Hlavní obsah

Ekonomika se zvedá, ale málo, říká Stanjura. Chce výpovědi bez udání důvodu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Reklama

Česká ekonomika se letos vrací k růstu, ale pomaleji, než se dosud čekalo, uvádí v prognóze Ministerstvo financí.

Článek

Důvodem pomalejšího růstu české ekonomiky je snížená úroveň příjmů domácností, která se zlepšuje jen pomalu a vede jen k opatrnému utrácení. Slabší má být i výkon eurozóny, kam míří většina českých exportů.

Vyplývá to z nové prognózy Ministerstva financí, která se aktualizuje pravidelně jednou za čtvrt roku. Hrubý domácí produkt má podle aktuálních odhadů letos růst o 1,2 procenta. V listopadu ministerstvo očekávalo pro letošní rok vzestup HDP o 1,9 procenta, v srpnu o 2,3 procenta.

Se stejným odhadem – tedy s růstem HDP o 1,2 procenta – letos počítá Česká národní banka (ČNB). Loni ekonomika poklesla podle ČNB o 0,4 procenta a podle Ministerstva financí o 0,5 procenta.

Odhad v % pro rok 2024Prognóza ze srpnaZ listopaduZ ledna
Růst HDP2,31,91,2
Růst spotřeby domácností3,93,92,6
Inflace (celoroční průměr)2,83,33,1
Nezaměstnanost2,72,82,8
Růst objemu mezd a platů6,16,56,6
Deficit veřejných rozpočtů2,22,22,2
Dluh veřejných financí45,445,945,6
Kurz Kč/EUR23,924,424,4
Zdroj: prognózy Ministerstva financí

Pokud se odhady na letošní rok potvrdí, česká ekonomika přesáhne úroveň roku 2019, tedy posledního před covidovou pandemií. Konkrétně by měl HDP být o 0,7 % vyšší než v roce 2019.

Snazší vyhazovy mají rozhýbat trh práce

Několik návrhů, jak zvýšit rychlost růstu HDP, tento týden představil i poradní orgán vlády NERV. Ten mluví mimo jiné o snazším propouštění pracovníků, což by mimo jiné firmám dovolilo rychleji reagovat na okolnosti. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tento návrh na tiskové konferenci podpořil.

„Když vidíte dlouhodobě nulovou nezaměstnanost, tak není žádný důvod, abychom nerozvolnili vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem,“ řekl Stanjura.

Na otázku, jestli bude prosazovat výpovědi bez udání důvodu, uvedl, že za ODS je to jedna z hlavních věcí, které bude chtít z návrhu NERV prosazovat. „Já jsem určitě pro, je to jedna z věcí, na které se chceme soustředit,“ řekl s tím, že debata se musí vést o tom, jak vysoké bude v takových případech odstupné.

Reklama

Doporučované