Hlavní obsah

Češi loni nakoupili kryptoměny za 3,8 miliardy korun. Více než rok předtím

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Češi loni utratili za kryptoměny přes 3,8 miliardy korun, což je o desetinu více než v předchozím roce. Za poslední měsíc loňského roku objem obchodů proti listopadu vzrostl zhruba o 50 milionů na 350 milionů korun.

Článek

Češi loni nakupovali více kryptoměn než v roce 2022. Meziroční nárůst byl o víc než polovinu a zájem se soustředil především na bitcoin a ethereum, uvedl obchodník Bit.plus.

Důvodem meziročního zvýšení byl zejména nárůst obchodů na konci roku, kdy na trhu vládla pozitivní nálada v souvislosti s očekávaným schválením prvního bitcoinového fondu ETF. Zároveň to vytlačilo kurz bitcoinu až ke 44 000 dolarů, což znamená meziroční zhodnocení o 156 procent.

Celkem Češi loni utratili za kryptoměny přes 3,8 miliardy korun, o desetinu více než v předchozím roce. Za poslední měsíc loňského roku objem obchodů proti listopadu vzrostl zhruba o 50 milionů na 350 milionů korun.

„Po nevýrazné první polovině roku se celý kryptotrh začal zvedat a nyní má slušně našlápnuto, aby překonal všechny dosavadní rekordy. Cena bitcoinu se letos podle našich odhadů může vyšplhat až ke 100 000 dolarů,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský. Dosavadní rekordní hodnota je 69 000 dolarů z listopadu 2021.

„Kryptoměnám se loni dařilo hlavně díky tomu, že investoři už vidí rozdíl mezi samotnými kryptoměnami a často pochybnými společnostmi operujícími v kryptoměnovém světě. Jako příklad můžeme uvést firmu Binance, která v loňském roce čelila obviněním z řady podvodů. Samotné kryptoměny už si ale žijí vlastním životem,“ uvedl analytik Portu Lukáš Raška.

Další z kryptoměn ethereum má za sebou podle ředitele společnosti 2Bminer Jakuba Hlavenky první testovací rok na novém systému proof of stake (prokázání vlastnictví). O něm se tvrdilo, že je energeticky efektivnější a mnohem lepší. „Jak se ale ukázalo, tak ani tato změna cenu etherea nepodpořila. Cenové nůžky mezi ním a bitcoinem se tak ještě více rozevřely. A to nevěstí dobrou budoucnost pro ethereum jako takové,“ podotkl.

Na konci roku nejvíce pozornosti upoutala solana, o které se už delší dobu mluví jako o významném konkurentovi etherea, největšího tzv. chytrého blockchainu. Nejenže se její cena podle portfolio manažera Wood Blockchain Tomáše Kacerovského za minulý rok bezmála zdesetinásobila, ale během posledního měsíce překonala tržní kapitalizaci velikostí významné kryptoměny ripple. Nyní je tak pátou největší kryptoměnou.

Z pohledu těžařů kryptoměn byla celý rok těžba bitcoinu podle Hlavenky spíše v útlumu. Více se během roku dařilo zařízením na těžbu altcoinů, například stroj L7. Dokázal držet průměrnou návratnost investice rok a půl. Ke konci loňského roku v souvislosti s očekávaným ETF začala ale efektivita strojů na těžbu kryptoměn růst. Takže se opět vrací velmi atraktivní profitabilita i strojů na těžbu bitcoinu.

Reklama

Doporučované