Hlavní obsah

Peníze dostanete, slyšeli zemědělci. Protesty v Praze proto ještě zváží

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Traktory v Praze byly letos v Praze už v únoru a březnu.

Ministři zemědělství a financí potvrdili zemědělcům slíbené peníze na letošní a příští rok. Společně budou ještě jednat a není jisté, že Prahu 4. června opět zablokují traktory.

Článek

Zemědělský svaz a Agrární komora ČR diskutovali o požadavcích nespokojených zemědělců s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) a Zbyňkem Stanjurou (ODS), který vede resort financí.

A na první pohled to vypadá, že trochu opadlo vzájemné napětí. Obě strany se sejdou ještě začátkem června a zemědělci uvedli, že se ještě poradí o konání chystaných protestů. Do Prahy se totiž měli sjet 4. června, původní termín 22. května zrušili kvůli vyhrocené situaci ve spojitosti s atentátem na slovenského premiéra Fica.

Předseda Zemědělského svazu označil jednání za konstruktivní. Ministr Marek Výborný potvrdil farmářům slib navýšení prostředků v letošním roce o dvě miliardy korun (1,5 mld. Kč na investice, 550 milionů na dobré životní podmínky zvířat) a o dvě miliardy korun v příštím roce. Diskutovat se ještě bude o dalších opatřeních.

„Bavili jsme se i o dalších možnostech směrem k letošnímu roku, a to hlavně prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), a to jak v rámci případných podpor provozních úvěrů, tak třeba v rámci podpory pojištění. To znamená, aby to riziko, které tady sledujeme například i v souvislosti s mrazy, jsme dokázali rozprostřít mezi ty zemědělce a stát,“ řekl Výborný.

O podpoře z PGRLF se Výborný už nedávno zmiňoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy, ale v souvislosti s pomocí ovocnářům, jimž zmrzla úroda. „Vyžádalo by to přesun ze státního rozpočtu v uvažované částce 300 milionů korun,“ řekl SZ Byznys ministr. Má to být jen jedna z forem pomoci vedle uvolnění až 200 milionů z programu na řešení krizí či peněz z rezervy EU.

Podle Výborného nyní ministr financí Zbyněk Stanjura potvrdil nejen slíbené prostředky na letošek, ale i dvě miliardy nad rámec rozpočtu na příští rok, kdy má být podpora směřována nikoliv plošně, ale primárně ke středně velkým podnikům, které mají největší problémy.

Se zemědělci se prý bavili i o dalších možnostech podpory, které ale ještě musí Ministerstvo financí prověřit.

Situace mezi svazy a ministerstvem je vyhrocená. Agrární komora ČR předložila v dubnu třináct požadavků, na které podle ní ministr neodpověděl. Následně spolu se Zemědělským svazem vyhlásili další protesty. Letos by šlo v pořadí o druhý v Praze.

Jedním z požadavků ze seznamu je zajistit provozní financování zemědělských podniků ve výši alespoň dvě miliardy Kč vyplacené do podzimu 2024.

Studie: Zisky zemědělců srazila silná koruna i levná pšenice

„Jedná se o provozní podporu zemědělcům v době vysokých nákladů a nízkých výkupních cen, jako k ní přistoupily jiné státy Evropské unie. Cílem je udržení konkurenceschopnosti českých podniků v rámci EU. Konkrétní parametry této podpory necháváme na státu, Agrární komora ČR preferuje co nejrychlejší a nejjednodušší formu pomoci,“ vysvětlila mluvčí AKČR Barbora Pánková.

Dalším požadavkem zemědělců byla příprava memoranda o podpoře náročných sektorů dvěma miliardami korun v roce 2025 a dokončení notifikace podpor zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění. Marek Výborný však už dříve uvedl, že program na podporu formou slevy na sociálních odvodech není možné v EU notifikovat.

„MZe navrhuje jednorázovou podporu, zatímco program na podporu zaměstnanosti na venkově byl slibovaný jako pravidelný s účinností již od roku 2023. Náročnými obory jsou myšlena odvětví, jako je živočišná výroba a pěstování citlivých komodit v rostlinné výrobě (ovoce, zelenina, brambory, chmel a další), tedy obory náročné na náklady, podíl ruční práce a s vyšší přidanou hodnotou,“ upřesnila mluvčí Agrární komory.

Doporučované