí akcie dále vzhůru.

Konečnou fází je vybírání zisků, po které přichází stagnace či pokles akcie. Drobní investoři své pozice uzavírají, protože o své zisky již nechtějí přijít. Mezitím „velcí hráči“ sčítají své ztráty způsobené sázkami na pokles.

Ze hry se postupně stahují další drobní investoři, tím se cena akcie dostává zpět k původní hodnotě a mezi investory již nebudí takový zájem. Celý proces se však může po čase znovu opakovat, a to u stejné akcie společnosti nebo u jiné „meme stock“, která je mezi diskutujícími na fóru středobodem zájmu.

Investoři se vracejí k tradičním titulům

Přestože spekulativní obchody s „meme stocks“ byly v loňském roce velmi populární, preference drobných investorů se podle deníku The Wall Street Journal v současné době opět spíše podobají preferencím ze začátku roku 2020. Nahodilost a nejistota je podle deníku jedním z hlavních důvodů, proč se investoři přesouvají zpět k tradičním titulům.

V roce 2020 patřily k nejpopulárnějším titulům obchodovaným na burzách ve Spojených státech téměř výhradně akcie zavedených firem z hlavního burzovního indexu S&P 500 a fondy ETF reprezentující širokou škálu amerických akcií a dluhopisů, jak ukázala data společnosti VandaTrack.

Reklama

Doporučované