Hlavní obsah

Investory zajímá udržitelnost. Pražská burza radí firmám, jak na to

Foto: Shutterstock.com/TH2I Shutter Rich

Burza cenných papírů Praha vydává první příručku pro reporting pro české společnosti kótované na pražské burze.

Reklama

Pražská burza vydává první příručku pro kótované české firmy, která má emitentům objasnit přístup k nefinančnímu výkaznictví.

Článek

Investoři se stále více zajímají nejen o finanční údaje společností, do kterých zamýšlejí investovat, ale také o to, jak tyto firmy dbají na životní prostředí, pracovní podmínky svých zaměstnanců nebo etické standardy. Tyto faktory jsou známy jako ESG kritéria.

Firmy jsou pod rostoucím tlakem, aby jednaly odpovědně a transparentně. Měly by tak informovat například o tom, jak vyrábějí své produkty, s kým spolupracují a jaké jsou výsledky jejich úsilí v ochraně životního prostředí.

I proto Burza cenných papírů Praha (BCPP) vydává první příručku pro reporting pro české společnosti kótované na pražské burze, která zahrnuje právě legislativní rámec EU, ale popisuje také novinky a změny v evropském hlášení zpráv o udržitelnosti a podrobněji se věnuje standardům udržitelného rozvoje (ESRS). Nechybí samozřejmě ani návod pro firmy, jak takový report o udržitelnosti připravit.

Příručka vydaná pražskou burzou byla vypracována s technickou pomocí Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a s finanční podporou fondu technické spolupráce (TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund).

Pokyny mají emitentům (vydavatelům akcií) pomoci objasnit, jak přistupovat k nefinančnímu výkaznictví s ohledem na očekávání investorů v oblasti životního prostředí, sociálních věcí, správy a řízení.

Reporting o udržitelnosti se stává stále důležitějším, protože roste tlak ze strany regulačních orgánů a investorů na směřování globálních finančních toků k udržitelným investicím. Špatný, nebo žádný reporting tak ve výsledku může zhatit i velkou a nadějnou investici.

Trend je zřejmý

Investoři i veřejnost se stále více zajímají o to, jak emitenti řídí klimatická rizika a rizika udržitelnosti.

„Udržitelným investicím je v posledních letech věnována stále větší pozornost. Evropské trhy jsou svědky rostoucího tlaku na zavádění environmentálních, sociálních a správních kritérií do investičních strategií a Česká republika není výjimkou,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

„Vzhledem k tomu, že nefinanční výkaznictví je pro společnosti jedním ze základních nástrojů k dosažení cílů udržitelného rozvoje, a vzhledem k neexistenci jednotného standardu pro výkaznictví jsme se rozhodli společně s našimi partnery připravit pokyny, které pomohou společnostem orientovat se v problematice nefinančního výkaznictví. Pro naše kótované společnosti budeme společně s našimi partnery připravovat semináře, které jim pomohou zavést pravidla nefinančního výkaznictví, co nejjednodušeji a nejhladčeji,“ dodává.

16 obecných kritérií ESG

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (E – ENVIRONMENT)

  • Spotřeba energie a emise skleníkových plynů
  • Voda
  • Biodiverzita, znečištění a odpad

SOCIÁLNÍ ASPEKT (S – SOCIAL ASPECTS)

  • Pracovní podmínky a nediskriminace
  • Zdraví a bezpečnost
  • Sociální vztahy
  • Dodavatelsko-odběratelské vztahy
  • Produktová odpovědnost
  • Místní komunity a lidská práva

ŘÍZENÍ (G – GOVERNANCE/MANAGEMENT)

  • Nezávislost představenstva
  • Audit a kontrola
  • Odměny
  • Práva akcionářů
  • Etika

Zdroj: Amundi Czech Republic Asset Management

Pokyny, na jejichž přípravě se podílely společnosti Frank Bold a Deloitte Česká republika, se snaží zohlednit mezinárodní a regionální regulační požadavky a osvědčené postupy. Jako první v regionu Evropské banky pro obnovu a rozvoj zohledňují nejnovější regulační požadavky Evropské unie v oblasti udržitelného financování.

„EBRD je odhodlána podporovat Českou republiku v jejím přechodu na nízkouhlíkové hospodářství odolné vůči změně klimatu v souladu s balíčkem EU o udržitelném financování a jsme rádi, že jsme mohli podpořit našeho partnera BCPP při vypracování příručky reportingu ESG,“ říká Victoria Zinchuk, regionální ředitelka EBRD pro střední Evropu.

„Vzhledem k tomu, že investoři stále více hledají dlouhodobou hodnotu a soulad s cíli v oblasti udržitelnosti a klimatu, jsme přesvědčeni, že příručka zvýší povědomí emitentů o postupech vykazování udržitelnosti a bude hrát klíčovou roli při podpoře přechodu na klimaticky neutrální a zelenou ekonomiku,“ doplňuje.

Užitečný nástroj

„Report o udržitelnosti by neměl být samoúčelný. Je snadné zaměřit se výhradně na mechaniku a složitosti podrobných metrik a zapomenout, že udržitelnost může pomoci překonat rozpor mezi ambicemi a skutečnými činy a sloužit jako hnací síla k naplnění změny chování,“ říká Irena Pichola vedoucí oddělení Sustainability Consulting, Deloitte Central Europe.

„Avšak k překonání překážek a zahájení procesu změny chování je nutná jasná vize. Návod, který jsme pomáhali připravit, obsahuje plán deseti kroků a řadu praktických rad, které mají firmám pomoci zorientovat se ve složitosti reportingu udržitelnosti a podpořit skutečnou organizační transformaci,“ dodává.

„Vykazování udržitelnosti slouží různým účelům. Jak se používá, závisí především na prioritách a zorném úhlu zainteresovaných stran. Pro investory může informace o udržitelnosti nabízet pohled na skrytá materiální rizika a podnikovou správu. Pro zákonodárce a regulátory může být zveřejňování využito jako impuls ke změně chování směrem k stanoveným politickým cílům. Pro spotřebitele, zaměstnance, nevládní organizace a další zainteresované strany poskytuje transparentnost možnost k zlepšení etického, sociálního a environmentálního výkonu,“ říká Raúl García-Rodríguez, vedoucí týmu pro udržitelnost a ESG poradenství v Deloitte CZ.

„Navíc pokud společnosti nebudou pečlivě vybírat, které informace zveřejní a nezajistí vyvážený pohled na udržitelnost, pravděpodobně mohou přispívat k tzv. greenwashingu (způsob, jakým některé firmy využívají zavádějících tvrzení o své ekologické angažovanosti, aby se zdály být ohleduplnější k životnímu prostředí, než skutečně jsou, pozn. red.). Deloitte se snaží pomocí směrnic pro vykazování udržitelnosti, které se zakládají na datech, umožnit investorům a dalším subjektům přístup k snadnému porovnání společností,“ vysvětluje.

Reklama

Doporučované