Hlavní obsah

Evropské zdražování zpomalilo. To věští lepší časy i Čechům

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Česko opět funguje jako pilíř mizerné nálady. Data z celé Evropy však naznačují, že se situace zlepšuje, a například Němci už hlásí obrat.

Článek

Evropská ekonomika dopadla koncem minulého roku lépe, než se čekalo. První výsledky za celý kontinent předpovídají světlou budoucnost i Česku, které se zatím drží na konci většiny žebříčků.

Zlepšení či odvrácení katastrofy koncem roku odhalují především čísla o prosincové inflaci, která se v eurozóně vrátila po dvou měsících k jednociferným hodnotám. Pokles na hodnotu 9,2 procenta nepředpovídal nikdo z expertů, například agentura Bloomberg odhadovala cenový růst na 9,5 procenta.

Zásluhu na tom má především zpomalení růstu cen energií, které proti prosinci 2021 podražily o čtvrtinu. Ještě v listopadu ovšem evropské domácnosti platily o třetinu více než před rokem.

Druhý měsíc po sobě se podle Eurostatu zlepšil ekonomický sentiment. Přiblížil se na dohled hodnoty 100, která už znamená, že spotřebitelé a podnikatelé neočekávají další zhoršení.

Nad očekávání expertů dopadla také listopadová bilance maloobchodu. Proti roku 2021 sice obrat obchodů v Evropské unii poklesl o 2,2 procenta, srovnání s předloňským listopadem však kulhá, protože tehdy Evropané oslavili předvánočními nákupy konec proticovidových opatření. Proti předkrizovému roku 2019 si maloobchod v celé Evropě polepšil navzdory vysokým cenám o 5,6 procenta.

Ostrov skepse jménem Česko

V tuzemsku se zatím poměry neobrací, svědčí celoevropská data. Zdejší inflace stále dosahuje hodnot přes patnáct procent a patří vedle Pobaltí a Maďarska k pěti nejhorším v Evropě. Důvodem je také okolnost, že dodavatelé energií zatím nezačali zlevňovat.

Totéž platí pro náladu podnikatelů a spotřebitelů, která byla v prosinci horší pouze ve čtyřech severských zemích s vysokými náklady na vytápění. Právě v těchto státech se vedle Česka ještě mezi spotřebiteli udržela nejhlubší frustrace, která se ve většině zemí Evropy začala zmírňovat už v září.

Vysoké ceny a špatná nálada jsou pak logickým důvodem, proč v tuzemsku obrat maloobchodu ve srovnání s rokem 2019 klesá – dokonce nejvíc v Evropě.

Zlepšení v Česku se ovšem dostaví snadněji než v jiných zemích Evropy nejen z toho důvodu, že je tak hluboko pod průměrem. Zdejší data obvykle se zpožděním kopírují bilanci sousedního Německa, které si v inflaci i maloobchodu koncem roku polepšilo.

Reklama

Doporučované