Hlavní obsah

Česko dál pracuje na svém stotunovém zlatém snu. Je ve třetině

Foto: Seznam Zprávy

Jak rosotu české zásoby zlata.

Reklama

Česko si tvoří stále větší zlaté rezervy. Patří mezi státy, které pro tyto účely nakupují nejvíce cenného kovu. Stotunový cíl guvernéra České národní banky je ale ještě daleko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jen za loňský rok přibylo do rezerv České národní banky (ČNB) 18,71 tuny zlata na celkových téměř 31 tun. Česko se tak dostalo mezi pět zemí, které drahý kov meziročně nejvíce nakupovaly. Nejvíce do tradiční komodity investovala Čína, které v trezorech přibylo téměř 225 tun. Naopak například Kazachstán se více než 57 tun zbavil.

Pro tuzemsko jde o největší meziroční skok v novodobé historii a více než zdvojnásobení zásob zlata v rezervách národní banky.

Dá se navíc očekávat, že růst bude pokračovat. Guvernér ČNB Aleš Michl při svém nástupu totiž avizoval, že chce navýšit objem zlata v rezervách až na 100 tun. Hodnota zlatých cihel by nás tak zařadila po bok zemí, jako je Řecko, Jižní Korea, Katar, Rumunsko nebo Maďarsko.

Největší zlatou rezervu mají i nadále Spojené státy. Ty drží více než 8 tisíc tun, tedy více než dvojnásobek oproti druhému Německu. Největší američtí rivalové na geopolitickém území – Rusko a Čína – ale v posledních letech tento drahý kov skupují také. V posledních dvou dekádách jsou dokonce největšími kupci.

Zlato u nás tvoří téměř 1,4 % z celkového objemu rezerv. Nejvíce na drahý kov sází Turecko, kde je tento podíl dokonce 100 %, více než čtyři pětiny z celku hlásí i Venezuela a Bolívie. Zmíněné Spojené státy mají zlato jako necelých 70 % rezerv, v Rusku je to mírně přes čtvrtinu a v Číně zhruba 4 %.

Reklama

Doporučované