Hlavní obsah

Zlaté časy se vrátily, lidé se jistí před bankovní krizí

Foto: shutterstock.com

Cena zlata aktuálně těží z napjaté situace na trzích.

Reklama

Cena zlata od začátku roku posiluje a mnoho expertů se shoduje na tom, že by se tento trend mohl nadále udržet. Zlatu svědčí aktuální napětí na finančních trzích.

Článek

Zlato na světových trzích v posledních týdnech výrazně nabírá na hodnotě a atakuje úrovně, na kterých se pohybovalo krátce po invazi Ruska na Ukrajinu. Během pondělního obchodování se jeho cena krátce přehoupla přes hranici 2000 dolarů za trojskou unci (asi 44 tisíc korun).

Důvodem současného růstu je zvýšené napětí na trzích způsobené situací v bankovním sektoru, především pak děním kolem bank Credit Suisse a Silicon Valley Bank. Tedy bank, které se ocitly ve velkých problémech, což trhy oprávněně vyděsilo.

Zlato je obecně považováno za takzvaný bezpečný přístav. Investoři se k němu přiklání v dobách, kdy na finančních trzích panuje zvýšená nervozita, čehož jsme v současné době svědky. Cenový vývoj zlata z posledních dnů je tedy podle analytiků opodstatněný.

„Drahý kov si prozatím užívá svého statusu bezpečného přístavu vzhledem k nejistotě v globálním bankovním sektoru,“ uvedl pro finanční server Market Watch Tim Waterer, hlavní tržní analytik společnosti Kohle Capital Markets.

„Strach je přítelem zlata, a pokud bude eskalace v bankovním sektoru pokračovat, je pravděpodobné, že cena zlata má ještě nějaký prostor pro růst. Zlatu prospívá také vysoká inflace, které zlato historicky dobře odolávalo. Na druhou stranu, pokud se situace uklidní, ceny zlata pravděpodobně čeká ochlazení v dalších týdnech,“ odhaduje Timur Barotov ze společnosti BH Securities.

„Zlato bude v krátkodobém až střednědobém horizontu nadále posilovat, přičemž potíže v bankovním sektoru jsou pravděpodobně stále v počátečním stadiu. Jeho cenu nyní poháněli fyzičtí kupci a k nim se pravděpodobně přidaly i investiční nákupy,“ dodává pro MarketWatch tržní stratég Paul Wong ze společnosti Sprott Asset Management.

Drahý kov však pondělní růst udržet nedokázal a jeho cena obchodování uzavřela zpět pod dvěma tisíci dolary za unci, kde se nachází i během středečního obchodování. Přesto je od začátku roku v dolarovém vyjádření dražší o osm procent, jen za minulý týden jeho cena poskočila o procent šest.

Vývoji napoví i Fed

Cenu zlata pro české investory určuje i kurz české koruny, neboť jeho ocenění je na světových burzách vyjádřeno v dolarech. Pokud je koruna proti dolaru slabší, znamená to, že koupě dolarů bude pro českého investora dražší a logicky se tedy prodraží i investice do zlata.

Naopak, pokud koruna proti americké měně posiluje, umožní to českému investorovi nakoupit větší množství zlata za stejný počet korun. Vzhledem k tomu, že tuzemská měna je proti dolaru od začátku roku pevnější o tři procenta, je to pro české investory dobrá zpráva.

Kam se cenný kov ubere v příštích obchodních seancích, bude podle analytika Jakuba Petrušky ze společnosti Zlaťáky.cz záviset i na středečním rozhodnutí americké centrální bance (Fed) o měnové politice.

„Šéf Fedu Jerome Powell před nedávnem pronesl, že by se úroková sazba mohla zvýšit o půl procentního bodu namísto o pouhých čtvrt. Pokud si centrální banka tuto strategii uchová, cena zlata pravděpodobně poklesne. Po nástupu bankovní krize je však možné, že se přístup Fedu změní. Upustí-li od své dosavadní jestřábí politiky a sazby nezvýší, či je za účelem podpory trhů dokonce sníží, může dojít k ještě výraznějšímu růstu ceny zlata,“ upozorňuje.

„Zásadní bude i vývoj na bankovním poli. Pokud by nedošlo k uklidnění a situace se nadále zhoršovala, je pravděpodobné, že bude hodnota zlata nadále stoupat a může dojít i k pokoření dalších rekordů,“ odhaduje další vývoj Petruška.

Trezory útokem

Americká společnost SchiffGold, která se specializuje na prodej cenných kovů, na blogu finančního serveru Seeking Alpha upozorňuje na masivní úbytek zlatých zásob z trezorů klíčové komoditní burzy Comex. Důvodů k tomu může být více.

Mnoho lidí si například uvědomuje, že při růstu cen zlata a dalších kovů mohou mít trezory v budoucnu problémy s poskytováním plného množství fyzického kovu. To může vést k nedostupnosti fyzického kovu a následnému omezení výběru svého zlata z trezorů. Někteří zase věří, že cena zlata může dále růst, a proto chtějí mít své zlato k dispozici pro případný prodej v budoucnu.

„V posledních více než dvou letech došlo k velkému úbytku, protože investoři pomalu stahovali fyzické zlato z trezorů. Již dříve jsme to nazvali ‚útokem‘ na trezory, ale označili jsme ho za nenápadný. Jako by někteří investoři nechtěli vyvolat poplach, ale pomalu se přitom zmocňovali zásob, dokud byly ještě k dispozici,“ píší analytici SchiffGold.

Je podle nich pravděpodobné, že poptávka po fyzickém kovu by se mohla v následujících měsících výrazně zvýšit a „útok“ na trezory Comexu by se mohl ještě zintenzivnit.

Upozorňují, že čistý úbytek zlata trvá již jedenáctý měsíc v řadě a v březnu z trezoru lidé vybrali celkem 285 tisíc uncí zlata (téměř devět tun). Odliv kovu však oproti loňskému roku zpomalil, kdy v některých měsících byly z trezorů Comexu vybrány téměř tři miliony uncí. Od loňského roku se celkové zásoby zlata snížily o 36,8 procenta neboli o 12,4 milionu uncí (přes 351 tun).

Reklama

Doporučované