Hlavní obsah

Rakušan mluvil o vyplacení minoritních akcionářů ČEZ, pak to popřel

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

„V zápalu debaty jsem uvedl nesprávnou informaci a za to se omlouvám,“ uvedl Rakušan.

Článek

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) jedná o vyplacení minoritních akcionářů energetické společnosti ČEZ. V Sokolově to v pondělí řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na setkání s občany. Na dotaz, kdy český stát odkoupí ČEZ, Rakušan uvedl, že doufá, že to ještě současný kabinet stihne. Na síti X však později napsal, že uvedl nesprávnou informaci a že „žádné takové kroky neprobíhají“.

Rakušan podotkl, že odkoupení ČEZ není úplně jednoduchá transakce.

Později informace dementoval: „Během debaty s občany v Sokolově jsem řekl, že naše vláda chystá stoprocentní ovládnutí energetické společnosti ČEZ. Vláda uvažovala o odkoupení výrobních částí společnosti v době extrémně vysokých cen energií. V tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají. V zápalu debaty jsem uvedl nesprávnou informaci a za to se omlouvám,“ napsal.

Premiér Fiala loni v říjnu v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) uvedl, že transformace energetické společnosti ČEZ je nezbytná mimo jiné kvůli rozvoji jaderné energetiky a že vláda hledá vhodný model i čas, každopádně ale nechystá vytěsnění minoritních akcionářů, zestátňování nebo kroky, které by byly pro někoho nevýhodné. Otázku, zda na podzim 2025, kdy má končit mandát Fialovy vlády, bude výrobní část ČEZ pod stoprocentní kontrolou státu, nechal tehdy premiér bez odpovědi.

Reklama

Doporučované