Hlavní obsah

Řecko se zbavuje nálepky otloukánka. Investoři mu věří a akcie rostou

Foto: Shutterstock.com

Řecké akcie nabraly silný růstový trend.

Reklama

Řecké akcie za poslední rok výrazně zpevnily a země se postupně zbavuje nálepky otloukánka Evropy.

Článek

Řecké akcie během posledního roku zaznamenávají solidní růst a země z jihu Evropy se podle vyjádření některých analytiků postupně zbavuje nelichotivé nálepky „problémového dítěte“ starého kontinentu.

Investoři pozitivně vítají, že v nedávných parlamentních volbách neuspěly levicové strany, což by vedlo ke koalici mnoha stran a z toho plynoucí nejistoty. Dál tak bude nejspíše vládnout liberálně-konzervativní Nová demokracie současného premiéra Kyriakose Mitsotakise, napsal server CNBC.

Jakmile byl ke konci května výsledek voleb jasný, akcie měřené indexem Athens General Composite vystřelily téměř o sedm procent. Podle George Lagariase, hlavního ekonoma v Mazars Wealth Management, byl ovšem silný denní pohyb způsoben částečně i tím, že trh v Řecku není tak robustní.

Ten je totiž ve srovnání s ostatními evropskými trhy relativně malý, takže cenové výkyvy jsou v případě silných impulzů mnohem výraznější.

Index nabobtnal

V letošním roce nicméně index posílil o více než třetinu a za posledních 12 měsíců dokonce o 41 procent, čímž se dostal do blízkosti svých desetiletých maxim. Tím poměrně výrazně překonává i hlavní index pražské burzy PX, který je za poslední rok naopak v mírném minusu o procento a půl. O něco hůř si akcie v Praze vedou i v pětiletém horizontu, jak upozornil portfolio manažer J&T investiční společnosti Michal Semotan. A to jak ve výnosu bez započtení dividend, tak i s jejich započítáním.

Podle ekonoma Lagariase stojí za pozitivním vývojem řeckých akcií kromě reforem v zemi také dlouhodobý ekonomický vývoj řecké ekonomiky.

„Současná vláda je považována za vstřícnou k podnikatelům,“ řekl Lagarias, podle nějž investoři nyní očekávají stabilitu, kterou by mohla přinést právě pohodlná parlamentní většina Mitsotakisovy konzervativní strany.

Fiskální i byrokratické reformy, větší přítomnost na světové scéně a solidní ekonomické ukazatele zlepšily vnímání Řecka právě mezi investory. Centrální banka země mezitím doufá, že Řecko se dočká i zvýšení ratingu. Ten je od finanční krize z roku 2008 stále ve spekulativním pásmu, což znamená, že finanční stabilita a schopnost země splácet dluhy jsou vnímány za poměrně rizikové.

Ekonomika roste

Podle investiční banky Goldman Sachs je ovšem zvýšení ratingu do vyššího stupně „na spadnutí“. Pozornost vzbudilo také několik posledních hospodářských úspěchů země. Tím je například brzké splacení půjček Mezinárodnímu měnovému fondu, ale i klesající poměr dluhu vůči hrubému domácímu produktu (HDP). V zemi se zároveň zvyšuje zaměstnanost a na vzestupu jsou i vklady, spotřeba a příjmy podniků.

Agentura Reuters pak upozornila, že pozitivní údaje přináší i samotný růst tamní ekonomiky, která loni posílila o 5,9 procenta. A to je výrazně nad 3,5procentním růstem eurozóny, kam Řecko patří. Na letošní rok počítá řecká centrální banka s růstem o 2,2 procenta.

Výnosy desetiletých dluhopisů řecké vlády se navíc dostaly na více než dvacetiletá minima. To znamená, že investoři vnímají nižší riziko spojené s investováním do řeckých dluhopisů. Nižší výnosy obvykle naznačují vyšší důvěru v úvěrovou spolehlivost dané země a menší pravděpodobnost nedobytného dluhu.

Kostas Kondakis, hlavní investiční ředitel společnosti Piraeus Asset Management, pro CNBC poznamenal, že vedle nárůstu hodnoty akcií vzrostly také průměrné denní obchody na akciovém trhu, a to meziročně o 38,7 procenta.

Problémové dítě? Už ne

„Svědčí to o návratu zahraničních investorů. Mějte na paměti, že ocenění akcií je stále o 30 procent nižší než průměr v eurozóně, ale vyhlídky na růst a předpoklad zdravějšího vývoje zisků a volných peněžních toků je zde v Řecku vyšší. Řecké společnosti se po desetileté krizi hodně naučily,“ uvedl Kondakis.

Dodává, že dalším krokem, i když možná ne tak okamžitým, bude povýšení aténské burzy z kategorie rozvíjejících se trhů do kategorie těch rozvinutých. Vyžaduje to však další dílčí reformy, jako je navýšení počtu volně obchodovatelných akcií, vyšší objemy obchodů a přilákání větších společností na burzu.

George Lagarias ze společnosti Mazars dodal, že Mitsotakisově Nové demokracii se podařilo změnit vnímání Řecka v zahraničí i přes nepříznivé vlivy pandemie a přetrvávající vážné problémy v podobě krize životních nákladů a mnoha lidí žijících pod hranicí chudoby.

„Řecko již není problémovým dítětem Evropy, právě naopak. Podařilo se jim změnit image problémového dítěte na vzor reforem,“ shrnuje v závěru.

Reklama

Související témata:

Doporučované