Hlavní obsah

Inflace v USA se nevzdává. Naopak roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com/Federalreserve

Šéf Fed Jerome Powell

Reklama

Rychleji rostoucí ceny v USA naznačují, že inflace je trvalejšího charakteru. Analytici nyní očekávají, že si Fed dá se snižováním úroků načas a místo trojího snížení lze očekávat jen dvě.

Článek

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zrychlil na 3,5 procenta z únorového tempa 3,2 procenta. V tiskové zprávě to oznámilo americké ministerstvo práce. Březnová inflace tak byla o něco vyšší, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali zrychlení meziročního růstu cen na 3,4 procenta.

V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 procenta, tedy stejným tempem jako v únoru. Analytici přitom očekávali zpomalení meziměsíčního růstu na 0,3 procenta.

Nejnovější údaje o vývoji inflace podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat se zahájením snižování úrokových sazeb. Šéf Fedu Jerome Powell dal již dříve najevo, že banka potřebuje získat větší jistotu, že inflace směřuje k jejímu dvouprocentnímu cíli.

Předloni v červnu se meziroční míra inflace v USA vyšplhala až na 9,1 procenta, byla tak nejvýše za více než 40 let. Fed předloni v březnu zahájil zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu.

Jeho základní sazba od té doby stoupla o více než pět procentních bodů. Naposledy Fed úroky zvýšil loni v červenci. Základní sazba se teď nachází v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2001.

Meziroční míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny energií a potravin, v březnu zůstala na únorových 3,8 procenta. Meziměsíčně pak takto definované ceny vzrostly o 0,4 procenta, tedy stejným tempem jako v únoru i lednu.

Akciové trhy reagovaly na zprávu poklesem, zatímco dolar s vidinou vyšších úroků po delší dobu posiloval.

Reklama

Související témata:

Doporučované