Hlavní obsah

Expertka: Robot je nejlevnější cesta investování. Chce jen desetinu procenta

Foto: Shutterstock.com

Jak na investice do ETF? Kde je koupit? Jaký vybrat? V investičním podcastu Ve vatě s expertkou Annou Píchovou.

Reklama

Článek

Stačilo 20 let a evropský trh s „étéefky“ vybral od investorů 1,2 bilionu liber. Exchange traded funds (ETF) – tedy fondy obchodované na burze – bývají označovány za vhodný nástroj pro začínající investory. Zvlášť pokud si vyberete ETF, který kopíruje nějaký index.

Třeba 500 nejhodnotnějších amerických firem najdeme v indexu S&P 500. Index DAX se zase skládá z 30 největších německých společností. A MSCI World je odrazem světové ekonomiky, obsahuje společnosti z celého světa. Když se změní index, změní se i vaše portfolio.

„Jsou ETF, která pokrývají celý trh, akcie z Ameriky, Evropy i z rozvíjejících se trhů, jako je Čína a Brazílie. Tímto nákupem nešlápnete vedle. Máte pokrytý celý trh,“ míní Anna Píchová. „U akcií potřebujete 15 až 20 titulů, abyste měl diverzifikované portfolio. A hrozí, že se 15krát až 20krát spletete,“ dodává analytička společnosti Cyrrus, která je novou stálou expertkou investičního podcastu Ve vatě.

„Drobnému začínajícímu investorovi bude stačit jedno ETF, ideálně co nejširší,“ míní Píchová. Pokročilý může kombinovat ETF fondy pro různé trhy. Kromě akciových „étéefek“ jsou na výběr i fondy zaměřené na dluhopisy, komodity nebo nemovitosti.

ETF fondy se na rozdíl od těch podílových obchodují na burze. Můžete je v kterýkoli moment koupit nebo prodat. „Kdykoli je otevřená burza, koupíte nebo prodáte. Nehrozí, že by je od vás nikdo nechtěl koupit,“ vyzdvihuje specifikum exchange traded funds analytička.

Radši v eurech než v korunách

Jsou dvě základní možnosti, jak si ETF pořídit. Buď přes brokera, zahraničního, nebo českého, například přes Lynx či Degiro anebo Fio banku, anebo přes platformy jako jsou Portu či Fondee, které na základě automatických algoritmů vytvoří a spravují portfolio za vás, bez „živého“ správce.

„Obě možnosti jsou schůdné. Větší obnos peněz bych dala přes ,roboadvisory‘. Kdo chce investovat pravidelně a už má něco o investicích načteno a naposloucháno, doporučila bych jít přes obchodníka. Spousta z nich má výhodné podmínky, jednou měsíčně můžete třeba investovat bez poplatků, jde tam nastavit pravidelný příkaz.“

Anna Píchová

  • Vede analytické oddělení společnosti Cyrrus.
  • Specializuje na vývoj na globálních trzích se zaměřením na akciové trhy USA a Evropy. Sleduje především dění v technologickém sektoru.
  • V minulosti byla makroekonomickou analytičkou v OGResearch.
  • Ve volném čase se věnuje józe a běhu, miluje hory.

Ve srovnání s podílovými fondy jsou ETF mnohem levnější. Celková nákladovost těchto fondů (TER) se pohybuje v desetinách procenta. „U těch nejrozšířenějších ETF je pod 0,1 %, jsou to ultralevné investiční nástroje. Některé mají i poplatek za správu, jiné zase fixní poplatek za nákup od nuly až po 10 dolarů,“ připomíná Anna Píchová.

Pokud po 30 let investujete tisícovku měsíčně do fondu s poplatkem ve výši 0,1 %, připraví vás jen tento poplatek o necelých 23 tisíc z výnosu. Pokud byste ale zvolili fond s TER 2 %, přijdete o 375 tisíc korun. Šestnáctkrát tolik. ETF fondy doporučuje Píchová nakupovat v původní měně raději než v korunách. „Vím, za jaký kurz to kupuju. A myslím, že koruna tu za 20 až 30 let bude méně pravděpodobnější než euro a dolar.“

Celý podcast si můžete poslechnout v přehrávači nahoře v článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované