Hlavní obsah

Zlato trhá rekordy. Věstí to snižování úrokových sazeb

Zlato trhá rekordy. Věstí to snižování úrokových sazeb.Video: Jan Marek

 

Reklama

Troyská unce zlata v pondělí překonala 2100 dolarů. Podle analytiků to znamená, že se trh připravuje na nižší úrokové sazby. Roli ale hrají také nepokoje na Blízkém východě.

Článek

Cena zlata překonala rekord, když v pondělí přesáhla 2100 dolarů (46 985 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Cenný kov dosáhl až na 2110,8 dolaru, než mírně oslabil. Reagoval tak na více příčin, tou zásadní ale byl projev šéfa americké centrální banky (FED) Jeroma Powella, který naznačil, že FED dokázal zkrotit inflaci a brzy může začít snižovat úrokové sazby. Donedávna přitom podle ČTK Powell říkal, že další zvýšení úrokové sazby, která je nyní v USA v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, nelze vyloučit.

Snížení úrokové sazby ovšem podporuje poptávku po investicích, které přímo žádné úroky nenesou. Cenných kovech, ale také například kryptoměnách. Potvrzuje to také cena bitcoinu, která překonala 40 000 dolarů. „Bitcoin představuje v očích jedněch investorů rizikové, ba spekulativní aktivum. A takovým se daří spíše v době, kdy jsou úroky obecně poměrně nízko, takže úvěry na spekulativní investice jsou relativně dostupné a současně konzervativní investice – typu těch do vládních dluhopisů – z důvodu nízkých sazeb nejsou atraktivní,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Web CNBC také upozorňuje na to, že cena zlata roste nepřetržitě už dva měsíce. Je to způsobeno útokem teroristů z hnutí Hamas na Izrael a následný konflikt. Drahé kovy totiž získávají na oblibě při neočekávaných událostech a geopolitické nejistotě, píše CNBC.

Reklama

Doporučované