Hlavní obsah

„Tohle nebylo dobrý…“ Akciemi ČEZ hýbou Rakušanovy výroky

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zestátníme, nezestátníme… v pondělí vláda, respektive její místopředseda Vít Rakušan, během jediného dne vícekrát otočila ve věci zestátnění energetického podniku ČEZ.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr vnitra a první místopředseda vlády Vít Rakušan (STAN) v pondělních večerních hodinách vyvolal rozruch mezi investory. Stojí za tím setkání s občany při Debatě bez cenzury v Sokolově. Rakušan totiž na dotaz, kdy český stát odkoupí ČEZ, uvedl, že doufá, že to ještě současný kabinet stihne.

Ministr dále na debatě podotkl, že odkoupení ČEZ není úplně jednoduchá transakce. „Ale o tom tahle vláda jedná, připravuje se to, jsou tam minoritní akcionáři, ti se nějakým způsobem samozřejmě musí vyplatit, já doufám a myslím si to dlouhodobě, že to ještě naše vláda stihne,“ řekl.

Svůj výrok pak na sociální síti X dementoval, vláda podle něj uvažovala o odkoupení výrobních částí společnosti v době extrémně vysokých cen energií. Svá slova potvrdil také redakci SZ Byznys.

„Výrok byl chybný a omluvil jsem se. Úvahy o zestátnění některých částí ČEZ se objevily v době vysokých cen energií. Teď nic takového neřešíme,“ zdůraznil Rakušan.

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil, že Rakušan svůj pondělní výrok vysvětlil. Bylo by podle něj dobré, aby se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus, uvedl předseda vlády na síti X.

„Prohlášení o údajně připravovaném výkupu minorit ČEZ mě překvapilo. Jsem rád, že svoje slova vysvětlil. Zjevně si v zápalu diskuze neuvědomil, jak velkou zodpovědnost na sebe bere. Zejména pak v souvislosti se společností, jež je veřejně obchodována na burze,“ uvedl Fiala v úterní reakci.

Apeloval na dodržování dohod. „Obecně pak platí, že osobně preferuji volný trh a kapitalismus a případné státní zásahy musí mít jasnou ekonomickou logiku a musí být řádně připraveny a včas oznámeny,“ dodal.

Spekulace o zestátnění ČEZ se objevují od jara 2022, kdy byla energetická krize na vrcholu. Rakušanovo neočekávané prohlášení přišlo v době, kdy se situace na energetických trzích v Evropské unii začíná uklidňovat a momentálně není jasné, jakým způsobem by měl být ČEZ zestátněn, zda kompletně, nebo částečně a jak by to případně prakticky probíhalo.

Také není jasné, jak by stát vyřešil nároky menšinových akcionářů v případě zestátnění.

Ministrova omluva ovšem nemění nic na tom, že jeho předchozí výroky k zestátnění ČEZ jsou citlivými kurzotvornými informacemi, které mohou mít významný dopad na očekávání a chování investorů, ale především na cenu akcií nejhodnotnějšího titulu pražské burzy. Rakušanova slova tak mohou vytvářet nejistotu a zmatek mezi investory i mezi minoritními akcionáři.

Tím nejhlasitějším zpravidla bývá Michal Šnobr, který zastupuje zhruba jedno procento minoritářů. Ve svém tweetu Rakušana drsně zkritizoval.

A plusové body Rakušanovi nepřišly ani od koaliční TOP 09. „Je chvályhodné, že Vít Rakušan navštěvuje regiony, ale místopředseda vlády se musí vyjadřovat uvážlivě. O to víc, když mluví o kritické infrastruktuře. Jeho slova o převzetí ČEZ státem poškozují vládu, kapitálové trhy a v konečném důsledku i občany. Velká a drahá chyba,“ napsal poslanec a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Akcie ČEZ na pražské burze v úterý během hodiny po otevření trhu vzrostly o více než dvě procenta na 894 korun.

„Akcie ČEZ jsou v posledních měsících citlivé na jakékoliv informace týkající se případné restrukturalizace společnosti. Na základě včerejšího projevu místopředsedy Rakušana usuzujeme, že za dnešním růstem akcií bude pravděpodobně stát část trhu, která sází na případný výkup akcií s možnou prémií,“ uvedl pro SZ Byznys Cuong Manh Le, akciový analytik Patria Finance.

Veřejným prostorem přitom do jisté míry rezonuje debata, zda obchodování s akciemi ČEZ nemělo být vzhledem k citlivým informací přerušeno.

Podle mluvčího Burzy cenných papírů Praha Jiřího Kovaříka pozastavení obchodování obvykle probíhá tak, že emitent, tedy společnost vydávající cenné papíry, požádá o jeho zastavení.

Burza obchodování sama nezastaví

„Žádost může nastat v případě, kdy se emitent chystá oznámit něco důležitého nebo významného, a to mimo obchodní hodiny. Emitent a jeho právní tým mohou vnímat informaci jako natolik klíčovou, že by bylo vhodné umožnit trhu nějaký čas na vstřebání této informace,“ řekl pro SZ Byznys.

Burza však podle něj nemá automatickou pravomoc rozhodnout o pozastavení obchodování. „V extrémních případech to však může být možné. Historicky bylo obvyklé, že pozastavení obchodování bylo iniciativou emitenta a souviselo s plánovanými událostmi, jako jsou fúze, nebo štěpení,“ dodal Kovařík.

Pražská burza slovy jejího mluvčího považuje Rakušanův způsob vyjádření k veřejně obchodované firmě za naprosto nepřijatelný a nešťastný, což ostatně naznačila i v tweetu výše – výrok „Pánové, tohle nebylo dobrý“ si vypůjčila z vicepremiérova videa.

Podobný dotaz mířil rovněž do České národní banky jakožto regulátora tuzemského finančního trhu. Ředitel odboru komunikace Jakub Holas pro SZ Byznys v odpovědi odkázal na zákon o podnikání na kapitálovém trhu.

„Okolnosti, za kterých může ČNB pozastavit obchodování s určitým investičním nástrojem, jsou stanoveny v § 137 odst. 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu,“ sdělil redakci.

Zde se mimo jiné píše, že centrální banka může přerušit obchodování v případě, že hrozí velké hospodářské ztráty nebo závažné ohrožení zájmů investorů. Na doplňující dotaz, zda optikou ČNB vzhledem k naprosto protichůdným stanoviskům některých politiků a kurzotvorným informacím ohledně zestátnění ČEZ nejde o závažné ohrožení zájmů investorů, mluvčí odpověděl:

„ČNB průběžně monitoruje veřejné informace týkající se kotovaných společností a tyto informace vyhodnocuje z hlediska rizika tržní manipulace ve smyslu požadavků právních předpisů v oblasti ochrany kapitálového trhu. Konkrétní šetření ČNB v oblasti ochrany kapitálového trhu nejsou veřejná a ČNB se k nim s ohledem na dohledovou mlčenlivost nevyjadřuje.“

SZ Byznys v souvislosti s Rakušanovými výroky oslovil rovněž Ministerstvo financí s dotazem, jaké kroky tedy vláda směrem k zestátnění ČEZ podniká, či nepodniká a zda by nemělo být obchodování s akciemi minimálně do doby, než budou kroky vlády jasné, pozastaveno.

„Pan ministr Rakušan svá slova dementoval ještě včera v noci. S ohledem na fakt, že ČEZ je společnost kotovaná na burze a jakékoliv informace, které se jí týkají, jsou kurzotvorné, se nebudeme k věci vyjadřovat,“ sdělilo redakci ministerstvo.

Stát nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ. Vláda v květnu schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností, podle něhož by místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů mělo pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě.

Podle analytiků návrh usnadní možné rozdělení a zestátnění části skupiny ČEZ.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření ČNB

Reklama

Doporučované