Hlavní obsah

Rada ČNB se na snížení sazby jednomyslně shodla. Hypotéky zlevní

Peníze zlevní, ČNB snižuje sazby.Video: ČNB, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česká národní banka se poprvé od května 2020 odhodlala ke snížení úrokových sazeb, a v příštím roce by tak měly zlevnit peníze nebo hypotéky.

Článek

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek rozhodla o snížení úrokových sazeb, poprvé za více než 3,5 roku, hlavní sazba, od které banky odvozují svoje úroky, klesne o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Podle guvernéra centrální banky Aleše Michla bylo hlasování o snížení sazby jednomyslné.

Analytici tento krok centrální banky spíše předpokládali, například v průzkumu agentury Reuters tak tipovalo 12 z 15 respondentů. V poslední době přicházely náznaky, že se centrální banka kloní k tomu, aby uvolnila měnovou politiku, také od samotných jejích tvůrců, jako jsou člen bankovní rady Jan Procházka nebo viceguvernérka Eva Zamrazilová.

Prostředí pro nižší úrokové sazby tu je – inflace setrvale zvolňuje, naposledy v listopadu na 7,3 procenta, a dá se tak čekat, že se v prvním pololetí příštího roku skutečně po dlouhé době podívá do blízkosti cílové hodnoty centrální banky, která ji má nastavenou na dvou procentech. ČNB má také „toleranční pásmo“, ve kterém je pro ni inflace už přijatelná, a sice jeden procentní bod oběma směry od cílové hodnoty. „Bankovní rada očekává, že inflace v příštím roce výrazně klesne,“ řekl na tiskové konferenci Michl.

„Stále vidíme riziko, že nemusí být dvě (procenta), ale může být kolem tří procent, proto ta logika opatrného snížení úrokových sazeb. Míříme dál než na leden, míříme na rok a více dopředu, kde na horizontu vidíme inflaci velmi nízkou, ale spíš horní (hranici) tolerančního pásma. Proto musíme zůstat jestřáby, abychom doručili naší zemi inflaci nikoliv tři, ale inflaci dva, případně malinko pod dvěma procenty,“ řekl Michl.

Že inflace ustává, naznačuje podle ekonomů i to, že do té listopadové se promítl efekt nižší srovnávací základny, který způsobil vládou loni zavedený dočasný úsporný tarif na energie. Bez něj by byla inflace dle odhadů přibližně kolem pěti procent.

Podle analytiků tak nebylo proč s uvolňováním měnové politiky otálet.

„Výhled na inflaci v příštím roce již umožňuje začít měnovou politiku uvolňovat, a to i přes nejistotu lednového přecenění, které do velké míry určí inflaci v příštím roce,“ uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA).

Radomír Jáč soudí, že centrální banka bude se snižováním sazeb stejným tempem jako dnes pokračovat i na nejbližších dvou zasedáních, a poté by mohla přidat na razanci.

„Rozhodnutí zahájit proces snižování úrokových sazeb vnímám jako zcela opodstatněné. Osobně očekávám, že bankovní rada sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu jak na svém únorovém zasedání, tak v březnu. V průběhu druhého čtvrtletí by se na pořad mohlo dostat snižování úroků o půl procentního bodu v jednom kroku,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Ekonomové také očekávají, že základní úroková sazba bude v horizontu jednoho roku na úrovni kolem čtyř procent, pokud se nenaskytnou nová rizika, která by vyžadovala změnu měnové politiky.

Reklama

Doporučované