Hlavní obsah

USA ohlásily ohromné zásoby a ropa dál zlevňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: huyangshu, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ceny ropy dnes již třetí seanci za sebou klesají a dostaly se na nejnižší hodnotu za sedm týdnů. Může za to zpráva o překvapivém růstu zásob v USA, vyhlídky na příměří na Blízkém východě a přetrvávající vysoká inflace v USA.

Článek

Dnes kolem 17:10 SELČ cena severomořské ropy Brent klesala o 2,2 procenta na 84,43 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela 2,4 procenta a prodávala se za 79,95 dolaru za barel.

Americký úřad pro energetické informace EIA totiž uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu stouply o 7,3 milionu barelů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali naopak pokles o 1,1 milionu barelů. Podle amerického ropného institutu API zásoby stouply o 4,9 milionu barelů.

Ceny ropy se dostaly na nejnižší hodnotu za sedm týdnů. Může za to právě zpráva o překvapivém růstu zásob v USA, ale také vyhlídky na dohodu o příměří na Blízkém východě a přetrvávající vysoká inflace v USA, která by mohla zpomalit tempo snižování úrokových sazeb v zemi.

Očekávání, že dohoda o příměří mezi Izraelem a Hamásem by mohla být na dohled, se zvýšila po obnovení tlaku ze strany Egypta, přestože izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že trvá na tom, že izraelské pozemní jednotky vstoupí do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, aby zničily zbývající příslušníky Hamásu.

Dnes končí dvoudenní zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Očekává se, že úrokové sazby zůstanou na stejné úrovni. Snížení sazeb by zapůsobilo jako stimul pro hospodářský růst a podpořilo poptávku po ropě. Přetrvávající vysoká inflace však oddaluje termín očekávaného prvního snížení sazeb.

Reklama

Doporučované