Hlavní obsah

Třetinu českého dluhu drží v zahraničí. Může to být problém

Foto: Shutterstock/Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zahraniční investoři poprvé v historii drží české státní dluhopisy v hodnotě přes bilion korun. Ekonomika by mohla mít problém ve chvíli, kdy by se investoři rozhodli dluhopisy naráz prodat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zahraniční investoři na konci loňského roku poprvé drželi české státní dluhopisy v hodnotě víc než bilion korun. Jejich podíl na všech vydaných dluhopisech vzrostl na 35,4 procenta oproti zářijovým 28,79 procenta.

Dluhopisy jsou hlavní nástroj financování státního dluhu, který vzniká zejména kumulováním rozpočtových schodků.

Zahraniční investoři tak drželi na konci roku 2023 české státní dluhopisy za 1,05 bilionu korun, což bylo v meziročním srovnání o 350,7 miliardy korun víc. Celkové zadlužení Česka prostřednictvím dluhopisů k 31. prosinci dosáhlo 2,96 bilionu korun.

Podíl dluhopisů v držení zahraničních investorů se meziročně zvýšil o 8,65 procentního bodu na 35,4 procenta. Od začátku roku 2022 byl přitom dlouhodobě stabilní a pohyboval se mezi 27 a 29 procenty, zatímco objem dluhopisů v držení zahraničních investorů postupně rostl v souvislosti s rostoucím státním dluhem Česka.

Zahraniční investoři jsou na českém dluhopisovém trhu dlouhodobě aktivní. V září 2017 měli ve svých portfoliích dokonce více než polovinu korunových státních dluhopisů. Za růstem jejich podílu byly tehdy především sázky na posílení koruny po ukončení devizových intervencí České národní banky.

Tito investoři totiž očekávali, že po ukončení režimu umělého oslabování koruny tuzemská měna následně posílí, což se pozitivně promítne do hodnoty jejich investic.

V letošním roce jsou splatné státní dluhopisy za 162,7 miliardy korun, vyplývá z údajů Ministerstva financí. Stát splatné dluhopisy nahrazuje emisí nových. V letošním roce chce Ministerstvo financí podle Strategie financování a řízení státního dluhu nabídnout na trh krátkodobé a střednědobé dluhopisy za 300 až 400 miliard korun.

Problém pro ekonomiku?

Zvýšený podíl zahraničních investorů na českém dluhopisovém trhu vyvolává otázky o jejich vlivu na ekonomiku.

Na aktuálních dluhových statistikách je podle hlavního ekonoma banky Creditas Petra Dufka zajímavá především rychlost, s jakou se pozice zahraničních investorů na konci roku zvýšila.

„Jestli za tím hledat jen snahu využít příležitost před snížením sazeb nebo nějakou optimalizaci, se teprve uvidí. Předpokládám nicméně, že jde většinou o krátké investice. Po jejich splatnosti se pozice zahraničních investorů v českých papírech nejspíš opět zmenší, a lednové statistiky už proto budou moci vypadat jinak,“ vysvětluje pro SZ Byznys.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler se domnívá, že výkyv na konci loňského roku byl jednorázový a způsobily ho operace mezi českými bankami a jejich zahraničními matkami. Na metodickou příčinu upozornilo i Ministerstvo financí, podle kterého zachycená změna zaznamenává změnu právního vlastnictví, zatímco ekonomické vlastnictví dluhopisů zůstalo českým bankám.

Ekonom Michal Skořepa z České spořitelny dodává, že podíl zahraničních investorů je důležitý především proto, že tito investoři mohou mít tendenci rychleji se zbavovat dluhopisů v případě nějakých nepříznivých zpráv ohledně Česka nebo jeho ekonomiky.

„Vyšší podíl tedy značí vyšší citlivost výnosů ze státních dluhopisů na zprávy z domácí ekonomiky nebo politiky. Z téhož důvodu lze ale dlouhodobě poměrně vysoký podíl držitelů ze zahraniční chápat také jako známku toho, že Česko má v zahraničí dlouhodobě slušnou pověst,“ říká pro SZ Byznys.

Co by se ovšem stalo, pokud by se zahraniční držitelé rozhodli české dluhopisy prodat? Došlo by k poklesu jejich ceny a zvýšení výnosu, což by znamenalo vyšší náklady na financování státního dluhu pro českou vládu a také například tlak na oslabování koruny.

„Pokud by k nějakému zbrklému útěku zahraničních investorů z českého trhu došlo, mohl by to být pro ekonomiku problém. Tento scénář ale není podle mě pravděpodobný,“ ujišťuje ekonom Dufek.

A jak se na zvýšený podíl zahraničních držitelů dívají ratingové agentury? Ty podle ekonoma Skořepy tento podíl v úvahu neberou. „Logika by měla být opačná. Tedy, že se chování investorů řídí ratingem. Nicméně pro mnohé zahraniční investory může při rozhodování o nákupu českých dluhopisů být jistým vodítkem vedle ratingu země právě i dosavadní podíl zahraničních investorů,“ říká.

„Rating ovlivňuje především velikost a kvalita dluhu, a ta zůstává v případě Česka stále velmi dobrá,“ uzavírá Dufek z Creditas.

Reklama

Doporučované