Hlavní obsah

Rozkymácená koruna trápí dovozce i vývozce. Ti se ve velkém zajišťují

Foto: Shutterstock.com

Firmy se zajišťují proti výkyvům kurzu koruny. Ilustrační foto.

Reklama

Tuzemské firmy obchodující se zahraničím se ve velkém zajišťují proti kurzovému riziku české měny. Její kurz totiž od první vlny pandemie v roce 2020 výrazně kolísá, nyní k tomu přispívá i válka na Ukrajině a energetická krize.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

České firmy působící pouze na tuzemském trhu hodnotí svůj výkon primárně v koruně. Pokud ale společnost obchoduje se zahraničím (v cizí měně), je vystavena kurzovému riziku, které představuje nejistotou ohledně vývoje budoucího tržního kurzu. Toto riziko mohou firmy eliminovat prostřednictvím měnového zajištění, nejčastěji pak formou takzvaných měnových forwardů.

Co je měnový forward

  • Měnový forward umožňuje investorovi prodat nebo koupit vybranou měnu za předem dohodnutý kurz k předem stanovenému datu.
  • Forward je založen na nákupu nebo prodeji měny za jinou měnu za kurz dohodnutý předem s tím, že vypořádání obchodu se uskuteční v budoucnu. Běžně se forward uzavírá na šest měsíců, je však možné jej kdykoliv během této doby ukončit.
  • Výhodou je možnost kurz cizí měny zajistit na aktuální úrovni, při sjednání forwardu tak není investor ohrožen dopady pohybu měnového kurzu.
  • Zbavením se rizika ztráty se zároveň firma či investor ale připravuje o možnost případného zisku z měnového pohybu, což je nevýhoda forwardů.

Zdroj: Patria Finance

A právě o tyto služby je mezi českými firmami a podnikateli zvýšený zájem. Může za to především nejistota kolem probíhající války na Ukrajině a energetické krize. V tomto důsledku prochází kurz koruny velkými výkyvy, které mohou být pro firmy obchodujícími se zahraničím značným problémem.

Redakce SZ Byznys v této souvislosti oslovila společnosti, které podnikatelům a firmám pomáhají řešit potřeby spojené se zahraničním platebním stykem a devizovými službami.

A firmy specializující se na zajištění měnových kurzů a devizových operací obecně, prudký nárůst poptávky po jejich službách potvrzují. Výrazně podle nich zájem vzrostl už s příchodem koronavirové pandemie před dvěma lety, která na měnové trhy přinesla zvýšenou nejistotu a kolísavost tuzemské měny.

Podle analytiků a ekonomů největší vrásky podnikatelům nedělá silná nebo slabá koruna, ale právě její výrazné výkyvy, proti kterým se zajišťují.

Obchodní firmy tak začaly aktivně omezovat kurzové riziko, aby se mohly zaměřit i na další důležitá témata dneška, jako například zabezpečení provozního financování pro předzásobování díky poruchám v dodávkách či růstu cen, řešení opožděných plateb nebo investice do zaměstnanců.

Kurzové riziko neboli riziko spojené s neočekávaným vývojem měnového kurzu, je jedním z klasických dilemat zahraničního obchodování a investování. Otázka, jak se proti němu zajistit, je klíčová pro každou firmu, která je aktivní na jiném než českém finančním trhu.

Zvýšený zájem o kurzové zajištění potvrdila redakci SZ Byznys například společnost Akcenta, která se specializuje na tyto operace. „Naši klienti z řad malých a středně velkých firem začali v podstatně větší míře využívat naše nástroje už s příchodem pandemie před dvěma lety. Trend ovšem pokračuje i nadále, neboť aktuálně je nejistota na trhu primárně ovlivněna válkou na Ukrajině a energetickou krizí,“ říká za společnost Jan Vlček.

Pod vysoký zájem o zajištění se podle něj podepisuje do určité míry také politika České národní banky (ČNB), která zvyšováním úrokových sazeb „motivuje“ řadu firem brát si úvěry v eurech kvůli nižším úrokovým sazbám. Firmy, které potřebují na takové splátky konvertovat například koruny do eur a nechtějí podstupovat kurzové riziko, využívají zajišťovací operace.

Vlček z Akcenty dodává, že zajištění kurzu začaly využívat nově i firmy, které to dříve nedělaly, a ty, které tyto nástroje využívaly, zajišťují nyní větší objemy. „Dokládají to čísla, kdy například při porovnání druhého čtvrtletí loňského roku s letošním druhým čtvrtletím evidujeme na českém trhu více než dvojnásobný nárůst objemu poskytnutého zajištění našim klientům.“

Narůstající zájem o devizové operace pozoruje také společnost SAB Finance. Podle jejího vyjádření kurzové zajištění postupně volí stále více klientů. „Přičítáme to tomu, že čím dál větší počet klientů chápe, jak je zajišťování bezpečné, přináší jim stabilitu, lepší plánování cashflow a v neposlední řadě i jistotu. Objemy zajišťovacích operací neustále v čase stoupají, nyní u nás tvoří zhruba pětinu celkových finančních objemů,“ uvádí za společnost její tisková mluvčí Radka Černá.

Nárůst poptávky pak firma SAB Finance eviduje především u měnových forwardů, tedy u platebního nástroje pro zajištění měny za předem dohodnutý kurz k předem stanovenému datu.

„Počet obchodů v této oblasti vzrostl meziročně při porovnávání prvních pěti měsíců letošního a loňského roku o 126 procent a objem forexových obchodů se zvýšil o 72 procent. Počet klientů využívajících forward roste kontinuálně, loni stoupl o 46 procent a letos o dalších 17 procent,“ komentuje rostoucí zájem Černá.

„Za poslední roky bývá v oblasti devizových obchodů silný přelom prvního a druhého čtvrtletí, kdy se v minulosti ukončovaly intervence Českou národní bankou. Přišla zde také první covidová vlna a letos v tomto období začala válka na Ukrajině, která měla vliv na zvýšenou kolísavost koruny a projevila se silnější poptávkou po zajištění,“ shrnuje.

Kvůli zvýšeným výkyvům na koruně a očekávání nejistoty budoucího vývoje vnímá zvýšený zájem firem a podniků o zajišťovací instrumenty typu forward také společnost Citfin.

„Firmy si chtějí zajistit dnešní kurz na budoucí vypořádání, ať už je to za měsíc nebo za rok. Meziroční nárůst celkové poptávky se pohybuje nad 1200 procenty, takže i firmy, které nezajišťovaly své faktury, to nyní dělají. Firmy, které tyto operace prováděly, je aktuálně využívají mnohem více,“ říká analytik společnosti Tomáš Volf.

Společnost Citfin pozoruje rovněž zvýšenou poptávku po službě, která automaticky hlídá určitý měnový kurz. „Firma chce nakoupit či prodat měnu při kurzu, který ještě není na trhu. Ale jakmile se tam koruna dostane, obchod se automaticky zrealizuje,“ vysvětluje Volf, podle kterého jsou firmy prakticky nuceny mnohem více pracovat s rizikem. „Takže se o kurz více zajímají a využívají k tomu veškeré možné nástroje a produkty,“ dodává.

Aktuální geopolitická situace rapidně zvýšila zájem firem obchodujících se zahraničím o kurzové zajištění také u společnosti Ebury, což potvrzuje její obchodní ředitel pro ČR a SK Tomáš Kudla.

„Aby si firmy zachovaly svou konkurenceschopnost, zajišťují si kurz. Klienti mají zájem o vyšší částky než obvykle a značná část z nich se zajišťuje i na období tří let. V našem portfoliu zákazníků hovoříme o zhruba 70procentním nárůstu zájmu o tuto službu. Nejčastěji jde o zajištění koruny vůči euru,“ říká Kudla.

Konflikt na Ukrajině otřásl finančními trhy po celém světě, nejvíce však podle něj zasáhl právě středoevropské měny. Česká koruna, která už aktuálně opět postupně posiluje, po vypuknutí konfliktu ovšem razantně oslabila, čímž firmám obchodujícím v zahraničí nabídla zajímavější a výhodnější kurzy.

„I proto se zájem o kurzové zajištění zvyšuje – díky němu firmy obdrží výhodný kurz a ochrání si své marže,“ doplnil Tomáš Kudla. Výhodou u zajištění kurzu je také fakt, že aktuálně nabízený kurz je často nad dlouhodobým očekáváním a kalkulací mnoha firem.

Reklama

Doporučované