Hlavní obsah

Tak trochu jiná investice. Kdo by místo akcií nakoupil maso, slušně by vydělal

Foto: Shutterstock.com

Ceny tuzemských potravin zdražují. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Většina akcií se letos propadá. Opačný trend ale můžeme vidět třeba u cen základních potravin. S trochou nadsázky lze říct, že kdo loni koupil kamion cukru nebo mouky, mohl si za několik měsíců přijít na pěkný zisk.

Článek

Akciovým trhům se letos nedaří a žádný z velkých indexů není od ledna v plusu. Například hlavní americký index S&P 500 aktuálně ztrácí přibližně 16 procent, a to už velkou část ztrát dokázal odmazat.

Ve Spojených státech se hovoří o přicházející recesi a agresivní měnová politika americké centrální banky (Fed), která zvyšuje sazby, ji skutečně může způsobit. Vyhlídky pro akcie tak stále nejsou nejrůžovější.

Podobný scénář se odehrává také v Evropě. Sledovaný index STOXX 600 je od ledna níže o 11,5 procenta, hlavní index pražské burzy pak proti lednovým hodnotám ztrácí asi deset procent.

U evropských indexů hraje zásadní roli blízkost ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Jeho politický, a především ekonomický dopad je daleko důležitější než v případě amerických indexů.

Pokud bychom se podívali blíže na takzvané blue-chips akcie, tedy na akcie největších, nejčastěji obchodovaných a nejlépe hodnocených podniků na burzách, byl by pohled na většinu z nich možná ještě děsivější.

Vývoj tzv. blue-chips akcií v USA a Evropě

Poznámka: Pro USA jsou uvedeny ceny v dolarech, pro státy Evropy kromě ČR v eurech, pro ČR v korunách. Cenový vývoj představuje rozmezí od letošního ledna do konce října.

Zdroj: Český statistický úřad, Datawrapper, výpočty Seznam Zpráv

Například akcie gigantického internetového obchodníka Amazon od začátku roku ztratily 40 procent hodnoty. Neuspokojivý vývoj akcií můžeme vidět rovněž u dalších velkých společností. Na burze v Česku se pak nedaří akciím bank, na které dopadá nejistý budoucí ekonomický vývoj s vyhlídkami možné recese i nová válečná daň – windfall tax.

Co ale již od loňského roku naopak roste, jsou ceny základních potravin. Kvůli koronavirové pandemii a také válce na Ukrajině šplhají vzhůru a v tomto směru mohou pokračovat, pokud budou dále růst ceny energií. Mezi potravinami tak najdete opravdu jen málo položek, které by neprošly výrazným zdražením.

Cenový vývoj základních potravin v ČR od ledna do října

Například průměrné ceny másla a kuřecích prsou od ledna do října vyskočily o více než 50 korun za kilogram, což představuje nárůst přibližně o třetinu. Cukr krystal značky Tesco zdražil o deset korun na 30 Kč. Slunečnicový olej Deliol z 50 na 80 korun. A podobné skoky zaznamenaly téměř všechny potraviny.

S trochou nadsázky se dá říct, že pokud byste v lednu místo do akcií investovali do potravin, mohli jste po několika měsících inkasovat pěkný zisk, což dokládá i interaktivní grafika níže.

„Investice“ do potravin ale berte spíše jako odlehčení a ukázku, kolik by investice v teoretické rovině vydělala.

Aktualizace: Do interaktivní kalkulačky jsme pro srovnání doplnili i akcie.

Reklama

Doporučované