Hlavní obsah

Cena bitcoinu v roce „půlení“ roste. Kryptoměna překonala milion korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wit Olszewski, Shutterstock.com

Bitcoin stojí téměř po dvou letech opět víc než jeden milion korun. Ilustrační foto.

Reklama

Bitcoin v úterý vystoupal nad hranici 45 000 dolarů (1 milion korun), kterou překonal poprvé od dubna 2022. Razantně tak vkročil do roku „půlení“, jeho růst žene vidina snazšího obchodování s kryptoměnou.

Článek

Nejznámější kryptoměna bitcoin zahájila rok 2024 dalším růstem, který ji vynesl na nejvyšší úrovně za téměř dva roky. Vzestupu bitcoinu napomáhá zejména očekávání, že by se obchodování s ním mohlo již brzy otevřít milionům zájemců, pro které je trh s kryptoměnami dosud příliš vzdálený.

Americká komise pro cenné papíry (SEC) sice v minulosti odmítla řadu žádostí o schválení fondu obchodovaného na burze (ETF neboli „exchange traded fund“), oblíbeného nástroje mezi drobnými investory, nyní se ale zdá, že by alespoň některým z aktuálně podaných žádostí mohla vyhovět. Podle některých náznaků by se tak mohlo stát už v lednu.

Povolení přímých (spotových) investic do bitcoinu by znamenalo významnou změnu oproti současnému stavu, kdy ETF fondy mohou do bitcoinu investovat prostřednictvím takzvaných futures kontraktů. Ty fondům zaručují právo nebo povinnost koupit nebo prodat bitcoin za stanovenou cenu v určitém čase v budoucnosti.

Přímá investice je pro drobné investory přístupnější než takovéto deriváty, kdy fondy nemusí dané aktivum přímo vlastnit.

Hodnotě bitcoinu také nahrává, že jej letos po čtyřech letech opět čeká „halving“. Virtuální mince, jejichž maximální počet je pevně stanoven na 21 milionů, se do běhu uvolňují postupně. Tento proces se ovšem s frekvencí olympijských her zpomaluje - každé čtyři roky klesne počet vytěžitelných bitcoinů na polovinu.

Konkrétně letos v květnu tento počet klesne na 450 bitcoinů denně. Ačkoli investoři s tímto cyklem počítají, a měli by jej tak mít započítaný ve svých sázkách na pohyb kurzu, přesto může halving přinést prudké výkyvy.

Kryptoměnám navíc pomáhá očekávaný postup klíčových centrálních bank. Tvůrci měnové politiky ve Spojených státech (Fed) sice v prosinci ponechali úrokové sazby beze změny, ale zároveň naznačili, že v roce 2024 by je mohli snížit dokonce v několika krocích.

Evropská centrální banka (ECB) v posledním měsíci loňského roku rovněž ponechala sazby beze změny, analytici ale předpovídají, že první snížení by mohlo přijít už ve druhém čtvrtletí letošního roku. Česká národní banka pak v prosinci sazby snížila, poprvé od května 2020.

Bitcoin novoročním růstem navazuje na úspěšný rok 2023, kdy jeho cena vyskočila o více než 150 procent poté, co se v roce 2022 propadla téměř o dvě třetiny.

Reklama

Doporučované